Aandeel Telenet in de kijker gezet

De telecomsector is een enorm concurrentiële markt met een vrij beperkt groeipotentieel. Telecomoperatoren zoals het aandeel Telenet, die niet mee op de kar springen met nieuwe trends, zijn gedoemd om te falen.

Na de uitbraak van het coronavirus werd snel duidelijk dat het aandeel Telenet bestand was tegen de ziekte. Dankzij het royale slotdividend en het succesvolle aandeleninkoopprogramma kan het aandeel Telenet rekenen op het beleggersvertrouwen.

Wat betekent het aandeel Telenet voor beleggers? Wat mogen we verwachten van de telecomsector? U leest het hier.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Telenet:

Aandeel Telenet: een meerwaarde in uw portefeuille?

Het aandeel Telenet staat historisch bekend als een relatief stabiel aandeel. De afgelopen zeven jaar waardeerde de Telenet koers steeds tussen de €40 en de €60, met uitzondering van de huidige coronacrisis. Door de uitbraak van de ziekte waardeerde het aandeel Telenet in een mum van tijd zo’n 37 procent lager, in tussentijd is dat nog maar tien procent.

Volgens Kepler Cheuvreux beschikken Telenet en Proximus over alle ingrediënten om deze crisis te kunnen doorkomen. Dankzij het type business en de kasstromen van Telenet wordt de bedrijfsvoering niet al te veel beïnvloed. Uit cijfers blijkt ook dat er meer films en series bekeken worden, waardoor het internetgebruik opmerkelijk verhoogd is.

Voornamelijk de bevestiging van het Telenet dividend gaf de aandeelhouders de hoop en het vertrouwen die ze nodig hadden. Het aangekondigde slotdividend van het aandeel Telenet bedraagt €1,3050 bruto per aandeel. Eerder in december kregen aandeelhouders al een Telenet dividend van €0,57 bruto. Aan de huidige Telenet koers betekent dat een dividendrendement van 5,25 procent.

Telenet’s concurrent Proximus daarentegen, voerde een knip uit op het dividend. Dat komt omdat ze grote investeringen moeten doen om de uitrol van 5G te kunnen financieren. Het brutodividend werd verlaagd van €1,50 naar €1,20.

De telecomsector in 2020

Deloitte, een internationale consultinggroep, voerde een onderzoek uit naar de vooruitzichten voor de telecom-, media- en entertainmentsector in 2020. Zoals verwacht zal 5G dit jaar een grote rol spelen, aangezien telecombedrijven volop bezig zijn met het uitrollen van de technologie. Hoewel 5G veel uitdagingen met zich meebrengt, brengt het ook nieuwe opportuniteiten met zich mee. Daarop gaan bedrijven zoals Telenet moeten proberen te kapitaliseren.

Met de komst van deze draadloze technologie zullen er nieuwe en innoverende apps ontwikkeld worden. Hoewel de technologie nog maar in zijn kinderschoenen staat, beginnen we de mogelijkheden en beperkingen ervan te begrijpen. De overgang naar 5G zal naar alle verwachtingen een meevaller zijn voor de telecomsector, maar ook de leveranciers van de apparatuur en de infrastructuur.

Volgens Deloitte zouden de inkomsten, te danken aan 5G, wereldwijd $4,2 miljard bedragen in 2020, goed voor een jaar-op-jaargroei van 89 procent. In Amerika zijn er zelfs al telecombedrijven die abonnementen aanbieden met onbeperkte data, met het oog op een verhoogde klantenretentie. De kans bestaat dat we binnenkort gelijkaardige abonnementen in Europa zullen kunnen verkrijgen.

Telenet liet ook weten dat het de handen in elkaar sloeg met DPG Media om samen een nieuwe streaming service aan te bieden. Op die manier spelen ze in op het veranderde kijkgedrag en volgen ze de streamingtrend.

Wat is Telenet

Telenet werd in het leven geroepen op 23 september 1996 te Mechelen. De toenmalige minister-president, Luc Van den Brande, wilde een tweede telecommunicatienetwerk uitbouwen, naast het reeds bestaande Belgacom. Op het moment van oprichting was het aandeelhouderschap als volgt verdeeld: MediaOne (25 procent), Gimv (20 procent), de intercommunales (35 procent) en een financieel consortium (20 procent).

In de jaren die volgden bouwde Telenet de basisinfrastructuur stelselmatig uit. Bij de commerciële lancering van het breedbandinternet hoorde een geruststellend logo, waarin klantengerichtheid centraal stond. Op die manier is het typisch lachend gezichtje ontstaan in de gele vierkant. Dat is nu nog steeds het logo van Telenet.

