AEX current AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

current analysis of AEX index

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse. Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week schreven we uitgebreid over de technische verzwakkingen bij de AEX-index. Voornamelijk de zone rond de 735 punten hebben we de afgelopen maanden veelvuldig benoemd. Het is feitelijk een brede zone van tussen de pakweg 735 en 740 punten. In de afgelopen 13 maanden zagen we de index in deze regio telkens een belangrijke bodem of een top vormen. Blijkbaar komen kopers of verkopers steeds weer samen rond dit niveau. In de grafiek hieronder is de zone in het rood gearceerd.

Vorige week zakte de AEX weer onder deze zone en dat was een negatief signaal. Bovendien draait het 55-daags gemiddelde neerwaarts en staat de koers hieronder, wat bevestigt dat de korte termijn trend nu dalende is. We zagen de afgelopen weken uiteraard ook dalende toppen en bodems. Op donderdag bereikte de AEX voorlopig het dieptepunt op 711,81 punten. Lagere koersen konden tot nu toe worden voorkomen vanwege een belangrijk lange termijn gemiddelde.

Afgelopen week bleef de beurs namelijk veelvuldig in gevecht met het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Voorlopig lukt het de beren nog niet om de AEX onder dit belangrijke gemiddelde te duwen, maar dit beweeglijke steunniveau lijkt met de dag zwakker te worden. Bovendien mislukte elke herstelpoging in de eerder besproken zone 735-740 punten. Zolang de index hieronder blijft noteren moeten we rekening houden met meer verkoopdruk. Een slotstand boven de EMA55 en de 740 punten kan echter een herstel richting de 763 punten uitlokken.

Een nieuwe slotstand onder de EMA200 zal echter waarschijnlijk een test van de steun op 688 punten betekenen. Zakt de AEX hier ook nog onder dan zien we steun rond 670 en vervolgens rond de 662 punten.

EOE Index - 16 Months / Dagelijkse candles - TA AEX
EOE Index – 16 Months / Dagelijkse candles

Technische analyse aandeel ASML (ASML)

Als zwaargewicht binnen de AEX-index is ASML belangrijk voor de richting van de Nederlandse beurs. Het aandeel ASML liet de afgelopen maanden hogere toppen en bodems zien. Er is dus nog sprake van een stijgende trend, maar er zijn ook wat haarscheurtjes ontstaan. Rond de € 642 ligt nu echter duidelijk een weerstand gevormd door een dubbele top. De terugval onder de toppen van medio november/december mag eveneens gezien worden als een lichte verzwakking binnen de uptrend.

Vorige week veerde de koers wel stevig op vanaf het 200-daags gemiddelde. Maar de candle van vrijdag oogt niet sterk en de vorming van een lagere top dreigt. Binnenkort zal ASML richting moeten kiezen. Een doorbraak boven de € 642 betekent een hervatting van de stijgende trend. Dan kunnen beleggers rekenen op koersdoelen van € 725 en hoger.

De beren worden actief zodra de bodem van vorige week rond € 551,5 wordt gebroken. Dit geeft het startschot van een nieuwe dalende trend en dan ligt het volgende neerwaartse koersdoel op € 500, waar eind december een bodem werd gevormd. Een doorbraak daaronder opent ruimte voor een daling richting de € 450 en lager.

ASML -  20 Months / Dagelijkse candles - TA AEX
ASML – 20 Months / Dagelijkse candles

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

previous analysis of AEX index

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Eind februari hebben we op deze plek de rising wedge al eens besproken. Dat koerspatroon dat eruit ziet als een stijgende driehoek is doorgaans vaak bearish. Een neerwaartse uitbraak geeft een technisch koersdoel dat zich aan de onderkant van dit patroon bevindt. In dit geval is dat koersdoel dus de 688 punten.

Toch werden beleggers de afgelopen weken wellicht in de war gebracht door een volatiel koersverloop. Vorige week maandag bereikte de AEX bijvoorbeeld nog de 763 punten, maar dit bleek een lagere top op de grafiek achter te laten. Per saldo hebben we altijd gesproken over twee belangrijke kantelpunten, waarbij weerstand op 772 lag en steun rond 735 punten.

Met de bloedrode dag van vandaag zijn we onder dit steunniveau belandt. Ook komt het volgende beweeglijke steunniveau, het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, al snel in zicht. De EMA200 ligt momenteel rond de 718,5 punten en een doorbraak hieronder zal de recente verzwakking bevestigen.

