Palladiumprijs verwachting 2020 – Waar gaat de palladium koers heen?

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
De palladiumprijs is bezig aan een ware monsterrally.

Palladium is een edelmetaal en belangrijke grondstof die veel wordt gebruikt in de auto-industrie. Verder kun je de grondstof terugvinden in veel elektronica, sieraden en in horloges.

In dit artikel bespreken we de ontwikkelingen van de palladium koers. Ook deel ik mijn verwachtingen voor de palladiumprijs. We bekijken zowel de fundamentele beweegredenen als de technische signalen die de grafiek geeft.

 

Palladium koers

 

Palladiumprijs

Wat is palladium?

Palladium is een zilverkleurig overgangsmetaal dat pas in 1803 per toeval werd ontdekt door William Hyde Wollaston. Hij ontdekte het metaal tijdens het onderzoeken van ruw platina uit Zuid-Amerika. Palladium wordt meestal als ongebonden metaal gewonnen als bijproduct uit goud en platina. De grondstof wordt met name gewonnen in Rusland en Zuid-Afrika waar ongeveer 80% van de productie plaatsvindt. Andere landen waar de grondstof wordt gewonnen, zijn de VS, Canada en Brazilië.  Het is een veilige grondstof, maar palladiumverbindingen zijn giftig en kankerverwekkend.

Toepassingen

Palladium lijkt een beetje op platina. Het is net als platina een zacht metaal en reageert niet op zuurstof uit de lucht. Het behoort tot de metalen uit de platinagroep(PGN) en heeft binnen deze groep het laagste smeltpunt. Wanneer het metaal warm wordt, is het gemakkelijk te bewerken, terwijl het bij een lage temperatuur hard zal worden. Hierdoor is het metaal bij uitstek geschikt bij het maken van sieraden. Ook zien we Palladium veel terug in de tandheelkunde, chirurgische instrumenten, vliegtuigbougies en in horloges. De belangrijkste markt voor palladium is echter de auto-industrie.

Toenemende vraag vanuit Auto-industrie 

De belangrijkste markt voor palladium is de auto-industrie. De grondstof wordt namelijk gebruikt in driewegkatalysatoren. Dit is een onderdeel van het uitlaatsysteem dat ervoor zorgt dat giftige en schadelijke gassen zoveel mogelijk uit de uitlaatgassen worden verwijderd.

Klimaatverandering zorgt voor steeds strengere regelgevingen. Zowel in Europa als China zetten overheden steeds meer in op schonere lucht. De politiek stelt daarbij eisen aan de vervuileenheden van auto’s. Een goed voorbeeld hiervan zijn de milieuzones in Amsterdam. Daar mogen de meest vervuilende vrachtauto’s, bestelauto’s, taxi’s, autobussen en brom- en snorfietsen de stad niet meer in. Deze eisen worden bovendien steeds strenger. Personen- en bestelauto’s op diesel moeten vanaf november 2020 voldoen aan de emissieklasse 4 of hoger. Het milieuzone-gebied wordt bovendien uitgebreid tot de ring A10.

Emissieschandaal Volkswagen startschot palladium rally

Het is opvallend te noemen dat palladium een enorme run heeft gemaakt na het dieselschandaal bij Volkswagen in 2015. Europese regelgeving omtrent de uitstoot van uitlaatgassen werd strenger na het schandaal en autobouwers moeten noodgedwongen schoner werken. Grote steden weren oude en vervuilende dieselauto’s steeds meer uit het centrum en de verkoop van dieselauto’s is wereldwijd dan ook fors afgenomen. De driewegkatalysatoren in dieselauto’s worden voornamelijk gemaakt met platina. Door de grotere vraag naar benzineauto’s stijgt dus ook de vraag naar palladium, die vooral palladium katalysatoren gebruiken.

De burgemeesters van Parijs, Madrid, Athene en Mexico-Stad gaan vanaf 2025 geen dieselwagens meer toelaten in hun steden. Rome gaat personenauto’s op diesel vanaf 2024 uit het centrum verbannen. Ook in Kopenhagen, Stockholm en Oslo zullen diesels niet meer welkom zijn.

Invloed van elektrisch rijden 

De vraag naar palladium is al jaren groter dan de productie. Er is een structureel tekort, en dat is terug te zien in de prijs die een flinke stijging heeft laten zien. De opkomst van elektrisch rijden zou de vraag naar palladium in de weg kunnen staan. De grondstof wordt namelijk niet gebruikt in de batterijen van elektrische auto’s. Daarvoor zijn lithium en kobalt veelgebruikte grondstoffen.

Opkomst van waterstof 

Er is echter ook goed nieuws, aangezien de grondstof zeer goed te gebruiken is voor het opslaan van waterstof. De ontwikkelingen voor het rijden op waterstof zijn nog altijd in volle gang. De afgelopen maanden gingen de koersen van bedrijven die zich bezighouden met waterstof eveneens als een raket omhoog. Al met al zorgt de zeldzaamheid van palladium, in combinatie met de vele toepassingen van de grondstof, voor een prijsopdrijvend effect.oe komt de palladiumprijs tot stand?

