Het aandeel Greenyard heeft het ongetwijfeld moeilijk gehad. Tussen augustus 2017 en augustus 2019 verloor het aandeel Greenyard maar liefst 88 procent van haar marktwaarde. Het aandeel begon echter aan een herstel voordat het coronavirus de markt besmette. Nu blijkt dat het aandeel Greenyard hun herstel misschien kan verderzetten. In dit artikel gaan we daarom eens bekijken of een herstel van het aandeel Greenyard mogelijk is.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Koers aandeel Greenyard

Het aandeel Greenyard

Greenyard, een in België gevestigd bedrijf met een omzet van € 4,1 miljard en 8.800 werknemers, is de nummer 3 wereldleider in de inkoop en distributie van groenten en fruit aan de 20 grootste retailers in de EU, zoals AH-Delhaize, Tesco, Carrefour en REWE. Momenteel ligt het koersdoel op € 5,8 en zelfs op € 9,8 voor de lange termijn, voor diegene die er toch op wil wedden dat de grote turnaround er zal komen.

Koers Greenyard

Een stabiel herstel voor het aandeel Greenyard

De omzet voor het eerste halfjaar lag +10,3% hoger (organisch +11,1%) met € 2,2 miljard (H1 19/20: € 2,0 miljard) en de recurrente EBITDA steeg tot € 56,6 miljoen (H1 19/20: € 47,6 miljoen). Het bedrijf trekt zo de goede prestatie van Q1 (11,4% groei) door in het tweede kwartaal.

De nettowinst klokte af op € 1,1 miljoen (H1 19/20: € -44,9 miljoen) ondanks een bedrijfswinst van € 27,1 miljoen (H1 19/20: € -15 miljoen). De interestlast van de zware schulden vreet dus nog steeds alle bedrijfswinst weg, ondanks dat de last reeds € 4,8 miljoen lager is dan het jaar ervoor.

Je mag dan al een mooie bedrijfswinst genereren, als je het allemaal moet afgeven aan de bank zijn wij er als aandeelhouder ook niet veel mee natuurlijk…

De EBITDA van Greenyard wordt robuuster en minder volatiel

Het Fresh segment (80% van de omzet, 57% van de EBITDA) groeide met +11,1% tot € 1,8 miljard (H1 19/20: € 1,6 miljard) dankzij rugwind die kwam uit het feit dat mensen tijdens de lockdown veel meer thuis zelf gingen koken. En die maaltijden mochten dus vers zijn, gezien er meer tijd was. De EBITDA steeg naar  € 32,4 miljoen (H1 19/20: €24,6 miljoen). Het beste nieuws is dat (wat men noemt) de ‘geïntegreerde klantenrelaties’ nu reeds twee derde van de omzet vertegenwoordigen. Het waren dat soort langdurige contracten met grote supermarktketens die het bedrijf nodig had en die lijken er nu dus te zijn gekomen, waardoor Greenyard een breder assortiment en grotere volumes aan haar klanten kan aanbieden. Dat heeft ook gezorgd voor efficiëntieverbeteringen, vandaar dat de verhoogde EBITDA nu ook wel als structureel en minder volatiel gezien mag worden.

Het Long Fresh (20% van de omzet, 43% van de EBITDA) segment van diepvriesgroenten zag zijn omzet stijgen met +6,8% naar € 380 miljoen (H1 19/20: € 356 miljoen). De daling in Foodservice als gevolg van de sluiting van de horeca voor enkele maanden werd gecompenseerd door een hogere consumptie bij de particulieren. De EBITDA steeg naar € 24,9 miljoen (H1 19/20: € 24,3 miljoen).

Bedrijf Greenyard | Koers Aandeel Greenyard

De recurrente vrije kasstroom landde op € 15 miljoen (H1 19/20: € -44 miljoen) of € 0,3 per aandeel. Een mooie stijging en eindelijk opnieuw positief ondanks een fors hogere capex van € 21 miljoen (H1 19/20: € 6 miljoen)

Greenyard op schema om hun doelstelling te behalen

Dat is goed nieuws. Want een EBITDA dat stijgt, betekent ook een netto schuld ratio (netto schuld/EBITDA) dat daalt. En dat zien de banken dan weer graag. Het bedrijf zat immers in een precaire situatie die momenteel beter onder controle lijkt, met een daling van de schuld naar € 407 miljoen (H1 19/20: € 503 miljoen). Vandaag is de (pré-IFRS 16 voor de boekhouders onder ons) ratio nog rond de 4 (H1 19/20: € 7,2). Dat is nog veel te hoog, maar het bedrijf stelt dat het binnen de 18 maand kan zakken onder de 3. Vanaf dan wordt dit pas een ‘gezond’ bedrijf.

Netto Financiële Schuld en Schuldgraad | Koers Greenyard

Tot dan blijven de banken toch nerveus en Greenyard blijft dan ook in gesprek met hen. Immers moet Greenyard een oplossing vinden voor de schulden die vervallen eind 2021 en die ze niet kan terugbetalen. Ze zou graag een herfinanciering op papier hebben voor het einde van dit boekjaar. Het is lang nog niet duidelijk of zeker dat de banken hiervoor open zullen staan en daarom stelt het management ook dat een kapitaalverhoging in het slechtste geval redding kan brengen. Dat zou slecht nieuws zijn voor de bestaande aandeelhouders die hun winst per aandeel zouden zien verwateren.

Conclusie voor het aandeel Greenyard

Voor het derde halfjaar op rij toont het bedrijf beterschap in omzet en winstgevendheid. Ook de netto-schuldratio is fors gezakt, al blijft ze hoog. Allemaal zeer positieve signalen. Tegen maart 2021 moeten we weten hoe hun schulden die vervallen in december 2021 zullen geherfinancierd worden; via banken of kapitaalsverhoging. Dat maakt een groot verschil voor ons als aandeelhouder.

Zelf beleggen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen, dus ook in het aandeel Greenyard. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX


Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart