Beleggen in cacao: een belangrijke bodem in de ETF

Door Justin Blekemolen


De koers van cacao heeft de afgelopen jaren flinke klappen te verduren gekregen. In het jaar 2016 was cacao zelfs nog één van de slechtst presterende grondstoffen ter wereld.

 

De afgelopen tijd zit de prijs van cacao echter weer flink in de lift. Hebben we de bodem van de grondstof reeds gezien?

Om dit te bepalen is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste invloeden op de cacaoprijs zijn. En wellicht nog belangrijker, op welke manieren kunt u beleggen in cacao? Is het bijvoorbeeld mogelijk om direct te beleggen in cacao aandelen?

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

 • Wat is cacao en waar wordt het allemaal voor gebruikt?
 • Wat zijn de drijfveren achter de prijs van cacao?
 • Beleggen in cacao ETF’s
 • Beleggen in cacao aandelen
 • Beleggen in cacao via LYNX

 

cacaoprijs ontwikkeling 2017

 

Wat is cacao en waar wordt het allemaal voor gebruikt?

In de volksmond wordt vaak gesproken over de grondstof cacao, waarmee eigenlijk de cacaoboon wordt bedoelt. De cacaoboon is het zaad in de vrucht van de cacaoboom. Na het drogen, branden en malen ontstaat een massa van cacao. Die massa wordt vervolgens uitgeperst waaruit cacaoboter en cacaopoeder ontstaan.

Cacao is de meest bekende en belangrijke grondstof voor het maken van chocolade. Naast de geliefde chocolade wordt cacao gebruikt voor cacaopoeder en -boter. Bij het uitpersen van de cacaomassa ontstaat een vloeibaar deel, waar de boter van wordt gemaakt en een vast bestanddeel, waarvan de poeder dus gemaakt wordt.

Wat zijn de drijfveren achter de prijs van cacao?

Zoals gezegd, wordt de grondstof cacao dus gewonnen uit de cacaoboon. De groei van deze bonen is logischerwijs sterk afhankelijk van het (mis)lukken van de oogst. Binnenlandse aangelegenheden in de belangrijke productielanden en het weer zijn de meest belangrijke drijfveren achter de prijs van cacao. Uiteraard staat tegenover de aanbodzijde ook de vraag naar het product, die altijd van invloed is op de prijs van een grondstof.

Om te groeien hebben cacaobomen relatief veel zonlicht nodig, waardoor deze bomen voornamelijk in landen rondom de evenaar groeien. De meest belangrijke regio is (West) Afrika, waar ruim 70% van de totale cacaoproductie plaatsvindt. Ivoorkust en Ghana zijn met respectievelijk ruim 30% en ruim 20% bepalende producenten van cacao.

Zo zorgden in het jaar 2011 de burgeroorlog in Ivoorkust bijvoorbeeld voor een flinke stijging van de cacaoprijs. Dergelijke binnenlandse aangelegenheden kunnen dus van grote invloed zijn op de cacaoprijs. De laatste jaren is sprake van een overaanbod, waardoor de prijs van cacao al jaren daalt. Is het dus weer tijd om te beleggen in cacao?

Beleggen in cacao ETF’s

De cacaoprijs daalt dus al jarenlang, wat wellicht voor een gunstig instapmoment zorgt. De afgelopen maanden lijkt zich in de grafiek van de belangrijkste cacao ETF een belangrijke bodem te hebben gevormd. Sindsdien zit de cacaoprijs flink in de lift.

koers cacao ipath cocoa ETF (NIB)

De beste manier om te beleggen in de cacaoprijs is dus middels de grootste ETF iPath Cocoa ETF (NIB). Met een beheerd vermogen van $ 75 miljard is het verreweg de grootste uit deze sector. Een andere ETF is de iPath Pure Beta Cocoa ETF (CHOC). Deze tracker is met een beheerd vermogen van bijna $ 5 miljard een stuk kleiner en dus ook minder liquide.

Beleggen in cacao aandelen

Zoals bij de meeste grondstoffen wel het geval is, zijn de grootste producenten van cacao niet beursgenoteerd. Dit maakt het dus minder voor de hand liggend om direct te beleggen in cacao aandelen.

Om middels cacao aandelen in te spelen op de prijs van de grondstof, is het immers nodig om aandelen te vinden met grote exposure naar cacao. De enige aandelen die enige exposure hebben naar cacao en goed verhandelbaar zijn op de beurs, zijn de chocolademakers. Zoals u weet, is cacao het belangrijkste ingrediënt voor chocolade, waardoor de aandelen van deze chocolademakers dus exposure hebben naar deze grondstof.

Bekende Amerikaanse aandelen met grote exposure naar de chocolademarkt:

 • Hershey Co. (HSY)
 • Mondelez International (MDLZ)
 • Rocky Mountain Chocolate Factory (RMCF)
 • Tootsie Roll Industries (TR)

Bekende Europese (Zwitserse) aandelen met grote exposure naar de chocolademarkt:

 • Barry Callebaut (BARN)
 • Chocoladefabriken Lindt & Spruengli (LISP)
 • Nestlé (NESN)

Wilt u meer weten over beleggen in cacao via LYNX?

Via het TWS Handelsplatform kunt u beleggen in alle besproken cacao ETF’s, zoals de iPath Ccoa ETF (NIB) en de iPath Pure Beta Cocoa ETF (CHOC).

 

 

 


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.