Zolang de AEX onder de 735 punten blijft, moeten we rekening houden met aanhoudende verkoopdruk. Oplevingen tot aan dit niveau moeten dan ook worden beschouwd als bearish. Een slotstand onder de 735 punten maakt ruimte vrij voor een verdere daling richting het volgende steunniveau op 688 punten. Daar werd eind december een belangrijke bodem gevormd. Enkel bij een doorbraak boven de 763 punten kan het negatieve beeld opklaren.

Technische analyse aandeel ING (INGA)

Het drama in de Verenigde Staten rondom Silicon Valley Bank blijft ook Europese banken niet bespaard. Onrust in de bankensector doet ook bankaandelen in ons continent kelderen. Het aandeel ING verliest vandaag ruim 7%, maar het verkoopsignaal kwam afgelopen vrijdag al.

Vorige week werden technisch analisten bovendien al gewaarschuwd voor een afnemend momentum. De uitbraak zette niet door en de hogere top viel samen met een lagere top in de RSI-indicator. Negatieve divergentie gaf dus al het eerste verkoopsignaal.

Op vrijdag viel de koers bovendien uit zijn stijgende trend en onder het 55-daags gemiddelde. Vandaag wordt het 200-daags gemiddelde getest. Een opleving oogt kansrijk vanaf dat niveau, maar bij een doorbraak hieronder zal ING op zoek gaan naar horizontale steunniveaus. We zien dan uiteraard steun rond de € 10,75, en daaronder rond de € 10,00. Zakt ING ook onder die niveaus dan kan de koers zelfs terug richting de bodems rond € 8,45.

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

De afgelopen weken was het technisch beeld van de AEX-index niet al te spannend. Eerder leek de AEX-index op korte termijn wel te toppen. We wezen in eerdere analyses al op een mogelijke rising wedge, maar er zijn ook genoeg steunpunten te vinden.

Op middellange- en lange termijn oogt het technisch beeld namelijk positief. De AEX-index beweegt bijvoorbeeld ruimschoots boven het 200-daags gemiddelde. Dit geeft aan dat de index zich in een bullmarket bevindt en de kans op stijgen is historisch gezien dan groter. Bovendien is het positief dat de Nederlandse beurs nog boven de 735 punten noteert. Dit steunniveau speelde in het afgelopen jaar meerdere malen een cruciale factor. Afgelopen week lijkt er ook een bodem boven het stijgende 55-daags gemiddelde te zijn gevormd.

Bovendien lijkt afgelopen vrijdag de correctieve fase te zijn afgebroken. Het dalende toppenlijntje over de afgelopen twee handelsweken werd doorbroken. Het is nu afwachten of dit een vervolg krijgt, want per saldo blijft de AEX gevangen tussen pakweg 772 punten en 735 punten. Een uitbraak uit deze bandbreedte zal het toekomstige koersverloop gaan bepalen.

Boven de 772 punten kan de AEX zijn stijgende trend voortzetten richting de 810 punten. onder de 735 punten moet men rekening houden met een diepere correctie richting het 200-daags gemiddelde dat nu rond de 715 punten ligt.

AEX-index (EOE) grafiek | TA AEX
AEX-index (EOE) in het TWS Handelsplatform

Technische analyse aandeel Warner Bros Discovery (WBD)

Het aandeel Warner Bros Discovery is de afgelopen maanden bezig aan een sterk herstel. Recentelijk werd tweemaal het 200-daags voortschrijdende gemiddelde getest. De consolidatie van de afgelopen weken lijkt een tijdelijke consolidatie binnen de stijgende trend.

Een uitbraak uit de oplopende driehoek zal het toekomstige koersverloop gaan bepalen. Een definitieve doorbraak boven de EMA200 en de weerstand op € 16,34 zal de stijgende trend doen hervatten. Er komt dan ruimte vrij voor een verdere stijging richting de toppen op pakweg € 18,70 en € 20,00.

Bij een eventuele neerwaartse uitbraak onder de stijgende bodemlijn neemt de kans op een grotere correctie toe. Onder de € 14,00 moeten beleggers zelfs rekening houden met een terugval richting de € 12,00.

