Aandeel Umicore; een onverwoestbaar aandeel

Umicore heeft een bijzonder eerste helft achter de rug. In de eerste helft van het jaar liet Umicore bijna dezelfde vooruitgang zien als in dezelfde periode vorig jaar. Dit is minder voor de hand liggend dan het op het eerste gezicht lijkt. De belangrijkste eindmarkt van Umicore, de automarkt, werd de voorbije maanden hard getroffen door de coronacrisis. Zo kregen twee van de drie divisies van de groep een harde klap te verduren.

Toch kon het aandeel Umicore en Umicore zelf de problemen trotseren en dit zorgt toch voor meer beleggersvertrouwen. In dit artikel bespreken we het aandeel Umicore.

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Koers aandeel Umicore
  • Wat is Umicore?
  • Nieuws over aandeel Umicore
  • Financiële resultaten Umicore
  • Aandeel Umicore: Technische analyse
  • Advies aandeel Umicore

Koers aandeel Umicore

Het aandeel Umicore had het moeilijk tijdens de financiële crisis in 2008 maar al snel kon het aandeel Umicore terug stoom winnen. Tussen 2010 en 2015 bevond het aandeel Umicore zich in een zijwaartse trend. De breuk van de zijwaartse trend zorgde voor een mooie opwaartse trend die het aandeel van € 24 euro naar € 55 bracht. Momenteel zit het aandeel Umicore alweer in een zijwaartse trend in de vorm van een symmetrical triangle. Het aandeel kan bij een breuk een nieuwe opwaartse trend beginnen.

Wat is Umicore?

Umicore voorheen Union Minière, is een multinationaal materiaaltechnologiebedrijf met hoofdzetel in Brussel, België.

Umicore werd opgericht in 1989 door de fusie van vier bedrijven in de mijnbouw- en smeltsector. Het bedrijf heeft zich sindsdien omgevormd tot een meer technologiegerichte activiteit die gebieden omvat zoals de raffinage en recycling van edele metalen en de productie van gespecialiseerde producten uit edele metalen, kobalt, germanium, zink en andere metalen. Het aandeel Umicore maakt sinds 1991 deel uit van de Belgische BEL20-beursindex.

Het bedrijf verdeelt zijn activiteiten in vier divisies: Energiematerialen, Recycling, Katalyse en Prestatiematerialen.

Energiematerialen

De divisie energiematerialen vervaardigt een reeks gespecialiseerde metalen en metalloïde producten voor industrieel gebruik, waaronder fijne metaalpoeders voor diamant- en hardmetalen gereedschappen, evenals oxiden en zouten van kobalt, lithium en nikkel voor gebruik in batterijen, glas en keramiek.

Recycling

Het bedrijfssegment Recycling omvat vier hoofdactiviteiten. Umicore’s kernactiviteit is de recycling en raffinage van verschillende edele en andere metalen, evenals bepaalde niet-metalen zoals selenium. Umicore is ’s werelds grootste recycler van edele metalen.

Katalyse

Umicore’s derde bedrijfssegment, het grootste in termen van omzet, bestaat uit twee onderverdelingen: Autokatalysatoren en edelmetaalchemie. Umicore versterkte haar aanwezigheid in de sector In autokatalysatoren met de aankoop in juni 2007 van de katalysatordivisie van de Amerikaanse auto-onderdelenfabrikant Delphi voor $ 55,6 miljoen.

Prestatiematerialen

Prestatiematerialen concentreert zich op de productie van gespecialiseerde artikelen, voornamelijk uit edelmetalen en zink.

Nieuws over aandeel Umicore

15 juni 2020: De EIB kent een lening van € 125 miljoen toe aan Umicore

Umicore heeft een leningsovereenkomst van € 125 miljoen afgesloten met de European Investment Bank. De opbrengst van de lening, die een looptijd heeft van acht jaar, zal een deel van de investering van Umicore in de fabriek voor kathodematerialen in Polen, financieren. Na voltooiing zal deze greenfield-fabriek de Europese activiteiten van Umicore’s wereldwijde batterijcel- en automobielklanten bevoorraden.

31 juli 2020: Halfjaarresultaten 2020

Ondanks de ernstige verstoringen van de samenleving en het bedrijfsleven als gevolg van de COVID-19-pandemie, toonde Umicore hun veerkracht tegen extreme schokken. In de eerste helft van 2020 behaalde Umicore financiële resultaten die grotendeels in lijn waren met die van dezelfde periode in 2019, met een zeer sterke prestatie in Recycling die de impact van de neergang in de automobielindustrie en de resultaten van Katalyses en Energy & Surface Technologies compenseerde.

De inkomsten van Umicore voor de eerste 6 maanden bedroegen € 1,6 miljard (-4 procent jaar op jaar) en de aangepaste EBIT bedroeg € 243 miljoen, een stijging van 1 procent in vergelijking met de eerste helft van 2019. De aangepaste EBITDA steeg met 5 procent tot € 376 miljoen.

16 juni 2020: Umicore wilt € 500 miljoen via obligaties ophalen

Umicore kondigde de plaatsing aan van converteerbare obligaties met vervaljaar 2025, voor een totale hoofdsom van € 500 miljoen.

De netto-opbrengst van het aanbod zal volgens Umicore worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden en voor de financiering van hun strategische ontwikkelingen op het gebied van schone mobiliteitsmaterialen en recycling.

