Artikel laten voorlezen

Afgelopen vrijdag gingen de Amerikaanse aandelenbeurzen met rode cijfers het weekend in. De S&P 500 eindigde 0,5% lager op 4.327 punten en de Nasdaq-100 verloor 1,24% bij een slot op 14.995 punten. Hoewel de beurzen goed van start gingen, na goed ontvangen kwartaalcijfers van de Amerikaanse grootbanken sloeg het sentiment snel om. Vlak voor het weekend leek het erop dat beleggers zich positioneerden voor een eventuele verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. De goudprijs zat vrijdag met een winst van ruim 4% stevig in de ligt. Ook de olieprijzen stegen met ruim 5%, nadat het conflict tussen Israël en Hamas angsten aanwakkerde met betrekking tot de olieproductie in de regio.

In het weekend bleef het Israëlische leger er bij de inwoners op aandringen om het noorden van Gaza te evacueren, in afwachting van een verwachte grondinvasie. Ondertussen drong China er bij Israël op aan om een einde te maken aan de collectieve bestraffing van de Palestijnen in de Gazastrook, door te zeggen dat “de acties van Israël verder zijn gegaan dan zelfverdediging”.

Big Tech ging onderuit met verliezen van 3,16% voor NVIDIA en 2,99% voor Tesla. JPMorgan Chase en Wells Fargo stegen met respectievelijk 1,5% en 3%. Oliebedrijven presteerden uiteraard ook goed met winsten bij Exxon Mobil (+3,2%), ConocoPhilips (+3,1%) en Chevron (+1,75%).

Het kwartaalcijferseizoen zal deze week goed van start gaan met 11% van de S&P 500 bedrijven die de resultaten zullen rapporteren. Enkele opvallende namen zijn Johnson & Johnson, Bank of America, Netflix en Tesla. Op het macro-economische front kijken beleggers uit naar de NY Empire State Productie Index vanmiddag en de winkelverkopen op dinsdag.

Azië onderuit & Europa opent hoger

In Azië zijn de meeste aandelenbeurzen lager gesloten. De Japanse Nikkei 225
daalde met 1,95%, terwijl de Topix met 1,52% daalde. De Hang Seng-index in Hongkong daalde met 0,50%, terwijl de Chinese CSI 300-index 0,63% lager sloot. Beleggers in China kijken onder meer uit naar woensdag met cijfers over het bruto binnenlands product voor het derde kwartaal. Economen verwachten een groei van 4,4% op jaarbasis, tegen 6,3% in het vorige kwartaal. De Japanse inflatiecijfers voor september worden vrijdag verwacht, voorafgaand aan de monetaire beleidsvergadering van de centrale bank van het land op 30 en 31 oktober.

Na een zwakke vrijdag lijken de Europese beurzen vandaag licht hoger te beginnen. Technisch zijn veel beurzen verzwakt, maar het herstel van de olieprijs kan sommige beurzen een handje helpen. In Europa komt het cijferseizoen deze week heel langzaam op gang, met cijfers van onder meer ASML, SAP en Deutsche Boerse.

Beursagenda

Maandag 16 oktoberJPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – NY Empire State Productie-index
VS – FOMC-lid Harker spreekt
06:30
11:00
14:30
16:30
Dinsdag 17 oktoberDE – ZEW Economisch sentiment
EUR – ZEW Economisch sentiment
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële Productie
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorrraden excl.auto’s
11:00
11:00
14:00
14:30
15:15
15:20
16:00
16:00
Woensdag 18 oktoberCNY – BBP
CNY – Werkloosheidscijfers
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Bouwstarters
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
VS – Fed Beige Book
04:00
04:00
11:00
14:30
14:30
16:30
18:30
19:00
20:00
Donderdag 19 oktoberVS- Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
14:30
14:30
16:00
18:00
Vrijdag 20 oktoberJPY – Nationale Kern CPI
DE – Producentenprijsindex (PPI)
VS – FOMC-lid Harker spreekt
01:30
08:00
15:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.