Hoe u kunt beleggen in China

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Update: Beleggen in China met ETF’s en aandelen

Vanaf maandag 17 november 2013 is het mogelijk om een kleine 600 aandelen genoteerd aan de SSE te verhandelen. LYNX is de eerste Nederlandse broker die haar klanten deze aandelen laat verhandelen.

Hoe u kunt beleggen in China

De Chinese economie groeit al jaren in een rap tempo. Ondanks dat de groei iets afvlakt, kunnen wij in Europa alsnog jaloers zijn op een groeipercentage van zeven procent per jaar. Het ziet er naar uit dat op termijn China de Verenigde Staten zal passeren als de grootste economie van de wereld. Veel beleggers zijn om deze reden op zoek naar mogelijkheden om op de Chinese markt te beleggen. Voor veel Nederlandse beleggers is het echter onduidelijk hoe er op de Chinese markt belegd kan worden. Wat zijn de mogelijkheden?

Type aandelen

Chinese beursgenoteerde bedrijven zijn opgedeeld in verschillende categorieën aandelen: A-aandelen, B-aandelen en H-aandelen. De A-aandelen zijn alleen beschikbaar voor Chinese investeerders. Voorheen waren de B-aandelen bedoeld voor niet Chinese investeerders, waardoor deze veelal worden verhandeld in Amerikaanse dollars. In 2001 besloot de China Securities Regulatory Commission (lees: de Chinese versie van de SEC) dat naast de A-aandelen, ook de B-aandelen alleen voor Chinese investeerders bedoeld zijn. Dat rest ons met H-aandelen, Chinese aandelen verhandelbaar via de beurs van Hong Kong: de Hang Seng. Dit zijn dus niet bedrijven die op de Chinese beurs genoteerd zijn, maar Chinese bedrijven genoteerd in Hong Kong. Deze aandelen zijn zonder restricties verhandelbaar voor investeerders van over de hele wereld, dus ook voor u.

Er zijn in totaal 150 Chinese H-aandelen verhandelbaar via de Hang Seng, welke allen beschikbaar zijn via LYNX. Onder deze bedrijven vallen bekende namen, zoals PetroChina (ticker: 857) en China Construction Bank Corporation (ticker: 939). Daarnaast zijn er ook veel kleine onbekende Chinese bedrijven verhandelbaar. Bekijk het complete overzicht van alle H-aandelen.

Al deze Chinese bedrijven zijn samengevoegd in de Hang Seng Chinese Enterprise Index (HSCEI). De volgende grafiek laat de ontwikkeling van de HSCEI zien, afgezet tegen de MSCI World Index (groene lijn). Hierin is te zien dat de HSCEI voorheen redelijk gecorreleerd was aan de MSCI World. Het laatste jaar is de HSCEI-index echter achtergebleven.

Trackers

Voor de beleggers die geen zin of tijd hebben om zich te verdiepen in individuele bedrijven, zijn diverse ETFs/Trackers beschikbaar. Zo heeft Lyxor de UCTIS ETF China Enterprise (ticker: ASI). Deze tracker volgt de HSCEI index één op één en belegt dus in alle beschikbare Chinese aandelen. iShares bieden u de mogelijkheid om in de 25 grootste Chinese aandelen te beleggen. Dit kan op de Amerikaanse beurs (ticker: FXI), maar ook op de Amsterdamse beurs (ticker: FXC). Let er op dat de Amsterdamse variant aanzienlijk minder liquide is dan de Amerikaanse.

U kunt als particuliere belegger eenvoudig in verschillende soorten producten handelen die gerelateerd zijn aan de Chinese beurs. Let op: wilt u via LYNX in Chinese effecten handelen, dan dient u handelstoestemming voor Hong Kong te activeren via Account Management.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.