Artikel laten voorlezen

Afgelopen vrijdag, op de laatste handelsdag van het jaar, sloten de Amerikaanse beurzen met kleine verliezen. De S&P 500 eindigde 0,28% lager op 4.769 punten en de Nasdaq verloor 0,56%. Inmiddels staat de markt klaar om het nieuwe jaar in te luiden na een verrassend sterk 2023, waarin de S&P 500 een rally van 24% liet zien. Ondanks een regionale bankencrisis en oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten stegen sommige aandelen naar records.

Risicovolle activa genoten van een grote opluchtingsrally toen de economie veerkrachtig bleef en de inflatie afkoelde, terwijl de Federal Reserve aangaf de renteverhogingen te stoppen. Technologieaandelen leidden de opmars in 2023 met een stijging van 48% voor Apple, bijna 57% voor Microsoft en Nvidia steeg met 239%, dankzij de AI-doorbraak. De technologie-intensieve Nasdaq Composite eindigde het jaar 26,8% hoger voor het beste jaar sinds 2020. De geconcentreerdere Nasdaq-100 wist zelfs met 53,8% te stijgen. Ten slot boekte de blue-chip Dow Jones Industrial Average een winst van 13,7% en noteerde een nieuw record in 2023.

Volgens een enquête van CNBC PRO verwachten analisten op Wall Street veel lagere rendementen voor aandelen in het nieuwe jaar. De top 14 strategen van grote bedrijven verwachten dat de S&P 500 in 2024 zal eindigen op 4.881 punten, slechts ongeveer 2,3% boven de slotkoers van afgelopen vrijdag. Sommigen waarschuwen voor een zwakkere economie en dalende consumentenbestedingen, wat zich zou kunnen vertalen in een tragere winstgroei voor Amerikaanse bedrijven.

De afgelopen week viel er weinig te beleven voor beleggers en waren de volumes laag. Maar vanaf vandaag komt de beursagenda weer tot leven met belangrijke economische indicatoren, waaronder de inkoopmanagersindices uit de VS en de eurozone. Morgen staan het JOLT’s rapport en de FOMC-notulen op de agenda en aan het eind van de week verschijnen nieuwe Europese inflatie- en Amerikaanse werkloosheidscijfers.

Olie in de lift & China onderuit

De olieprijzen stegen dinsdag nadat Iran een oorlogsschip naar de Rode Zee stuurde. De situatie blijft gespannen in de kritieke vaarroute voor wereldwijde transporten, waar schepen de afgelopen weken werden aangevallen door de Houthi-rebellen uit Jemen.

De wereldwijde ruwe benchmark Brent steeg met 1,8% naar $78,43 per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate met 1,63% steeg naar $72,83 per vat. Ook de gasprijzen zaten in de lift. Iran kondigde maandag aan dat het de Alborz destroyer door de strategische Straat Bab al-Mandeb heeft gestuurd, meldden de staatsmedia van het land, zonder in detail te treden over de missie van het oorlogsschip.

Op het Damrak zal ASML vandaag onder een vergrootglas liggen. De Nederlandse overheid trekt de exportvergunning voor chipapparatuur van ASML naar China namelijk gedeeltelijk in. Het bedrijf zei dat het niet verwacht dat het verbod een materiële impact zal hebben op de financiële vooruitzichten voor 2024.

De Aziatische beurzen sloten in rode cijfers, nadat uit nieuwe cijfers bleek dat China’s PMI voor de verwerkende industrie in december 2023 verder is gekrompen, een teken dat er waarschijnlijk meer beleidssteun nodig is om de economie weer aan te zwengelen. Uit de Caixin-enquête bleek echter dat de productieactiviteit in China in december is toegenomen. De Chinese CSI 300 index daalde dinsdag met 1,16%, terwijl de Hang Seng index in Hongkong met 1,78% onderuit ging.

Beursagenda

Dinsdag 2 januariJPY – Nieuwjaarsdag
DE – Productie PMI
EUR – Productie PMI
VS – Productie (PMI)
TSE gesloten
15:45
10:00
15:45
Woensdag 3 januariJPY – Nieuwjaarsdag
DE – Werkloosheidscijfers
VS – ISM Productie (PMI)
VS – JOLT’s Vacatures
VS – FOMC-notulen
TSE gesloten
09:55
16:00
16:00
20:00
Donderdag 4 januariEUR – S&P Globals Samengestelde PMI
EUR – Diensten PMI
DE – Inflatie (CPI)
VS – Jobless claims
VS – Diensten (PMI)
VS – Rue olievoorraden
10:00
10:00
11:00
14:30
15:45
17:00
Vrijdag 5 januariDE – Detailhandelsverkopen
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Banenrapport
VS – Fabrieksorders
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
08:00
11:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.