Het aandeelhouderschap veranderde voortdurend, bijvoorbeeld door de overname van MediaOne door AT&T. Zij beslisten vervolgens om alle internationale activiteiten stop te zetten, waardoor hun belang verdeeld werd over de overige drie aandeelhouders. Momenteel is Liberty Global, ’s werelds grootste internationale televisie- en breedbandbedrijf, de hoofdaandeelhouder van het aandeel Telenet. Het is in handen van 57,91 procent van alle aandelen.

Het aandeel Telenet (Ticker: TNET) werd beursgenoteerd op Euronext Brussels in oktober 2006.

Aandeel Telenet: fundamentele en technische analyse

Aandeel Telenet: fundamentele analyse

Telenet stelde op de Capital Markets Day in december 2018 zijn nieuwe driejarenplan voor. Dat plan houdt concreet in om een betere klantbeleving te creëren, kostenbesparingen door te voeren, de besparingen te herinvesteren in groei en een operationele vrije kasstroomgroei te realiseren tussen de 6,5 en 8 procent. Op die manier verwacht het aandeel Telenet een duurzame groei, en het lijkt er tot nu toe in te slagen.

Dankzij de verminderde investeringsuitgaven klom de vrije kasstroom voor het jaar 2019 23 procent hoger dan het jaar voordien. De nettowinst steeg met 2 procent naar €234,6 miljoen. Telenet vervolledigde zijn aandeleninkoopprogramma, en kocht zo 1,1 miljoen aandelen terug ter waarde van €33,5 miljoen. Daarnaast sloot het recent een nieuw wentelkrediet van €510 miljoen af, waardoor de liquiditeitsbuffer nu maar liefst €555 miljoen bedraagt.

Zoals eerder vermeld schortte het bedrijf het aandeel Telenet zijn dividend niet op. Daardoor bedraagt het bruto slotdividend €1,3050, waardoor het huidige dividendrendement 5,25 procent is. De datum van het ex-dividend is 4 mei, en de betaling volgt op 6 mei.

Aandeel Telenet: technische analyse

Weekgrafiek

Telenet maakt al enkele jaren lagere toppen en lagere bodems wat duidt op een dalende trend. Recentelijk vond de koers van Telenet een steunzone rond het psychologische cijfer €25 per aandeel Telenet. Dit neemt niet weg dat de beren nog steeds de controle lijken te hebben. De koers van Telenet komt bijna aan een significant weerstandsniveau. Deze paars gearceerde zone heeft meerdere jaren als steun gediend. Juli 2016, mei 2018, januari 2019 en november 2019 waren de tijdstippen waar het aandeel Telenet sterke kopers aantrok. Deze zone brak begin 2020 en het lijkt erop dat er de komende weken een retest zal gebeuren. Mogelijks is dat het niveau waar veel sterke verkopers de markt zullen betreden.

Daggrafiek

De daggrafiek van het aandeel Telenet vindt u hieronder. We merken mogelijks een ABCD-patroon op die de prijs van Telenet onder de €25 kan brengen. Dit scenario is mogelijk wanneer we onder de dalende trendlijn blijven. Wanneer de trendlijn doorbroken wordt, kunnen we dit scenario van tafel vegen en zullen we naar alle waarschijnlijkheid hogere prijzen van het aandeel Telenet zien.

Wat zeggen de analisten?

Het gemiddelde koersdoel aandeel Telenet ligt op €44, waardoor er een opwaarts potentieel is van iets meer dan 20 procent. Hier vindt u de meest recente ratings terug, daterende uit de maand april.

Analist Advies Koersdoel
JP Morgan Chase Houden € 41
Credit Suisse Kopen € 52
Deutsche Bank Kopen € 60
KBC Securities Houden € 40
ING Houden € 40
Citigroup Verkopen € 35
Kepler Cheuvreux Kopen € 42
Kempen Kopen €49

Aandeel Telenet kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in het aandeel Telenet en andere aandelen uit de BEL20-index. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

Telenet

Editorial credit: Shutterstock.com – Alexandros Michailidis

Jules Lagay

Jules Lagay

Content Writer

Jules Lagay is student Financie- en Verzekeringswezen aan de Hogeschool Gent. Na verschillende financiële vakken zoals portefeuillebeheer was hij gebeten door de beurs. De kers op de taart was een bezoek aan het Mekka van de financiële wereld: Londen. Zijn columns zijn te lezen op het LYNX Kennisportaal.