beleggen in koper - beste koper aandelen 2018 - ETF opties futures

Heeft u wel eens overwogen te beleggen in koper? In 2019 gebruikte de wereldeconomie 24,5 miljoen ton koper om elektrische systemen, auto’s, machines en nog veel meer te bouwen. Koper was niet alleen een belangrijk metaal in het verleden, het is een belangrijker metaal voor de toekomst. Het rode metaal is namelijk buitengewoon belangrijk in de sector van hernieuwbare energie. Verschillende onderzoeken hebben een toename van 50 procent van het wereldwijde koperverbruik voorspeld tegen het jaar 2035.

Dit suggereert zeker een paar succesvolle jaren voor koper-aandelen. De bedrijven zullen in staat zijn om uit te breiden en hun winstgevendheid te vergroten vanwege de toegenomen vraag naar koper. Investeerders zouden daarom moeten investeren in de beste koper-aandelen. Daarom bespreken we in dit artikel enkele van de beste koper-aandelen die wellicht interessant zijn voor uw portefeuille, zodat ook u kunt profiteren van het succes van koper-aandelen.

In dit artikel over koper-aandelen komen de volgende onderwerpen aan de orde:

beleggen in koper - beste koper aandelen 2018 - ETF opties futures

Beleggen in de beste koper-aandelen

In dit artikel maken we een selectie van een aantal van de beste koper-aandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven die zullen profiteren van een hogere koper prijs. Maar, alvorens we de koper-aandelen bespreken zullen we in dit artikel beginnen met een overzicht van wat koper is, waarvoor het wordt gebruikt en wat dit betekent voor de toekomst van koper.

Wat is koper?

Koper is een gekleurd overgangsmetaal. Het wordt ook wel het rode metaal genoemd. Het metaal werd ontdekt rond 8700 jaar voor Christus. Koperen artefacten uit Sumerische steden en Egyptische koperen voorwerpen dateren uit 3.000 voor Christus. Koper wordt in veel regio’s geproduceerd. De belangrijkste producenten zijn Chili, China, Peru en de Verenigde Staten. Chili is goed voor meer dan een derde van de productie van kopermijnen. De belangrijkste ontginners van koper zijn China, Duitsland en de Verenigde Staten.

Gebruik

Koper is een belangrijk hulpmiddel in de bouw. Fysiek koper dankt zijn populariteit aan zijn ductiliteit en zijn elektrische en thermische geleidbaarheid. Sanitair, elektronica, mechanica, etc… koper is overal. Gezien de vele toepassingen, met name die met betrekking tot de bouw, is de prijs van koper sterk gecorreleerd met veranderingen in de wereldeconomie.

In goede tijden neemt de activiteit in de bouw doorgaans toe, waardoor de vraag naar koper toeneemt. China is verreweg de grootste ontginner van het rode metaal en daarom heeft de Chinese vraag een grote invloed op de koperprijs. Omdat koper en China sterk met elkaar verbonden zijn, is het geen verrassing dat wanneer de prijs van koper stijgt, de Hang Seng Index in Hongkong en de SSE 50 index in Shanghai dat ook doen.

Hoe wordt de prijs van koper bepaald?

De prijs van koper wordt bepaald door vraag en aanbod op de openbare markt. Verschillende koper-futurescontracten worden bijvoorbeeld verhandeld op COMEX, een divisie van NYMEX. De prijs van koper hangt af van de productiekosten, waaronder de jacht op nieuwe mijnen en de exploitatie ervan. Koper wordt over het algemeen geprijsd in Amerikaanse dollars per pond, waarbij een pond gelijk is aan ongeveer 453 gram.

Hoe is de prijs van koper in het verleden geëvolueerd?

Tussen 1965 en 2000 schommelde de prijs van koper tussen 0,50 en 1,50 dollar per pond. Vanaf 2001 is de prijs van koper sterk gestegen. Binnen zeer korte tijd was de prijs van het rode metaal enorm gestegen. De koperprijs raakte een dieptepunt van $0,64 per pond in 2001. Beleggen in koper bleek destijds een slimme zet, want zeven jaar later was de prijs al gesprongen naar bijna $4 per pond. Maar dat was vlak voor de financiële crisis van 2008. De crisis was nauw verbonden met de bouwsector, dus het zorgde ervoor dat de prijs van het rode metaal in elkaar stortte, waardoor de vraag naar koper vrijwel tot stilstand kwam. Vergeet niet dat de bouwsector in die tijd een crisis doormaakte en dat er maar heel weinig nieuwe woningen werden gebouwd. De prijs van koper was toen gedaald tot ongeveer $1,20 per pond.

