Aandeel ASML verpulvert het meest optimistische scenario voor 2020

ASML is een Nederlandse fabrikant van apparatuur voor het maken van chips en lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. Het hoofdkantoor is gelegen te Veldhoven (NL). Het snelgroeiende bedrijf draait een omzet van € 14 miljard (2020) en telt meer dan 23.000 werknemers, waarvan net iets minder dan de helft in R&D werkt. In dit artikel neemt Bonconsul u mee in hun fundamentele analyse van het aandeel ASML.

In dit artikel bespreken we:

Aandeel ASML een interessant aandeel voor uw portefeuille

Het bedrijfsprofiel van ASML

ASML Holding N.V. is een Nederlands technologiebedrijf die behoort tot de wereldtop van de halfgeleiderindustrie. De geschiedenis van de onderneming gaat terug naar 1984 en is inmiddels uitgegroeid tot multinational die in 16 landen aanwezig is en waarvoor meer dan 23.000 werknemers werken. Eigenlijk helpt ASML de chipproducenten met alle hardware, software en andere diensten. ASML gaat met haar lithografische technologie zo nauwkeurig te werk dat het bedrijf kan werken tot op de nanometer. Deze lengtemaat is één miljardste van een meter. Niet verwonderlijk dat het Nederlandse hightechbedrijf grote chipfabrikanten zoals GlobalFoundries, Intel en Samsung tot haar klanten mag rekenen.

Analyse aandeel ASML

Het aandeel ASML heeft zowel een notering op Euronext als op Nasdaq. U vindt beide noteringen terug onder het symbool ‘ASML’. Tijdens het schrijven van deze analyse, noteert het aandeel ASML rond € 464 op Euronext Amsterdam.

Resultaten 2020 aandeel ASML

Het bedrijf boekte een omzet van €14,0 miljard (2019: €11,8 miljard) wat een enorm mooie stijging is van +18,2%. Dat is helemaal in lijn met het gemiddelde groeiritme van de laatste 10 jaar, maar desalniettemin nog meer bijzonder in een pandemiejaar. Het toont aan dat de vraag naar chips zeker niet afgeremd is door het virus.

Eveneens uitstekend nieuws is dat de brutomarge afklokte op een sterke 48,6% en dat er een stijgende trend op te merken is zoals verhoopt, met in Q4 zelfs 52%. De stijging heeft alles te maken met de marges op de nieuwe EUV systemen die ondertussen de 40% heeft bereikt en naar verwachting in 2021 het niveau van het groepsgemiddelde van 50-51% zal bereiken. Sinds we nu enkele weken weten dat er een tekort aan chips is in de wereld (één van de drie grote chipproducenten had te maken met een brand), zal het prijszettingsvermogen alleen maar toenemen.

De nettowinst landde op € 3,6 miljard (2019: € 2,6 miljard) of € 8,5 per aandeel. Wederom hier een zeer mooie stijging van +38,4%.

EUV verkoopt groeit +60%

In 2020 werden 31 units verkocht (2019: 26) voor een bedrag van € 4,5 miljard. De verwachting is dat dit er 40-50 worden in 2021 voor een omzet van maar liefst € 6,5 miljard. Dat is zo’n € 150 miljoen per machine.

De DUV blijft weliswaar het grootste segment en verwacht wordt dat dat ook nog een tijdje zal duren. Er werden 227 (2019: 203) machines van verkocht, voor een totale omzet van € 5,8 miljard.

De diensten van onderhoud, na-verkoop en updates van machines deden het ook goed, met een omzet van € 3,7 miljard (2019: € 2,8 miljard)

Dividend aandeel ASML

ASML tracht steeds een royaal dividend uit te keren, maar door de koersstijging van de afgelopen jaren is het dividendrendement toch wat achterop gaan hinken. Het dividend van het aandeel ASML wordt +15% opgetrokken naar € 2,75 en het aandeleninkoopprogramma wordt verdergezet. Dit dividend kost het bedrijf € 1,15 miljard en geeft u een mager dividendrendement van 0,6% aan de koers van vandaag. Maar een dividend is niet de enige manier waarop een bedrijf een cadeau kan geven aan de aandeelhouders.

Inkoop van eigen aandelen wordt vaak als alternatief gezien voor het uitkeren van een dividend. Meer informatie hierover vindt u in: ‘Inkoop eigen aandelen: uw appeltje voor de dorst?’. Het bedrijf koopt nog € 2 miljard aan eigen aandelen per jaar in tot eind 2022. Het totale pakket van € 6 miljard aandelen dat tussen 2020 en 2022 wordt aangekocht zal daarna worden vernietigd, wat u een rendement moet geven van bijkomend 1,1% per jaar.

Aandeel ASML dividend + aandeleninkoopprogramma

Voor 2021 kunnen we gaan denken richting € 16 miljard omzet en € 4,2 miljard netto-winst. Dat zou € 10 per aandeel zijn, wat betekent dat het aandeel aan de koers van vandaag (€ 453) aan 45 keer de winst voor 2021 staat. Duur, maar gezien de groeivooruitzichten enerzijds te begrijpen.

Conclusie voor het aandeel ASML

Met deze versnelde groei en de ook uitstekende vooruitzichten voor 2021 besluit Bonconsul het koersdoel te verhogen van € 336,9 naar € 396,8. Wat een evolutie van STRONG SELL naar HOLD inhoudt. Weet wel dat de assumptie daarvoor is dat het bedrijf blijft groeien aan 18% per jaar tot en met 2023 en daarna zelfs aan 20% voor omzet én EBITDA tot 2031. Enorm agressief dus, maar mogelijks haalbaar gezien de exponentiële vraag naar chips.

Hier vindt u meer bedrijfsnieuws en fundamentele cijfers over het aandeel ASML.

Het aandeel ASML kopen of verkopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ASML. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

beleggen in blockchain technologie - blockchain aandelen - ETF
Bonconsul

Bonconsul

Bonconsul is een one stop shop solution voor mensen die hun zoektocht naar de juiste aandelen gemakkelijk en boeiend willen maken. Het platform is 24/7 online bereikbaar en u krijgt bovendien én nieuwsberichten én waardering én dagelijkse beurstips direct in uw mailbox. Gedaan dus met wachten op dat wekelijkse magazine.

Daarnaast kan u perfect de  transacties vrijwillig volgen indien u dat wenst. Dankzij de samenwerking met LYNX kost een jaarabonnement slechts €199 in plaats van €299. Meer info op www.bonconsul.be of contacteer Bonconsul voor een één op één rondleiding op het platform.

Meer:

Gerelateerde artikelen