Hoe presteert het aandeel UCB in 2017?

Het Belgische Union Chimique Belge is een multinational die voornamelijk de focus legt op neurologie en immunologie.

UCB ontwikkelt medicijnen voor aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel en immuunziektes. Wereldwijd stelt de onderneming een 7700 mensen te werk en is het actief in meer dan 40 landen.

Bovendien is UCB de grootste Belgische investeerder in onderzoek en ontwikkeling. Het aandeel UCB is terug te vinden op Euronext Brussel onder de ISIN-code BE0003739530. Wie interesse heeft in het aandeel UCB, kan zeker ook het aandeel Financière de Tubize bekijken onder ISIN BE0003823409.

Deze moederholding heeft namelijk een aanzienlijke hoeveelheid van de aandelen UCB in handen.

Fundamenteel parcour van het aandeel UCB

Het parcour dat de multinational de afgelopen 6 jaar heeft gelopen, is zeker niet slecht te noemen. Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, ziet u hieronder enkele fundamentele waarden gezien over een periode van 6 jaar.

 

Wat brachten de eerste drie maanden voor UCB?

UCB heeft het jaar 2017 sterk ingezet. De omzet steeg 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Het zijn UCB’s sterkhouders die deze groei ondersteunden. Brivact, Cimzia, Keppra , Neurpo en Vimpat telden voor € 853 miljoen omzet.

Hieronder de omzetverdeling van de bovenstaande producten.

Product Omzet Q1 2017 in € miljoen
Briviact 14
Cimzia 317
Keppra 210
Neurpo 73
Vimpat 23

 

Wat brachten april en mei voor UCB?

Eind mei werd slecht nieuws bekendgemaakt over het geneesmiddel Romosozumab. Uit de laatste test-onderzoeken bleek namelijk dat de proefpersonen na het nemen van Romosozumab te kampen hadden met cardiovasculaire problemen. Het uitgangspunt was dat dit medicijn tegen 2020 al een cashflow zou genereren van € 1 miljard.

De reactie van UCB liet niet lang op zich wachten. In een mum van tijd stond de prijs 20 procent lager en dit was de sterkste terugval in decennia. Technisch gezien is de opwaartse trend nog steeds actief. Indien de opwaartse trendlijn genoeg steun geeft, kan het aandeel de trend verder zetten.

Deze redenering wordt blijkbaar gevolgd door E. Janssen die voorzitster is van UCB. Via de website van het FSMA valt te concluderen dat ze 50.000 aandelen heeft gekocht of pakweg voor een slordige € 3 miljoen.

Eind mei zijn terug enkele beurshuizen met een vernieuwd advies op de proppen gekomen. Dit heeft natuurlijk te maken met de bekendmaking van bijwerkingen van hun medicijn tegen osteoporose.

De markt lijkt de positieve verwachtingen voorlopig op te bergen en zo ook de zakenbanken. De nieuwe koersdoelen die bekend werden gemaakt, liggen fors lager dan de koersdoelen van enkele maanden terug.

Zakenbank Vorig advies Huidig advies Vorig Koersdoel Huidig koersdoel
Berenberg Houden Houden €77 €72
Citigroup Kopen Neutraal €92 €65
Credit Suisse Outperform Neutraal €78 €68
Degroof Petercam Opbouwen Houden €76 €68
HSCB Kopen Houden €82 €64
KBC Securities / Kopen / €84
Kempen Kopen Neutraal €78 €69

Wat brengt de toekomst voor het aandeel UCB?

In april vond een aandeelhoudersvergadering plaats waar enkele toekomstplannen van UCB op tafel werden gelegd. Het farmabedrijf is op dit moment in het bezit van 10 nieuwe molecules die in ontwikkeling zijn. De CEO van UCB, Jean-Christophe Tellier, is overtuigd dat er uiteindelijk meer dan één medicijn uit deze 10 molecules op de markt zal komen.

UCB heeft eind 2016 UCB Ventures Belgium NV opgericht. Hiermee tracht het bedrijf te investeren in innovatieve ideeën die nog in de kinderschoenen staan. UCB steekt € 150 miljoen in het fonds over een periode van 3 tot 5 jaar.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen