Beursnieuws - Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call met het laatste beursnieuws & financieel nieuws. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma? U leest het in de LYNX Morning Call.

Het laatste beursnieuws per e-mail?

Wees elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws en meld u aan voor onze LYNX Beursupdate e-mailservice. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.


Paniek op de beurs – Europa opent fors lager

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500

We zien een typisch risk off scenario. Aandelen over het algemeen lager, obligaties hoger, vlucht in munten zoals de Japanse yen en Zwitserse Frank. En zelfs olie gaat lager na weken van optimisme.

Er is terug wat ongerustheid omtrent het aantal stijgende besmettingen en hospitalisaties door COVID-19. In Zuid-Afrika is een nieuwe variant ontdekt die vele mutaties heeft. De futures in de VS reageerden meteen ongerust op het nieuws. De ES-future (S&P 500) zakte 0,99 %. De NQ-future (Nasdaq 100) daalt voorlopig 0,47 % en de YM-future (Dow Jones) staat nu 1,25 % in het rood. Het blijkt een rode korte handelsdag te worden. De beurzen in de VS hebben vandaag verkorte openingstijden. U kan vandaag Amerikaanse aandelen verhandelen van 09:30 tot 13:00 plaatselijke tijd. Het volume ligt doorsnee een pak lager op 25 en 26 november wat een verhoogde volatiliteit kan meebrengen.

Future Dow Jones - YM - Laatste beursnieuws

Inmenging Chinese overheid

De Chinese overheid zou Didi Global hebben gevraagd om zich te delisten van de Amerikaanse beurs. De Chinese techsector blijkt zo nog niet helemaal verdwenen te zijn van het vizier. Het aandeel Didi noteert nu ver onder de IPO-prijs van deze zomer. Maar ook concurrent Uber Technologies doet het sinds 2021 niet goed op de beurs. Het aandeel noteert een slordige 35 % onder de piek van begin dit jaar.

De Chinese economie lijkt terug wat vertraagd te zijn in november. De verkoop van vastgoed en auto’s daalt fors en Chinese spelers Kaisa en Fujian Yango, actief in de vastgoedsector, krijgen een lagere kredietrating van S&P Global Ratings.

Koers Didi Global - Laatste beursnieuws

Paniek in Europa

Gisteren kon de AEX herstellen van de dag voordien. De Nederlandse aandelenindex sloot 0,57 % hoger. Betalingsdienstverlener Adyen was de koploper met een stijging van 3,98 %. De BEL 20 klom gisteren verder met een groene 0,77 % op de borden. Twee uitblinkers waren AB Inbev en Sofina. Inbev start vandaag met het uitbaten van een foodmarket in Gare Maritime te Brussel. De DAX deed het gisteren opnieuw rustig aan. Plus 0,11 % was de uiteindelijke slotkoers. Het aandeel RWE was het Duitse trekpaard die een sprong maakte van 6,26 %.

De Europese beurzen gaan fors onderuit. De ongerustheid rond COVID-19 woedt fors. De Euro Stoxx 50 gaat voorbeurs 3 % lager en de DAX staat voorlopig 2,50 % lager. Het lijkt een volatiele start te worden.

Future Euro Stoxx 50 - ESTX50 - Laatste beursnieuws

Beursagenda

Vrijdag 26 november
VS – Blackfriday
JPY – Tokyo Basis CPI

Wall Street sluit om 19:00
00:30

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag. ’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Vandaag zijn de Amerikaanse aandelenbeurzen gesloten wegens Thanksgiving. Morgen blijft de handel beperkt tot een halve handelsdag. Gisteren steeg de S&P 500 0.22% tot 4.703 punten. Het sterkste aandeel was Xilinx. Technologiebeurs Nasdaq 100 klom 0,32% tot 16.369 punten. AMD was de koploper voor Nasdaq 100. De Dow Jones Industrial Average was de enige die in het rood eindigde, maar het bleef beperkt tot min 0,04%. Visa was de sterkhouder uit de oudste Amerikaanse aandelenindex.

Elon Musk heeft nogmaals aandelen Tesla van de hand gedaan. Hij heeft nu voor bijna $ 10 miljard aan waarde verkocht. Tesla klom gisteren 0,63% en nabeurs nogmaals 0,13%. Na de sterke opwaartse beweging van afgelopen weken zou het niet verwonderlijk mogen zijn dat het aandeel voor enige tijd zijwaarts beweegt.

