Aandeel Bpost: kan het aandeel rendement leveren?

Het aandeel Bpost kon zich van zijn sterkste kant laten zien in de tweede helft van 2020. Tijdens het coronavirus zagen we dat massaal veel mensen zich bezighielden met het online shoppen, wat leidde tot een enorm volume aan pakketjes. Het aandeel Bpost zag daardoor dus ook een stijging van 93 procent in de koers sinds het begin van augustus.

Kan Bpost dit succes verderzetten? Is het al te laat om in het aandeel te beleggen? In dit artikel zullen we het aandeel Bpost bespreken.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Bpost:

Koers aandeel Bpost | Aandeel Bpost

Koers aandeel Bpost

Het aandeel Bpost ging in 2013 naar de beurs tegen een koers van € 14,50. De Belgische overheid bleef op dat moment nog steeds meerderheidsaandeelhouder. Na een geslaagde beursgang steeg het aandeel voortdurend tot het zijn piek bereikte op € 27,44. Daarna schommelde de koers steeds tussen de € 21 en € 24. In augustus 2017 begon het aandeel Bpost weer omhoog te klimmen tot het zijn absolute piek kende, op een koers van € 28,30.

Niet veel later volgden de resultaten van 2017 die gepaard gingen met een winstwaarschuwing. Het aandeel Bpost kelderde in een mum van tijd met meer dan 30 procent. Na de kwartaalresultaten in mei daalde het aandeel nog verder.

In november 2018 bracht Bpost de derde kwartaalresultaten naar buiten. De brutobedrijfswinst viel lager uit dan verwacht, waardoor het aandeel Bpost nog eens negen procent naar beneden dook.

Op drie december 2018 berichtte Bpost een update en kondigde de interim dividenduitkering (€ 1,06 bruto) aan. Daarbovenop meldde het postbedrijf dat 2019 bepaalde implicaties met zich mee zou brengen. Ten eerste was er een versnelling van de loonindexatie, wat leidde tot een algemene kostenstijging van ongeveer één procent. Ten tweede waren er initiatieven voor personeelsproductiviteit die niet konden worden doorgevoerd. En ten laatste een negatieve impact op de kostenbasis te danken aan de benodigde structurele maatregelen.

Dankzij al dit slechte nieuws verloor het aandeel Bpost in totaal ongeveer 75 procent van zijn waarde binnen zo’n negen maanden tijd.

Het aandeel Bpost kon echter een stijging van ongeveer 93 procent realiseren sinds het begin van augustus. Dit komt allereerst door het halfjaarrapport die Bpost rapporteerde. Het bedrijf bevestigde dat er massa’s pakjes werden besteld tijdens de coronacrisis. Bpost zag een stijging van het volume van 78 procent in België en Nederland. Dit zorgde voor 440 miljoen euro extra aan omzet en een gigantische stijging in de koers van het aandeel Bpost.

Het bedrijf Bpost

Bij de oprichting van België werden de Belgische Posterijen een staatsdienst onder de naam “Direction Générale des Postes”. Sinds die tijd kent de administratie een sterke uitbreiding. In 2000 verzelfstandigde het bedrijf door beheerscontracten af te sluiten met Bpost.

In 2014 werd het aandeel opgenomen op de BEL20-index, het aandeel Bpost werd in maart 2019 er weer vanaf gehaald.

Radial

Twee jaar geleden werd Radial door Bpost overgenomen in de Verenigde Staten. Bpost betaalde € 700 miljoen voor Radial en het idee werd niet goed onthaald. Bij de overname rees de vraag dan ook of het wel nodig was om zich als Belgisch bedrijf in Amerika te proberen te vestigen.

Radial moet tegen 2022 een grote bron van inkomsten zijn voor Bpost. Daar moet het wel opboksen tegen de concurrentie van bedrijven zoals Amazon. CEO Van Gerven zei: “Niet iedereen is tevreden over Amazon”. Volgens hem is er in de Verenigde Staten nog veel ruimte voor groei, en was de overname cruciaal voor het overleven van Bpost.

Beleggen in Aandeel Bpost

Bpost kwartaalresultaten

Bpost rapporteerde in het derde kwartaal goede resultaten. Het bedrijf overtrof de verwachtingen. Omzet in het derde kwartaal kwam uit om 972.9 miljoen, 3.6 procent hoger dan verwacht en 10.4 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2019. Ook de winst per aandeel kon alle verwachtingen overtreffen, Bpost zag een winst per aandeel van 0.22 euro, ongeveer 125 procent hoger dan verwacht.

De afgelopen twaalf maanden heeft Bpost een winst geboekt van 163 miljoen euro op 4.04 miljard euro omzet wat zeker niet mis is. Voor de pandemie zag Bpost al drie jaar een daling van hun winsten. Het is dus voor de eerste keer in drie jaar dat Bpost een stijging van de winsten kon rapporteren. Volgens analisten is het een mooi jaar geweest voor Bpost en hebben ze daarom de verwachtingen hoger gezet voor Bpost.