China en koper

In de afgelopen jaren hebben de Chinezen zich gevestigd als de grootste koperverbruikers ter wereld. De rol van China is dan ook groot en de invloed op de koperprijs is enorm. De Chinese vraag naar koper is gewoonweg immens. China is bezaaid met verlaten steden. Steden gebouwd voor niets. Ze worden in het Engels “ghost town” genoemd. Hun constructie vereiste een enorme hoeveelheid koper, wat duidelijk van invloed was op de koperprijzen.

Sinds een aantal jaren was er zowel een vastgoedbubbel als een kredietbubbel in China ontstaan ​​en begon de economische groei af te nemen. De autoriteiten werden daarom gedwongen om de investeringen in onroerend goed aan banden te leggen. Deze situatie werd duidelijk waargenomen door de daling van de koperprijs.

Nu de huizenprijzen in de grote steden nieuwe hoogten bereiken, zijn de bouwplaatsen in deze regio’s in een goed tempo toegenomen. Het valt nog te bezien welke impact deze hervatting van de activiteit in de bouwsector heeft op de koperprijs. De prijs zal worden beïnvloed als de vraag naar koper het aanbod aanzienlijk zou overtreffen. Aangezien China bijna 50% van het koperverbruik in de wereld voor zijn rekening neemt, zal het antwoord op deze vraag voornamelijk uit het land van de rode draak komen.

De beste koper-aandelen

Het is dus mogelijk te beleggen in koper door aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in het ontginnen van koper. Deze bedrijven profiteren enorm als de koperprijs stijgt. Door in deze koper-aandelen te investeren, anticipeert u en profiteert u indirect van variaties in de koperprijs. U kunt een investering in deze aandelen zien als een investering in koper met hefboomwerking. De prijzen van deze aandelen actief in kopermijnen fluctueren veel sterker, wat zich vertaalt in opwaartse en neerwaartse fluctuaties met ook een veel hogere multiplicator. Hieronder vindt u een overzicht van de beste koper-aandelen van bedrijven die actief zijn in het ontginnen van koper.

Glencore (GLEN)

Glencore is het eerste aandeel in de lijst van koper-aandelen. Glencore is een 50 jaar oud multinationaal mijnbedrijf. Op het eerste gezicht heeft het aandeel niet veel te bieden. De aandelenkoers heeft sinds 2018 een zware klap gekregen na een aantal geopolitieke uitdagingen en de crash van het coronavirus was ook niet goed voor het aandeel Glencore.

Wereldwijde lockdowns hebben de vraag naar producten doen afnemen waardoor de productie ook is gezakt. Dit heeft ertoe geleid dat Glencore zijn richtlijnen voor 2020 voor de productie van nikkel en steenkool heeft verlaagd, maar Glencore heeft hun richtlijnen voor koper, kobalt en zink ongewijzigd gelaten.

De wereld verandert snel, vooral in het gebruik van elektrische voertuigen en hernieuwbare energie, en wanneer de wereld herstelt van de coronaviruspandemie, zal de vraag naar producten ongetwijfeld terugkeren. Glencore kan hierdoor het tij ongetwijfeld keren. Het heeft zijn dividend voor dit jaar geannuleerd en de winst per aandeel is negatief, maar Glencore concentreert zich op het aflossen van schulden en het ondergaan van een grote herstructurering. Het is dus geen slecht idee bij het beleggen in koper aandelen zoals Glencore in de gaten te houden.

Koers aandeel Glencore

Freeport-McMoRan (FCX)

Kopermijngigant Freeport-McMoRan is misschien wel de beste kandidaat van de koper-aandelen in deze lijst. Het aandeel heeft een aantal slechte jaren op de markt moeten doorstaan, waarbij het aandeel tumultueuze periodes en neerwaartse trends doormaakte. Maar het bedrijf kan eindelijk zijn geluk omkeren. Het management heeft een drieledige strategie geïmplementeerd om het bedrijf te veranderen. Het bedrijf is nog sterk afhankelijk van de fluctuaties in de kopermarkt. Dit is iets dat ze willen beperken. De plannen zijn om de productie te verhogen en de kosten enorm te verlagen.

Hoewel Freeport-McMoRan het de afgelopen jaren moeilijk heeft gehad, ziet het veel betere dagen in het verschiet. Dankzij zijn drieledige strategie om de productie te verhogen en de kosten te verlagen, liggen de inkomsten en cashflow op schema om tegen 2022 te verdubbelen. Met de gedachte aan een potentieel voor hogere prijzen en de overgang naar een gezonder bedrijf, is het één van de beste koper-aandelen om te kopen.

Koers aandeel Freeport-McMoRan

BHP Group (BHP)

BHP Group is een van ’s werelds grootste grondstoffenbedrijven. Behalve dat het een van de “grote vier” ijzerertsproducenten is, ontgint het ook koper, steenkool, nikkel en zink. Ondertussen heeft BHP Group ook een petroleumbedrijf dat olie en gas produceert in de VS, Australië en Trinidad en Tobago.