Koers S&P 500 - Laatste beursnieuws

Zelfrijdende taxi in China is een feit

Baidu kan van start gaan met commercieel autonoom rijden in Beijing. Het Chinese techbedrijf heeft goedkeuring gehad om hun robotaxi-departement uit te rollen. Andere grote Chinese steden zoals Shanghai en Shenzhen zullen waarschijnlijk kortelings volgen. Baidu zal deze dienstverlening onder de merknaam Luobo Kuaipao commercialiseren. Baidu wil tegen 2025 in 65 grote steden aanwezig zijn met Luobo Kuaipao en tegen 2030 in 100 steden. Het aandeel Baidu met een notering in de VS ging 0,60% hoger en nabeurs nog eens 0,40%. Het aandeel Baidu heeft de afgelopen maanden sterke tegenkanting gehad van de Chinese overheid.

Koers Baidu - Laatste beursnieuws

Adempauze voor de oliekoers

De olieprijs heeft enkele volatiele dagen achter de rug. De afgelopen twee weken dook de oliekoers met meer dan 10 % naar beneden. Biden en zijn regering hebben de laatste tijd ook al enkele malen publiekelijk OPEC+ gevraagd om meer te gaan oppompen. De olienaties zullen naar verwachting geen extra olie oppompen dan de voorziene 400.000 vaten. Hierop heeft Biden beslist een deel van de SPR (Strategic Petroleum Reserve) vrij te geven. Dit moet het aanbod op de markt verhogen om zo een dalende olieprijs te bekomen. Biden heeft trouwens net hetzelfde gevraagd aan China, die zeer veel reserves heeft opgekocht toen de olieprijs voor even negatief noteerde.

Hyperinflatie in Turkije?

In de valutamarkt valt de sterke dollar op. De US Dollar index future (DX) is op enkele weken tijd met 4% gestegen. Dit is een enorme beweging voor een devies. Terzelfdertijd een horrorverhaal uit Turkije. Daar is de Turkse Lira sedert maart met 46% gedaald in waarde ten opzichte van de dollar. Hyperinflatie komt ten tonele in Turkije. Het is de eerste keer in lange tijd dat zo’n groot economisch land te kampen heeft met zo’n crashende thuismunt.

Wisselkoers dollar Turkse lira - Laatste beursnieuws

Europa opent sterk

In Europa klom de AEX 0,09% tot 803 punten. Aegon was het sterkste aandeel uit de Nederlandse sterindex. In België zagen we dan weer een sterke klim van 1,28%. Ageas, Galapagos en UCB waren de Belgische uitschieters. De DAX maakte een duikje van 0,59% richting 15.908 punten. Vonovia klom 4,07%, maar de Duitse aandelenindex had te lijden onder de zwakke aandelen uit de autosector.

De Europese beurzen zien er voorbeurs sterk uit. De DAX gaat 0,40% hoger en de Euro Stoxx 50 doet nog beter met een voorlopige plus 0,61% op de borden.

Beursagenda

Donderdag 25 november
VS – Thanksgiving
DE – Brutobinnenlandsproduct (BBP)
DE – GfK Consumentenklimaat
EUR – Lagarde spreekt

Wall Street gesloten
08:00
12:30
20:00

Gisteren zagen we weer een aardige sell-off op de aandelenbeurzen. In Europa liepen de verliezen op van -1,11% voor de DAX tot -1,61% voor de AEX-index. In New York wisten de Dow Jones en de S&P 500 de forse verliezen echter om te zetten in groene cijfers. De S&P 500 eindigde 0,17% hoger en de Dow Jones won zelfs 0,55%. Tech bleef de gebeten hond, want de Nasdaq sloot 0,50% lager.

Daarmee zagen we op dinsdag het vervolg van wat op maandag werd ingezet. Een rotatie van groeiaandelen naar value, door een oplopende rente. Ook banken doen goede zaken nu de rentes stijgen. Zo steeg Goldman Sachs gisteren met 2,57% en Bank of America mocht 2,64% bijschrijven. Bedrijven met hoge schulden en de verwachting van hoge toekomstige groei werden in de uitverkoop gedaan. Nieuwkomer Gitlab (GTLB) daalde met 7,57%, Spotify (SPOT) moest 2,92% inleveren en Splunk (SPLK) verloor 2,54%.

