Aandeel GIMV: fundamentele analyse door Bonconsul

GIMV is een in België gevestigde investeringsmaatschappij met drieënvijftig bedrijven in portefeuille voor een totaal geïnvesteerd bedrag van € 1 miljard. Deze bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van € 2,5 miljard en bieden werk aan 14.000 mensen. GIMV heeft vestigingen in Antwerpen, Parijs, Den Haag en München, en stelt zelf 91 mensen tewerk.

Het aandeel GIMV wordt geregeld aangekocht omdat er een diversificatie inherent is. Tijdens het schrijven van deze analyse is de koers van GIMV € 47,85.

Onderwerpen die worden besproken over het aandeel GIMV:

aandeel GIMV advies - aandeel GIMV koers - aandeel gimv dividend

Aandeel GIMV of andere holding ter diversificatie

Holdings zoals GIMV rapen een pak geld bijeen van particuliere investeerders en overheden. Zij investeren die zoals SOFINA en GBL in een mix van Europese beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen, of enkel in niet-beursgenoteerde ondernemingen zoals GIMV dat doet. Dat maakt dat u als aandeelhouder van dergelijke holdings sowieso zeker bent dat het bedrijf waar uw eigenaar van bent zelf eigenaar is van meerdere bedrijven.

In het geval van het aandeel GIMV zelfs heel wat bedrijven. Die diversificatie is een belangrijke bescherming van de aandelenkoers op zich. Als het ene dochterbedrijf het wat minder doet, zal een ander dat meestal compenseren.

Een ander voordeel is dat u via een investeringsvehicel kunt investeren in start-ups en andere beloftevolle groeibedrijven, die niet beursgenoteerd zijn. Eigenaar worden van dergelijke bedrijven zou anders niet mogelijk zijn voor de particuliere belegger. Zo kunt u toch een graantje meepikken van de snelle groei die met hen gepaard gaat. Uiteraard met het risico dat er ook bedrijven tussen zullen zitten die floppen. Maar gemiddeld, en dat mag u uiteraard verwachten van professionals bij GIMV, meer bedrijven die slagen dan falen.

Het klinkt ook gewoon goed, eigenaar zijn van de nieuwe marktleiders van morgen, maar dat kan geen doorslaggevend argument zijn uiteraard. Het aandeel GIMV in portefeuille nemen betekent meteen een sterke diversificatie toepassen op uw effectenrekening. We bekijken verder in het artikel hoe de koers van GIMV tot stand komt.

Koers GIMV afhankelijk van de portefeuillewaardering

De koers is sterk afhankelijk van de waardering van de portefeuille, die dan weer afhankelijk is van assumpties. De waarde van het aandeel wordt voor het grootste gedeelte bepaald door wat men de NAV noemt, of Net Asset Value. Dat is de som van de waardering van elke individueel bedrijf in portefeuille van GIMV, drieënvijftig stuks dus.

De individuele waarderingen worden gemaakt met tal van assumpties, maar de belangrijkste is toch wel de verdisconteerde cashflow. Die hangt af van de assumptie hoe snel een bedrijf zijn jaarlijkse vrije kasstroom ziet groeien. GIMV moet die oefening op zijn minst elk halfjaar maken en rapporteren.

Tijdens een hoogconjunctuur worden dan ook vaak te positieve assumpties gemaakt en tijdens laagconjunctuur te pessimistische. Zo was de impact van corona op de balans van GIMV niet min. Die balans dateert van 30 juni, de datum waarop het bedrijf zijn boekjaar afsluit. Een niet-gerealiseerd verlies van € 236 miljoen diende publiek gemaakt te worden. Dat is natuurlijk maar een virtueel verlies. Tegen de volgende rapportering van de halfjaarcijfers op 19 november verwachten we dan ook dat de NAV weer een stuk zal zijn gestegen.

U kan de impact in de beurskoers zien. Net vóór de lockdown noteerde aandeel GIMV nog aan een all-time recordkoers van € 59,4. Toen duidelijk werd dat het virus zware schade aan de economie zou toebrengen en dus ook aan de drieënvijftig participaties van GIMV, zakte het aandeel GIMV in een maand tijd met -30,4% tot een koers van € 41,3. Sindsdien is de koers wat hersteld, maar zeker nog niet op zijn oude niveau.

Vandaag noteert het aandeel aan € 47,1. We willen opmerken dat de lange trend lijn (groen) aantoont dat het aandeel net boven zijn instapmoment noteert. Hypothetisch is het aandeel GIMV op middellange termijn een belegging met een mooie kans op slagen.