Ondanks mooie resultaten heerst er wel nog wat onrust bij beleggers. Dit was natuurlijk ongetwijfeld een bijzonder jaar. De vraag blijft of Bpost zijn uitzonderlijke groei kan voortzetten. Volgens verschillende analisten is dit wel het geval. In het jaar 2021 kan Bpost een winst per aandeel van 1 euro zien. Dit representeert een stijging van 43 procent.

Aandeel Bpost: Technische Analyse

De grafiek van Bpost laat ons niet echt zien in welke richting het op dit moment wil gaan. De stieren zouden hier echter wat meer op hun hoede moeten zijn. Het aandeel Bpost nadert een groot gebied van weerstand. Door die weerstand is het aandeel Bpost, al bijna drie jaar, niet hoger dan 11,75 euro gaan handelen. Het is dus een heel belangrijk gebied dat op ieders radar zou moeten staan.

Het gebied van de weerstand zou ook kunnen breken, wat een nieuwe grote opwaartse trend voor het aandeel van Bpost zou betekenen. Wanneer we echter een RSI-indicator toepassen, gaat de voorkeur uit naar een afstoting van de weerstand. De reden hiervoor is de divergentie die we op de grafiek kunnen zien. Bpost zou een correctie kunnen ondergaan voordat het opnieuw zijn opwaartse trend herstelt.

In de volgende artikelen kunt u meer te weten komen over de concepten die wij gebruikt hebben in onze technische analyse voor het aandeel Bpost:

Aandeel Bpost: uitdagingen voor de postsector

De brievensector staat al enkele jaren voor meerdere uitdagingen. Enerzijds wordt het traditionele bedrijfsmodel langzamerhand vervangen door de digitalisering van communicatie. Anderzijds wordt de sector sterk beconcurreerd door de snelgroeiende e-commerce.

Het internet heeft sinds de jaren negentig een ontwrichtend effect gehad op de postsector. Dankzij het internet zijn fysieke brieven vervangen door e-mails, sms’en en sociale media. Dat is een veel goedkopere en snellere manier om met elkaar te communiceren.

Daartegenover staat de immense vraag naar pakjes door online shopping. Inkomsten uit het versturen van pakjes via e-commerce is nu belangrijker dan brieven wat betreft de inkomsten. Het massale volume aan pakjes dat elke dag verstuurd wordt, genereert een behoorlijke omzet. Bovendien liggen de winstmarges doorgaans hoger dan bij de traditionele brievenactiviteiten.

Postbedrijven zijn verplicht om te innoveren en toekomstgericht te denken. Zo nemen steeds meer postbedrijven elkaar over, zoals de overname van Radial door Bpost in 2017.

Vooruitzichten

Bpost kende de afgelopen maanden enorm veel succes en dat succes heeft ook zijn weg gevonden naar het aandeel van Bpost, met een stijging van 95 procent als gevolg. De postsector kende de afgelopen jaren behoorlijk wat ellende, maar Bpost heeft in 2020, mede dankzij de pandemie, het tij weten te keren. Kan het bedrijf zijn succes in de toekomst na de pandemie voortzetten? Dat is de vraag. Als we de woorden van de analisten mogen geloven, kan dat succes voor Bpost tot eind 2022 doorgaan, wat beleggers een boost van optimisme zou moeten bezorgen. Hieronder vindt u alvast de meest recente adviezen van de belangrijkste beurshuizen. Het consensus voor het aandeel Bpost is om te kopen of te houden. Enkele prijsdoelen zijn al bereikt maar dat is geen indicatie dat de prijs nu zal dalen. De gelijkaardige ratings van deze beurshuizen zouden beleggers het nodige vertrouwen en optimisme moeten geven. De adviezen herhalen opnieuw de voorspelling dat het succes van het aandeel Bpost in de toekomst waarschijnlijk zal blijven voortduren.

Beurshuis Advies koersdoel Datum
Berenberg Bank Kopen € 11.75 26/11/2020
KBC Securities Kopen € 11.00 26/11/2020
ING Houden € 8.25 25/11/2020
Kepler Cheuvreux Kopen € 10.50 16/11/2020
Barclays Houden € 9.60 05/11/2020
UBS Kopen € 10.50 05/11/2020
Jeffries Kopen € 12.00 05/11/2020
Société Générale Kopen € 9.90 04/11/2020

 

Het aandeel Bpost kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Bpost. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Editorial credit: Tobias Arhelger / Shutterstock.com – Werner Lerooy / Shutterstock.com

Hirgent Cekaj

Hirgent Cekaj

Content writer

Hirgent Cekaj is content writer voor LYNX en student International Business. Naast het schrijven van artikelen voor LYNX, is hij zelf ook al enkele jaren actief in de valutamarkt en aandelenmarkten.

Gerelateerde artikelen