De handel zal de komende dagen mogelijk in rustiger vaarwater terechtkomen, vanwege de Thanksgiving-vakantie waardoor veel mensen op donderdag en vrijdag vrij nemen. Op donderdag blijft Wall Street gesloten en op vrijdag sluiten de deuren om 19:00 uur Nederlandse tijd. Vanwege die vrije dagen krijgt u vandaag alvast enkele cijfers, waaronder wekelijkse werkloosheidsaanvragen, een update van het BBP, en cijfers over het consumentenvertrouwen. Verder staan voor vanavond de notulen van de FOMC op de agenda.

Nasdaq index

Europa gaat voor herstel

Gisteren zagen we een aardige sell-off op de AEX. De zwakke prestaties van tech-aandelen als ASML (-2,21%) en Adyen (-2,42%) drukte de beurs in het rood. Technisch werd de Nederlandse beurs daarbij opgevangen door de steun rond 801 punten. Hier liggen ook de voormalige koerstoppen uit september. Dat hebben beleggers begrepen, want de futures wijzen op herstel vandaag. Voor de AEX mogen beleggers rekenen op een 0,6% hogere opening op 806,5 punten.

Beleggers zullen blijven zoeken naar actie in de rotatie-aandelen. Tegelijkertijd kijkt men naar welke maatregelen de Europese landen vanwege de oplopende coronabesmettingen gaan invoeren. Naar verwachting zal Duitsland vandaag een besluit nemen over strengere maatregelen en ook Frankrijk registreerde dinsdag voor het eerst sinds augustus meer dan 30.000 nieuwe besmettingen per dag.

AEX index

Beursagenda

Woensdag 24 novemberJPY – PMI diensten
DE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ifo bedrijfsklimaat index
VS – Duurzame goederen bestellingen
VS – Brutobinnenlandsproduct (BBP)
VS – Handelsbalans goederen
VS – Jobless Claims
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Nieuwe huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC notulen
01:30
10:00
10:00
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00
16:30
20:00

De aandelenbeurzen zijn zeer zwak aan de nieuwe beursweek begonnen. Bij de opening van de Amerikaanse beurzen verschenen er nog nieuwe records op de koersborden. Daarmee reageerden beleggers aanvankelijk enthousiast op de herbenoeming van Fed-voorzitter Jerome Powell door Joe Biden. Niet veel later begonnen de rentes hard te stijgen, waardoor aandelen plots 180 graden draaiden. De Amerikaanse 10-jaars rente klom met ruim 9 basispunten tot ruim 1,63%.

Vooral bij de Nasdaq zorgde dat voor een enorme schrikreactie. De index opende één procent hoger, maar sloot uiteindelijk 1,26% lager. De S&P 500 vertoonde een soortgelijk beeld, maar kon het verlies beperken tot 0,32%. Op beide grafieken is echter een lelijke candle achtergebleven. Deze bearish engulfing candle markeert voorlopig de top en beleggers moeten mogelijk rekening houden met meer verkoopdruk. De S&P 500 future staat alvast 0,29% lager en de Nasdaq levert nog eens 0,41% in.

Hoewel beleggers met de herbenoeming van Powell weten waar ze aan toe zijn, had de markt mogelijk toch een klein beetje hoop gevestigd op concurrent Brainard. Als hij was voorgedragen voor de toppositie bij de Fed, werd een soepeler monetair beleid verwacht. Indien Brainard was benoemd, dan had het mogelijk langer kunnen duren voordat de Fed haar noodstimuleringsmaatregelen had teruggetrokken. Afgelopen weekend werd door de Fed-bestuurders al open en bloot gediscussieerd over een mogelijk snellere afbouw. Het merendeel van de markt verwacht in de zomer van 2022 een eerste verhoging van de rente.