Warner Bros Discovery (WBD) in het TWS Handelsplatform

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Sterke economische cijfers en aanhoudend hoge inflatie zorgde afgelopen week voor een terugval in de koersen. Vooral de toegenomen angst voor hogere rentes lieten beleggers op de verkoopknoppen drukken. Vorige week maandag waarschuwde we op deze plek al voor wat afkoeling bij de AEX-index. Signalen van topvorming kregen we onder meer door het afketsen op de weerstand rond 772 punten in combinatie met negatieve divergentie in de RSI-indicator.

Op vrijdag kregen we een stevige daling te zien, maar de stijgende trendlijn lijkt de Nederlandse beurs voorlopig op te vangen. Vandaag, op maandag, staat de index namelijk 1,5% hoger en zien we dus een opleving vanaf deze trendlijn. Toch moeten beleggers voorlopig even de kat uit de boom kijken. Enkel en alleen als de weerstand op 772 gebroken wordt, kan de stijgende trend een vervolg krijgen. Het volgende opwaartse koersdoel ligt vervolgens rond de 810 punten.

Maar de kans op een direct vervolg van de stijgende trend lijkt nihil. Enerzijds omdat de AEX-index zich in een rising wedge patroon lijkt te bevinden. Maar anderzijds omdat de Amerikaanse beurzen alweer onder het 200-daags gemiddelde gevallen en daarom is in Europa ook wel voorzichtigheid geboden. Cruciaal hierbij blijft de steunzone ronde de 735 punten. Bij een doorbraak hieronder neemt de verkoopdruk toe en komt er ruimte vrij voor een test van het 200-daags gemiddelde. Het EMA200 ligt momenteel rond de 716 punten, maar het volgende horizontale steunniveau zien we pas rond de 690 punten.

AEX index (EOE) | Euronext koers |

Technische analyse aandeel ING (INGA)

Bankaandelen profiteren van de alsmaar stijgende rentes. Dat zien we ook terug in de koers van het aandeel ING. Het patroon van stijgende toppen en bodems signaleert aanhoudende vraag onder beleggers. We zien ook het 55- en 200- daags gemiddelde opwaarts lopen, wat eveneens de positieve trend ondersteunt.

Op korte termijn zien we dat de koers zich in een bullish pennant bevindt. Doorgaans betekent dit slechts een tijdelijke onderbreking van de trend. Na een opwaartse uitbraak uit dit patroon kan de stijgende trend worden voortgezet. Er komt dan ruimte vrij voor een test van de weerstand op € 14,00, waar de top van februari 2022 zich bevindt.

Bij een eventuele neerwaartse doorbraak moeten beleggers echter rekening houden met een grotere correctie. Het koersdoel van een neerwaartse uitbraak ligt rond de steun op € 12,00.

Afgelopen week werden koerspatronen, zoals de bullish pennant, besproken in deel 2 van de technische analyse cursus. Aankomende donderdag gaan we technische indicatoren bespreken in het laatste deel van de cursus. Klanten van LYNX kunnen zich aanmelden via de aanmeldpagina die via de mail zijn verstuurd. Voor meer informatie over deze actie kun u hier terecht.

aandeel ING | aandeel ING koers | aandeel ING koersdoel | aandeel ING nieuws

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

In de afgelopen weken heeft de Nederlandse beurs zijn stijgende trend weten voort te zetten. Het patroon van hogere toppen en bodems signaleert aanhoudende vraag onder beleggers. Wel lijkt de kracht van deze stijging wat af te nemen en zien we het momentum wegzakken. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de koersbewegingen kleiner worden en de toppen en bodems meer in elkaar gaan overlopen. Bovendien laat de RSI-indicator ook negatieve divergentie zien. We zien namelijk dat de laatste hogere top van de AEX samenviel met een lagere top in de RSI-indicator. Dit betekent dat de kracht van de opwaartse beweging afneemt.

Verder zagen we een valse uitbraak boven de weerstand van 2 februari 2022 op 772 punten. Op donderdag 16 februari werd namelijk een hoogtepunt bereikt van 777,58 punten, maar de AEX sloot vervolgens op 771,70 punten. Een dag later viel de koers direct stevig terug.

Feit blijft dat de stijgende trend nog intact is, maar toch moeten beleggers voorlopig rekening houden met wat afkoeling. Daarbij moet worden gekeken of de stijgende trendlijn de koers kan opvangen. Maar belangrijker voor het korte tot middellange termijn beeld is dat de AEX boven de voormalige koerstoppen en bodems rond 735 punten blijft. Een doorbraak hieronder zal waarschijnlijk zorgen voor een test van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, dat zich momenteel op 713,5 punten bevindt.