Koers aandeel GIMV van de laatste 12 maanden

Koers aandeel GIMV in de afgelopen 18 jaar

Aandeel GIMV kopen is investeren in de parels van morgen

Het bedrijf kan een sterk track-record voorleggen maar is bovendien ook een zeer goede keuze om uw portefeuille een groter gewicht aan duurzaamheid te geven. Het is namelijk zo dat het bedrijf enkel en alleen investeert in beloftevolle ondernemingen die een zeer sterke know-how hebben in nichemarkten gelinkt aan duurzaamheid. GIMV focust op vier daarvan.

Duurzame investering - aandeel GIVM

Connected Consumer investeert in bedrijven die ons sociale weefsel positief beïnvloeden, denk aan trends rond sport, vrije tijd en gezonde voeding, maar ook kant-en-klaar gerechten tot zelfs baby & kinderen en huis & decoratie. Twee voorbeelden zijn hun participatie in Melijoe, een e-commerce website voor kinderkleding en Grandeco, dat muurdecoratie verkoopt.

Health & Care focust op Biotech- & Medtechbedrijven en dat gaat van geneesmiddelen tot medische toestellen, IT en zelfs geïntegreerde ouderenzorg. Twee voorbeelden zijn hier de investeringen in Spineart, een Medtechbedrijf actief in wervelkolomchirurgie en iStar Medical, dat oogheelkundige implantanten voor glaucoompatiënten ontwikkelt.

Smart Industries gaat over producten die zorgen voor meer automatisering en efficiëntie in productielijnen. Zo is GIMV-aandeelhouder van de alomtegenwoordige Belgische provider van IT diensten genaamd Cegeka en helpt ze dit bedrijf haar internationale expansie te versnellen. Een ander voorbeeld is Arplas systems dat innovatieve lasertechnologie aanlevert.

Tenslotte is er de aandacht voor bedrijven die zorgen dat steden duurzamer worden en aldus efficiënter gebruiken maken van middelen, activa en infrastructuur. Zo is Acceo een bedrijf dat inspectie-en certificeringsdiensten levert voor gebouwen. Wemas Absperrtechnik produceert dan weer verkeersveiligheidsuitrusting.

Kwalitatieve score aandeel GIMV

Indien u investeert in het aandeel GIMV kan u alvast op beide oren slapen dat de kwalitatieve parameters goed zitten. Wat ons betreft heeft het trouwe management bewezen wat ze waard is. Het ergste wat kan gebeuren is dat een goede kracht het bedrijf verlaat, wat voorlopig niet aan de orde is.

Kwaliteitsparameters GIMV BE - aandeel GIMV advies

Het dividend, dewelke zijn stabiliteit en rendement een van de belangrijkste redenen is om in dit bedrijf te investeren, krijgt de hoogste score. Aan de koers van vandaag krijgt u een bruto dividendrendement van 5,4% wat mooi is en nog mooier vanwege zijn stabiliteit. Ook in het jaar van de pandemie heeft GIMV het dividend zoals beloofd aangehouden. Een zekerheid die toch van goudwaarde is. In onderstaande grafiek is het jaar 2007 niet ingevuld.

Aandeel GIMV dividend

Wat is de Conclusie voor het aandeel GIMV: Minimaal één holding in uw portefeuille is zo goed als een must. Wij vinden GIMV alvast een mooi bedrijf en dus een goede keuze. Aan de koers van vandaag (€ 47,4) doet u op middellange termijn niets verkeerd, al ligt naar onze maatstaf een echt goedkoop niveau nog net iets lager aan € 44,2.

Indien u uitgebreide informatie wenst over diversificatie, kan u terecht op het Kennisportaal van LYNX.

Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

Bonconsul

Bonconsul

Bonconsul is een one stop shop solution voor mensen die hun zoektocht naar de juiste aandelen gemakkelijk en boeiend willen maken. Het platform is 24/7 online bereikbaar en u krijgt bovendien én nieuwsberichten én waardering én dagelijkse beurstips direct in uw mailbox. Gedaan dus met wachten op dat wekelijkse magazine.

Daarnaast kan u perfect de  transacties vrijwillig volgen indien u dat wenst. Dankzij de samenwerking met LYNX kost een jaarabonnement slechts €199 in plaats van €299. Meer info op www.bonconsul.be of contacteer Bonconsul voor een één op één rondleiding op het platform.

Gerelateerde artikelen