Beursnieuws 23-11-2021

Zwakke Tech in Azië & Europa zet daling voort

De zwakte van de Nasdaq zagen we vannacht terug in Het Oosten. Hoewel de Japanse beurs vandaag gesloten bleef vanwege een feestdag, zagen we zwakte in China. De Hang Seng index verloor ruim 1% en ook de Shanghai composite daalde met 0,4%. De Hang Seng Tech index ging met 1,3% onderuit na zwakke prestaties van onder andere Tencent (-2,4%), Alibaba (-2,63%) en Meituan (-2,55%)

Ook in Europa lijkt de daling van gisteren een vervolg te krijgen. De futures wijzen op een lager start met verliezen die variëren van 0,75% voor de AEX tot 0,91% voor de Eurostoxx. De volumes zullen zowel in de VS als Europa richting Thanksgiving en Black Friday mogelijk afnemen.

Gedurende de ochtend verwerken beleggers de inkoopmanagersindices. De PMI cijfers geven een goed beeld van de actuele status van de productie- en dienstensector. Het indexcijfer geeft het vertrouwen weer dat inkoopmanagers in de economie hebben. De cijfers geven de meest recente indicatie over de economische gezondheid in de eurozone nu het aantal coronagevallen weer sterk toeneemt.

Later deze week volgen cijfers over de Amerikaanse wekelijkse werkloosheidsaanvragen, een update van het BBP, persoonlijk inkomen en cijfers over het consumentenvertrouwen.

Beursagenda

Dinsdag 24 novemberJPY – Labor Thanksgiving
DE – Brutobinnenlandsproduct (BBP)
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – Diensten PMI
EUR – Samengestelde inkoopmanagersindex
VS – Markits Samengestelde Inkoopmanagersindex
TSE gesloten
08:00
08:00
10:00
10:00
10:00
15:45

Afgelopen vrijdag zagen we plotseling de oplopende spanningen rondom het coronavirus terug op de beurzen. In Oostenrijk werd afgelopen weekend een complete lockdown ingevoerd en beleggers zijn bang dat meer landen zullen volgen. Dat zagen we terug op de aandelenmarkten, waar cyclische aandelen direct van de hand werden gedaan en de zogeheten lockdownwinnaars werden aangeschaft. Dit resulteerde dan ook in flinke koersverschillen bij de verschillende indices. De tech overwogen Nasdaq Composite index steeg vrijdag met 0,40% tot een nieuw record op 16.057 punten. De breedsamengestelde S&P 500 index moest juist 0,14% inleveren en de cyclische Dow Jones index verloor zelfs 0,75%. Die angst lijkt nu alweer van het toneel te zijn verdwenen, want de futures op Wall Street staan allemaal zo’n 0,30% hoger.

Afgelopen weekend kwam ook het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse centrale bank overweegt het opkoopprogramma sneller af te bouwen. Een paar weken terug lanceerde de Federal Reserve nog een plan voor een geleidelijke afbouw. Echter gezien het sterke herstel van de Amerikaanse economie en de hoog oplopende inflatie zouden de centrale bankiers zich genoodzaakt voelen sneller af te bouwen. Dit scenario zal ongetwijfeld tijdens de volgende beleidsvergadering op 14 en 15 december worden besproken.

Het scenario zal mogelijk ook afhangen van welke fed-bestuurders worden verkozen. De termijn van Jerome Powell komt in februari ten einde, maar ook van enkele andere leden. Joe Biden gaf dit weekend aan dat er deze week een keuze wordt gemaakt over de nieuwe Fed-voorzitter. De keuze licht gevoelig, nadat meerdere Fed-bestuurders zich bezig hielden met handelen met voorkennis. Gelijktijdig zou de Minister van Financiën Janet Yellen volgens ingewijden tegen het Witte Huis gezegd hebben dat Brainard een geschiktere kandidaat zou zijn.

Nasdaq - Morning Call 22-11-2021

Europa opent hoger

De lockdownangst van afgelopen vrijdag zien we vandaag niet terug in de futures. De Europese beurzen gaan een hogere opening tegemoet. Qua cijfers en macro-economisch nieuws blijft het vandaag rustig. Om 16:00 uur krijgt u de woningenverkopen uit de VS en nabeurs opent Zoom Video de boeken.

Aankomende week moet u bovendien rekening houden met een verkorte en mogelijk minder volatiele handelsweek. Op donderdag blijven de Amerikaanse beurzen gesloten, vanwege de viering van Thanksgiving. Op vrijdag sluiten de deuren op Wall Street vervolgens al om 19:00 uur in verband met Black Friday.