7 februari 2020: Jaarresultaten 2019

Umicore zette sterke prestaties neer in 2019 ondanks aanhoudende tegenwind op belangrijke markten, met name de automobielsector. De inkomsten voor het volledige jaar stegen met 3 procent tot € 3,4 miljard en de EBITDA steeg met 5 procent tot € 753 miljoen, terwijl de EBIT € 509 miljoen bedroeg, dicht bij de recordniveaus van 2018. Na een ietwat zwakkere prestatie in het eerste halfjaar, konden de opbrengsten en de EBIT in de tweede helft een sterke opeenvolgende groei ondervinden.

Financiële resultaten Umicore

Het was een beter dan verwacht eerste helft voor Umicore, De problemen veroorzaakt door het coronavirus waren minder dramatisch dan verwacht.

Kort gezegd steeg de omzet van Umicore in de eerste helft met € 65 miljoen. Deze omzetgroei is voornamelijk te danken aan hun recyclingsegment. Zowel de divisie energiematerialen als hun divisie katalyse zagen een kleine omzetdaling.

De winst in het eerste helft van 2020 kwam uit op € 0,38 per aandeel, een daling van 34,4 procent op helft basis.

Volgens de balans had Umicore schulden van € 2,88 miljard met vervaldag binnen 12 maanden en schulden van € 2,27 miljard met een looptijd van meer dan 12 maanden. Om dit te compenseren heeft Umicore wel € 1,18 miljard in cash en € 1,34 miljard aan vorderingen die binnen 12 maanden vervallen. Dus de schulden wegen € 2,6 miljard hoger dan de som van Umicore’s liquide middelen en vorderingen.

Dit tekort is niet zo erg omdat Umicore maar liefst 9,02 miljard euro waard is en dus waarschijnlijk genoeg kapitaal zou kunnen aantrekken om hun balans te ondersteunen, mocht dat nodig zijn. Het loont echter nog steeds de moeite om goed te kijken naar Umicore’s vermogen om schulden af te betalen.

Balans

Resultatenrekening

Aandeel Umicore: Technische analyse

Het aandeel Umicore bevindt zich sinds het begin van 2009 in een gezonde opwaartse trend. De maandelijkse grafiek geeft een opwaartse trendlijn weer dat maar liefst 4 keer als steun werkte. Op dit moment heeft het aandeel Umicore een symmetrical triangle gevormd. Een symmetrical triangle vertegenwoordigt een consolidatieperiode voordat de prijs wordt gedwongen uit te breken. Een breuk van de onderste trendlijn markeert het begin van een nieuwe neerwaartse trend, terwijl een breuk van de bovenste trendlijn het begin aangeeft van een nieuwe opwaartse trend.

Volgens de ontwikkelaar van de symmetrical triangle breken 75 procent van deze patronen naar boven uit. Dit betekent dat het aandeel Umicore hoogstwaarschijnlijk hoger zal breken en hun gezonde opwaartse trend zal voortzetten. De grafieken op korte-termijn vertonen geen interessante technische gebeurtenissen.

Advies aandeel Umicore

Gezien de huidige evolutie van de pandemie en de onzekerheid die het creëert in de belangrijkste eindmarkten van Umicore, blijft het onmogelijk om betrouwbare vooruitzichten voor 2020 uit te werken. Ondanks de zeer beperkte zichtbaarheid op de markt, blijft Umicore verwachten dat haar aangepaste EBIT voor het volledige jaar lager zal zijn dan de niveaus bereikt in 2019, met de aangepaste EBIT in Catalysis en Energy & Surface Technologies ruim onder de niveaus van 2019 en de aangepaste EBIT in Recycling ruim boven de niveaus van 2019.

Op basis van de marktontwikkelingen in het eerste halfjaar en recente trends, verwacht Umicore nog steeds dat de wereldwijde autoproductie voor het volledige jaar met ongeveer 25 procent zal dalen. In dit scenario zouden de inkomsten en de aangepaste EBIT in Catalysis in de tweede helft ruim boven die van de eerste helft liggen. Door de aanhoudende onzekerheid als gevolg van de pandemie en het zwakke consumentenvertrouwen is het echter onmogelijk om marktontwikkelingen te voorspellen.

In Energy & Surface Technologies verwacht Umicore dat de voorraadcorrecties in de herlaadbare batterijen in de tweede helft van het jaar de impact van de zwakke handelsomstandigheden zullen verergeren. De aangepaste EBIT in de tweede jaarhelft zal daarom waarschijnlijk onder het niveau van de eerste jaarhelft liggen.

In Recycling moet de prestatie van het eerste helft van 2020 niet veralgemeend worden naar het tweede helft van 2020, aangezien de smelterij van Hoboken een geplande onderhoudsstop van 4 weken en seizoensgebonden effecten in andere activiteiten ondergaat.

Het aandeel Umicore is een aantrekkelijke belegging. Ondanks de dalende vraag kon Umicore toch een omzetgroei realiseren. Dit wijst erop dat Umicore goed gepositioneerd is voor moeilijke periodes zoals een economische crisis. Ook het technisch plaatje van het aandeel Umicore ziet er zeker aantrekkelijk uit voor beleggers.

Aandeel Umicore kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel Umicore. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel UMICORE - een van de BEL20’s zwaargewichten
Hirgent Cekaj

Hirgent Cekaj

Content writer

Hirgent Cekaj is content writer voor LYNX en student International Business. Naast het schrijven van artikelen voor LYNX, is hij zelf ook al enkele jaren actief in de valutamarkt en aandelenmarkten.

Gerelateerde artikelen