De palladiumprijs komt simpelweg tot stand door vraag en aanbod op de openbare grondstoffenmarkt. Verschillende palladiumfutures worden verhandeld op COMEX, een divisie van de populaire NYMEX beurs. De prijs is mede afhankelijk van de productiekosten. De zoektocht naar, en het uiteindelijke exploiteren van palladiummijnen, kent een bepaalde prijs. De palladiumprijs wordt wereldwijd doorgaans uitgedrukt in dollars. De prijs die je ziet, vertegenwoordigt een Amerikaanse ‘pound’ aan palladium. 1 pound staat gelijk aan ruim 0,45 kilogram.

 

 Hoe heeft de palladiumprijs bewogen in het verleden?

Palladium is historisch gezien conjunctuur gevoelig. In de grafiek hieronder vanaf 1997 ziet u dat in tijden van hoge economische groei de palladiumprijs omhoog beweegt. In de grijze vlakken, tijdens economische recessies, zien we heftige correcties van de koers. Dit heeft te maken met het feit dat de vraag naar onder andere auto’s, horloges en andere producten afneemt in tijden van economische neergang. Per saldo neemt de prijs van palladium toe, en dat heeft niet enkel te maken met inflatie. Vooral het tekort aan de grondstof en de steeds grotere vraag naar het edelmetaal zijn hier de oorzaak van. Inmiddels lopen de voorraden al ruim 8 jaar achter op de vraag.

De start van de huidige rally ligt rond 2016. De stijging volgt mogelijk op de strengere regelgeving als gevolg van het disselschandaal van Volkswagen.

Beleggen in palladium | Koers palladium

Bron: https://www.macrotrends.net/2542/palladium-prices-historical-chart-data

 

Technische analyse van de palladiumprijs

De koers van palladium laat flink hogere toppen en bodems zien. Deze sterke stijgende trend signaleert aanhoudende vraag onder beleggers. De stijging lijkt de laatste weken parabool te gaan lopen. Zo een extreme stijging voelt bubbelig en beleggers moeten dan ook waken voor een felle correctie. Een correctie waarbij de laatste koerstop vlak onder de $ 2000 per ounce wordt opgezocht, lijkt technisch aannemelijk. Daardoor worden ook enkele gaps gevuld die de afgelopen tijd zijn ontstaan tijdens de rally.

Palladium koers

Palladium kopen en beleggen in palladium

Fysiek palladium kopen

Dit is wellicht niet een erg gebruikelijke manier om te profiteren van een stijging van de palladium prijs. Toch zien we dat het wel degelijk mogelijk is om palladium baren te kopen.  Omdat deze vorm van ‘beleggen’ in palladium veel rompslomp en kosten met zich meebrengt, zijn er andere manieren in het leven geroepen om te beleggen in palladium. We zullen die hieronder behandelen.

Futures

In het TWS Handelsplatform kunt u de NYMEX Palladium index future (PA) vinden. Deze future maakt gebruik van een multiplier van 100. De prijs is momenteel $ 2275  waardoor u dus met 1 future, een positie van $227.500 in palladium krijgt. Dit betekent dat 1% verandering van de palladium koers u momenteel een winst of verlies van $ 2275 oplevert.

De future heeft een fysieke levering. Dit zou betekenen dat u daadwerkelijk palladium thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers daar niet op zitten te wachten, is het via het LYNX Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

De marginvereisten voor een overnight positie zijn momenteel $ 14.630 per future.

palladium prijsverwachting

Beleggen in palladium via een ETF

Een Exchange-Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan iemand die in palladium wil beleggen een ETF kopen die de palladiumprijs bijvoorbeeld één-op-één volgt. Maar andere ETF’s beleggen bijvoorbeeld weer in een aantal aandelen die zich met de palladiumproductie bezighouden.

De WisdomTree Phsyical Palladium (EUR) ETF is ontworpen om beleggers in staat te stellen een blootstelling aan de koersbewegingen van palladium te krijgen door het volgen van de palladiumprijs op de spotmarkt, verminderd met de beheersvergoeding. De benchmark van het effect is de Spot palladium LPPM TR USD.

Beleggen in palladium aandelen

Uiteraard is het ook mogelijk om aandelen te kopen van palladium bedrijven. Deze bedrijven profiteren enorm bij een stijgende palladiumprijs. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speelt u dus indirect in op een stijging van de palladiumprijs. Deze palladium aandelen kunt u ook vaak zien als palladium met een hefboom. De koersen van deze palladium aandelen bewegen vaak veel heftiger, waardoor de koersuitslagen zowel naar boven als beneden met een multiplier bewegen. Hieronder vindt u een overzicht van de vijf interessante palladium aandelen die via LYNX verhandelbaar zijn.

 Afkorting  Naam
GLEN Glencore
MNOD Norlisk Nickel
ANGPY Anglo Platinum
IMPUY Impala Platinum
SBGL Sibanye Gold

Zelf inspelen op de palladiumprijs via LYNX?

Via het TWS Handelsplatform kunt u beleggen in alle hierboven besproken palladium aandelen, ETF’s en futures.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.