Positief is het feit dat de beurzen historisch gezien in de week voor Thanksgiving goede resultaten laat zien. Sinds 1950 zijn de laatste vijf handelsdagen van november traditioneel positief geweest. In circa twee derde kans van de gevallen ging de markt omhoog op de dag voor Thanksgiving Day.

AEX-index | Morning Call 22-11-2021

Beursagenda

Maandag 23 novemberCNY – Prime rate lening PBoC
VS – Bestaande huizenverkopen
02:30
16:00

Wall Street was op donderdag weer eens wispelturig, maar na een zwakke start kozen de indices uiteindelijk toch de weg omhoog. De breed samengestelde S&P 500 index steeg met 0,34% tot 4.704 punten. De tech-overwogen Nasdaq Composite index eindigde 0,45% hoger op 15.993 punten. Uit de laatste cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat vorige week 268.000 mensen een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Daarmee kwam dit cijfer uit op het laagste niveau sinds de pandemie begon in maart 2020.

Onderliggend waren er wederom veel grote uitslagen. Zo steeg Apple met 2,75%, nadat Bloomberg meedeelde dat Apple van plan zou zijn om voor 2025 een eigen elektrische en zelfrijdende auto op de markt zal brengen. Amazon steeg zelfs met ruim 4% nadat het in samenwerking met Starbucks zijn eerste kassaloze koffiewinkel opende.

De koers van warenhuis Macy’s explodeerde met 21% na veel beter dan verwachte resultaten. Macy’s is steeds beter in staat haar online verkopen te doen groeien. Ook Kohl’s steeg met bijna 11% na goede cijfers en het Chinese JD.com ging met 6% omhoog.

NVIDIA doet goede zaken

Het aandeel NVIDIA stal de show met een plus van 8,25% na beter dan verwachte kwartaalcijfers. NVIDIA zag de verkoop van chips aan datacenters met 55% stijgen en de omzet in de gaming-tak steeg met 42%. De chipmaker liet zich bovendien positief uit over het lopende kwartaal. Met een marktwaarde van ruim 791 miljard dollar is het bedrijf inmiddels het grootste chipbedrijf ter wereld. Andere chipaandelen als AMD, Qualcomm en Micron Technology werden door de goede resultaten van NVIDIA mee omhooggetrokken.

Alibaba afgestraft

De Amerikaanse notering van de Chinese e-commerce gigant Alibaba is gisteren ruim 11% lager gesloten. Het bedrijf heeft enorm veel last van de strengere wet- en regelgeving van de Chinese overheid. De omzet steeg met slechts 29% tot $31,4 miljard, maar kwam daarmee lager uit dan de mildste verwachtingen. Ook de verwachtingen voor het lopende kwartaal werden neerwaarts bijgesteld.

De winst per aandeel daalde met 38% en had onder meer te lijden onder reserveringen voor common prosperity. Maar ook operationeel had Alibaba het zwaar door toenemende concurrentie. Naar eigen zeggen deed het bedrijf ook veel investeringen om de concurrentie te lijf te gaan. De clouddivisie groeide met 33% en het bedrijf wist een verlies om te zetten in een positieve EBITA.

Europa opent hoger

Apple en Microsoft noteren op een all-time high en ook de koers van Amazon zit weer in de lift. Deze aandelen kunnen bijdragen aan grotere stijgingen voor de Amerikaanse indices en zijn dus belangrijk voor het sentiment. Dat leek de afgelopen week een beetje tam, maar vanochtend is er meer enthousiasme zichtbaar. De futures in Europa wijzen op een 0,40% hogere opening. Soortgelijke winsten zien we voor de Amerikaanse futures.

Beleggers verwerken vandaag Duitse PPI cijfers en in de VS staan de bouwvergunningen op de agenda. Verder blijft het qua economisch nieuws relatief rustig. De markt is wel benieuwd naar de keuze van Joe Biden als het gaat om de volgende Fed-president. Velen verwachten een nog meer dovish Fed als Lael Brainard wordt benoemd tot het hoofd van de centrale bank, wat betekent dat het langer zou duren om de rente te verhogen dan onder Jerome Powell.

Beursagenda

Vrijdag 19 novemberJPY – Consumentenprijsindex (CPI)
DE – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Bouwvergunningen
00:30
08:00
14:30