Artikel laten voorlezen

Beleggers hebben een slechte beursweek achter de rug. Na een kortstondig herstel kwamen de aandelenbeurzen al snel weer onder druk te liggen. Kwartaalcijfers van grote bedrijven werden wisselend ontvangen. Beleggers maakten zich daarnaast voornamelijk zorgen over de snel stijgende rentes. Zo klom de Amerikaanse 10-jaars staatslening voor het eerst sinds 2007 boven de 5%. Op vrijdag zakte de rente weer wat terug, maar toch werden aandelen in de uitverkoop gedaan. De S&P 500 eindigde 1,26% lager op 4.224 punten en de Nasdaq Composite verloor 1,53% bij een slot op 12.983 punten.

Zorgen over een verdere escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas in het Midden-Oosten drukten het sentiment. Tegelijkertijd liepen ook de olieprijzen hierdoor stevig op en zochten beleggers hun toevlucht in goud. Beleggers vrezen dat toenemende spanningen de aanvoer uit een van ‘s werelds grootste producerende regio’s zou kunnen verstoren. De prijs voor een vat Brent steeg vrijdag tot ruim boven de $ 93 om vervolgens lager te sluiten. Vandaag zijn de olieprijzen ongeveer 1% lager geopend en staan de index-futures zo’n 0,25% hoger.

Aankomende beursweek gaat het kwartaalcijferseizoen door met bedrijven als Alphabet, Amazon, Microsoft, Coca-Cola, Meta en Intel. Wat betreft macro-economische cijfers komen deze week onder andere het BBP en de PCE Prijsindex langs. Dat laatste betreft het cijfer over de persoonlijke consumptieve bestedingen, wat een belangrijke inflatiemaatstaf vormt voor de Federal Reserve. Beleggers vrezen dat als deze rapporten sterker zijn dan verwacht, een nieuwe renteverhoging dit jaar misschien niet helemaal uitgesloten kan worden.

Azië onderuit & Europa opent hoger

China’s benchmarkindex, de CSI 300, daalde vannacht tot onder het laagste niveau sinds februari 2019. De index, die de top 300 aandelen volgt die worden verhandeld op de Shanghai Stock Exchange en de Shenzhen Stock Exchange daalde met 0,81% tot 3.482 punten. Ook de Japanse Nikkei 225 sloot 0,54% lager op 31.259 punten, terwijl de Topix 0,38% lager sloot. Beide indices staan onder druk, ondanks dat nieuwe cijfers vorige week aantoonden dat de inflatie in Japan in september vertraagde.

In Europa gaan de beurzen een licht hogere opening tegemoet. Vandaag is de macro-agenda leeg, maar Philips maakte zojuist de kwartaalcijfers openbaar. Later deze week volgen In Nederland onder meer Unilever, BESI, ASMI en Heineken.

Beursagenda

Maandag 24 oktober
Dinsdag 25 oktoberDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals samengestelde PMI
VS – S&P Globals samengestelde PMI
08:00
10:00
15:45
Woensdag 26 oktoberDE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ifo bedrijfsklimaat index
VS – Bouwvergunningen
VS – Nieuwe huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
10:00
10:00
14:00
16:00
16:30
22:35
Donderdag 27 oktoberEUR – ECB rentebesluit
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – BBP
VS – Handelsbalans goederen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
EUR – ECB persconferentie
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Voorlopige huisverkopen
14:15
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:45
15:00
16:00
Vrijdag 28 oktoberVS – Kern PCE Prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.