Enkel en alleen als de weerstand op 772 op basis van een slotkoers wordt doorbroken mag verdere stijging worden verwacht. Het volgende opwaartse koersdoel ligt vervolgens rond de 810 punten.

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla kende een spectaculaire start van 2023. De koers is sinds zijn dieptepunten verdubbeld, maar een correctie ligt op de loer. Ook hier zien we negatieve divergentie in de RSI-indicator. Bovendien heeft de koers enorm veel moeite met het dalende 200-daags gemiddelde. Dit geeft bovendien aan dat het aandeel Tesla zich nog steeds in een bearmarket bevindt.

Ook de bodems van afgelopen zomer zorgen voor weerstand. De vraag is natuurlijk tot hoe ver de koers gaat corrigeren. Bevestiging voor een correctie krijgen we pas onder de $187,61 (bodem 13 februari). Daarna is het niet ondenkbaar dat het aandeel ongeveer 50% van de stijging zal corrigeren. Het 0,5 fibonacci-retracement niveau ligt dan ook rond de $159,50. Krijgen we echter het 0,618 fibonacci-niveau te zien en gaan we de gap van eind januari sluiten? Dan kan het aandeel Tesla corrigeren tot ongeveer $146. Rond deze niveaus kunnen aankopen mogelijk weer interessant worden.

Boven de $217 en boven de 200EMA wordt de stijgende trend direct voortgezet. Vervolgens ligt er weerstand op $237 en daarboven pas weer rond $315. Maar dit scenario lijkt veel onwaarschijnlijker.

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Het technische beeld van de AEX index blijft uiterst positief. Een patroon van hogere toppen is zichtbaar en dat betekent dat we kunnen spreken van een stijgende trend. Ook het feit dat zowel het 55-daags als 200-daags voortschrijdende gemiddelde opwaarts beweegt is positief.

Op korte termijn zagen we tussen 12 januari en 1 februari de Nederlandse beurs bewegen in een smalle bandbreedte tussen pakweg 735 en 751 punten. Daarmee werd de hogere bodem op 735 (boden de voormalige koerstoppen) stevig aangestampt. Op 2 februari, na het rentebesluit van de ECB, brak de AEX opwaarts uit en werd de stijgende trend hervat. Een eerste weerstand zien we pas op 772, waar de toppen van februari 2022 liggen. Een doorbraak hierboven maakt ruimte vrij voor een stijging richting de 810 punten.

Rising wedge?

Voorlopig mogen terugvallen feitelijk worden beschouwd als een koopkans. De stijgende trend is namelijk nog steeds een feit. Enkel bij een terugval onder de steun op 735 punten wordt de stijgende trend afgebroken. Wel moeten beleggers alert zijn op de mogelijke vorming van een rising wedge (stijgende wig). Dit patroon dat op de grafiek hieronder is ingetekend met de rode stippellijn is doorgaans bearish.

We willen hier echter niet te vroeg conclusies over trekken, want een uitbraak aan de bovenkant is ook mogelijk. Daarom blijft het devies om de steunlijn rond 735 punten goed in de gaten te houden. Een doorbraak hieronder kan de start van een grotere correctie betekenen. Het 200-daags gemiddelde rond 709 punten kan dan een eerste koersdoel zijn. Maar het koersdoel van de rising wedge ligt veel lager, namelijk helemaal aan de onderkant van het patroon.

Technische analyse aandeel Microsoft (MSFT)

Big tech heeft zijn cijfers over het 4e kwartaal bekendgemaakt. Microsoft kwam misschien wel als één van de minst slechte uit de verf. Na de cijfers is de koers vrij stevig hersteld, maar de echte horde moet nog worden genomen.

Voorlopig lijkt het aandeel Microsoft af te ketsen op de bovenkant van de dalende trend. Bovendien zien we ook het 200-daags gemiddelde nog neerwaarts bewegen, alhoewel de koers daar nu wel boven is gebroken. Voor een hard koopsignaal is een doorbraak en slotstand boven de weerstand op $264 (top 13 december) nodig. Daarmee komt ruimte vrij voor een stijging richting de toppen rond $294.

Bij een eventuele terugval onder de $242 moeten beleggers rekening houden met meer verkoopdruk. Steun zien we vervolgens rond $231 en $219.