BHP heeft een koper bedrijf van het hoogste niveau met zichtbare groeivooruitzichten. Maar er zijn enkele problemen waar koper beleggers zich bewust van moeten zijn. Een daarvan is de diversificatie. BHP produceert ook vuilere fossiele brandstoffen zoals olie en steenkool, wat een potentieel probleem is gezien de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering de afgelopen jaren. Die grondstoffen zouden in de toekomst veel minder waard kunnen blijken te zijn als de wereldeconomie de adoptie van hernieuwbare energie versnelt. Desondanks de blootstelling van de BHP Group aan fossiele brandstoffen, behoort het tot de leiders in de kopersector, waardoor het een van de beste koper-aandelen is om in te beleggen.

Koers aandeel BHP Group | Beste koper aandelen

Lundin Mining (LUN)

Lundin Mining Corporation is een mijnbouwbedrijf met hoofdkantoor in Toronto en vestigingen in de Verenigde Staten, Zweden, Portugal, Brazilië en Chili. Het bedrijf heeft een overvloed aan mijnen die ze bezitten. In 2019 produceerde het bedrijf 235.000 ton koper, 151.000 ton zink en 13.000 ton nikkel.

Lundin Mining is een wereldwijd gediversifieerd mijnbouwbedrijf dat in het centrum van het economisch herstel staat. De vraag naar grondstoffen en goederen zal toenemen wanneer landen weer in hun normale tempo beginnen te consumeren. Koper en zink zijn bijvoorbeeld essentieel voor industriële productie over de hele wereld.

Ondanks deze robuuste vraag naar grondstoffen, heeft het aandeel Lundin Mining nog steeds een redelijke waardering. Het biedt ook een dividendrendement aan van 2,10%. Beleggers die op zoek zijn naar koper-aandelen voor het lange termijn, moeten deze zeker aan hun portefeuille toevoegen.

Koers aandeel Lundin Mining | Beste koper aandelen

Teck Resouces (TECK)

Teck Resources is een gediversifieerd grondstoffenbedrijf met hoofdkantoor in Vancouver, dat zich bezighoudt met mijnbouw en minerale ontwikkeling, waaronder steenkool, koper, zink en energie.

Net als Lundin, dat we hierboven noemden, zal Teck Resources waarschijnlijk een toename van de vraag naar hun producten ervaren door het komende economische herstel. Het bedrijf is vooral bekend om zijn productie van koper en zink. Dat maakt het een rivaal van Lundin. Het produceert echter ook steenkool, een cruciaal materiaal voor de staalproductie.

Nu regeringen over de hele wereld enorme stimuleringsprogramma’s onthuld hebben, zou de koperproductie omhoog kunnen schieten. Het rode metaal is een essentieel onderdeel van elk stukje infrastructuur, van gebouwen en bruggen tot spoorwegen. Kortom, Teck Resources is een goed aandeel om te profiteren van het wereldwijde economische herstel en de effecten daarvan op koper.

Koers aandeel Teck Resouces | Beste koper aandelen

Beleggen in koper via andere middelen

Koper futures

Met derivaten zoals futures kunt u speculeren op de prijs van koper. Ze zijn erg populair bij investeerders. Met de Copper Future (HG) op de NYMEX profiteert u direct van een fluctuatie in de koperprijs. Elke dag worden honderdduizenden contracten gesloten. Deze future zet daarmee de toon voor koperprijsstelling. Dit contract vertegenwoordigt 25.000 keer de onderliggende waarde. Dit betekent dat als de prijs van koper $ 3,00 is, de waarde van een future $ 75.000 is. De winst of het verlies als gevolg van een stijging van de koperprijs met 1% is dus $ 750.

Koper future koers

Beleggen in een koper ETF

Een Exchange Traded Fund, afgekort als “ETF”, is een op de beurs verhandeld investeringsfonds. Een ETF volgt een bepaalde index, daarom wordt een dergelijk product ook wel een tracker genoemd. Een ETF kan elk soort onderliggende waarde hebben. Het is dus mogelijk om in koper te beleggen door een ETF te kopen die de prijs van koper op identieke wijze traceert. Het is ook mogelijk om te beleggen in andere ETF’s van bedrijven die zich bijvoorbeeld richten op het delven van koper.

Koper ETF koers

Ook benieuwd naar andere grondstoffen waar u in kunt beleggen? Recentelijk schreven we over de best presterende grondstoffen in 2020.

Wilt u meer weten over koperaandelen beleggen bij LYNX?

Via het LYNX Handelsplatform kunt u beleggen in alle hierboven besproken koper future, ETF en koper-aandelen. U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Wereldwijd heeft u direct toegang tot meer dan 100 beurzen in 24 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete koperaandeel.

Ontdek het volledige aanbod

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart