Aandeel Bekaert: kan het blijven presteren?

Het aandeel Bekaert zat de afgelopen jaren in een sleur, maar het aandeel vertoonde onlangs veelbelovende tekenen van een ongelooflijk herstel. Het aandeel Bekaert is sinds het dieptepunt van maart 2020 met maar liefst 130 procent gestegen. Het aandeel Bekaert bereikte onlangs 30 euro, een prijs die sinds begin 2018 niet meer is gezien.

De onderwerpen die worden besproken:

Aandeel Bekaert | Koers Bekaert | Beleggen in Bekaert

Aandeel Bekaert

Koers aandeel Bekaert

Het Bekaert aandeel heeft de voorbije 20 jaar een volatiel parcours afgelegd. Van 2002 tot 2008 apprecieerde het aandeel Bekaert een koele 200 procent. Het aandeel bleef niet gespaard van de financiële crisis van 2008, het verloor 70 procent van zijn waarde.

Het aandeel Bekaert kende echter zijn meest succesvolle jaren na de financiële crisis. Het apprecieerde meer dan 630 procent van 2009 tot begin 2011. De Europese schuldencrisis maakte een einde aan het succes van het aandeel. Het aandeel Bekaert daalde toen met 80 procent. Sindsdien heeft het aandeel het hoogtepunt van 2011 niet meer kunnen bereiken.

Het aandeel Bekaert herstelde zich sinds het dieptepunt van maart 2020 met 130 procent. Het zit momenteel 30 procent onder het hoogtepunt van 2017. Het aandeel lijkt echter veel hoger te gaan, het economisch herstel na het coronavirus is iets waar Bekaert enorm van kan profiteren. Dit denkproces is duidelijk zichtbaar op de grafiek van het aandeel Bekaert.

Wat doet Bekaert?

Bekaert is een multinational gevestigd in Zwevegem. Het bedrijf is gespecialiseerd in het transformeren van staaldraad en het aanbrengen van geavanceerde staalcoatings. Het bedrijf Bekaert is een wereldleider op vlak van staaldraadtransformatie en deklaagtechnologieën.

Bekaert koopt jaarlijks drie miljoen ton walsdraad als basismateriaal dat door ongeveer 28.000 medewerkers in 45 landen wordt verwerkt. Dit materiaal wordt gebruikt om draden te produceren met verschillende diameters, sterktes en flexibiliteit. Het bedrijf groepeert draden voornamelijk in koorden, touwen en strengen. Het bedrijf weeft of breit ze echter ook tot stof of verwerkt ze tot een eindproduct.

Afhankelijk van het gebruik of de toepassing van het staal, brengt Bekaert ook verschillende coatings aan om wrijving te verminderen, adhesie te verbeteren of corrosiebestendigheid te verbeteren.

Geschiedenis van het bedrijf

Het bedrijf werd in 1880 opgericht in Zwevegem door Leon Leander Bekaert, een jonge ijzerhandelaar. De eerste activiteit van het bedrijf was het vervaardigen van hekken voor achtertuinen. Na de eerste wereldoorlog kocht Bekaert een draadtrekmolen in Frankrijk. Het begon daar met de productie in 1924, wat de start markeerde van Bekaerts internationale activiteiten. In de latere delen van de jaren twintig, leverde Bekaert al stalen bedrading aan Amerika.

Na de Tweede Wereldoorlog diversifieerde Bekaert zich in coatings en roestvrij staal. De jaren na de Tweede Wereldoorlog waren zeer succesvol. Het bedrijf kon over de hele wereld een aantal kantoren en fabrieken openen.

Bekaert’s financiële resultaten

Bekaert zal op 3 maart de financiële resultaten voor het volledige jaar bekendmaken. De resultaten zullen aantoonbaar de volatiliteit van het aandeel vergroten. De resultaten zullen naar verwachting een positieve evolutie laten zien in de loop van 2020. De eerste maanden van 2020 waren natuurlijk moeilijk, maar het bedrijf kon zich snel aanpassen, wat ongetwijfeld zal worden benadrukt tijdens de publicatie van de jaarresultaten. Dit was al het geval voor de resultaten van het derde kwartaal op 20 november 2020, het aandeel sprong 15 procent hoger op de dag van de resultaten.

Het derde kwartaal betekende een keerpunt voor het bedrijf. Bekaert zag een stijging van de geconsolideerde omzet met 24 procent in vergelijking met het zwakke tweede kwartaal. Ook het verkoopvolume hield verrassend goed stand, het bedrijf zag slechts een daling van 2% in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019. De omzetstijging was voornamelijk te danken aan de positieve evolutie van de vraag in markten in Latijns-Amerika, China, India en EMEA.

De grootste reden voor de grote sprong in het aandeel in november was de aankondiging van Bekaert dat, ondanks de uitdagingen waar het bedrijf doorheen moest, hun EBIT voor 2020 dichtbij de EBIT van 2019 zou liggen.

Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van het aandeel Bekaert. Bekijk dan zeker de fundamental explorer waar u het Reuters Stock Report kan terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore van het aandeel Bekaert. Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel Bekaert ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. Bekaert krijgt de score vijf op tien. Voor uitgebreide informatie, kan u de tool in het LYNX Handelsplatform bekijken.

Aandeel Bekaert | Koers Bekaert | Beleggen in Bekaert

REFINITIV Stock Reports PLUS via Trader Workstation

Vergroten

Resultatenrekening

Balans

Aandeel Bekaert: Technische Analyse

Het aandeel Bekaert ziet er momenteel erg sterk uit. Het aandeel kende een neerwaartse trend sinds mei 2018, toen het uit het hoofd & schouders-patroon brak. Een paar maanden later kon het herstellen, maar het coronavirus maakte er een einde aan. Het aandeel Bekaert heeft zich sinds het dieptepunt van maart echter snel kunnen herpakken.

Het aandeel Bekaert brak onlangs uit een zeer belangrijke dalende trendlijn met een loopduur van drie jaar, toen het bedrijf gunstige financiële resultaten boekte in november 2020. Een zeer belangrijke gebeurtenis die niet over het hoofd mag worden gezien, is dat het aandeel de gebroken trendlijn niet opnieuw heeft getest. In theorie geeft dit aan dat de vraag naar het aandeel erg sterk is. Onder de grafiek ziet u een Relative Strength Index-indicator die een duidelijke divergentie laat zien. Deze divergentie, gecombineerd met de doorbroken trendlijn en steeds gunstigere financiële resultaten, zouden beleggers het broodnodige vertrouwen moeten geven dat het aandeel prijzen zou kunnen bereiken die sinds 2017 niet meer zijn gezien.

Het aandeel Bekaert verliest momenteel een beetje van dat momentum dat het zag in oktober en november, wat ertoe zou kunnen leiden dat het aandeel zich terugtrekt naar de gebroken weerstand. Dit zou echter wel een zeer gunstig gebied kunnen zijn om nieuwe posities in te nemen.

De toekomst voor het aandeel ziet er technisch veelbelovend uit. De volgende grote mijlpaal die het aandeel Bekaert kan bereiken, is het hoogtepunt van 2017. Op dit moment is de belangrijkste taak voor het aandeel echter dat het niet onder het hoogtepunt van november 2019 handelt.

Wenst u meer te weten te komen over de Relative Strength Index? Lees dan zeker ons artikel over de RSI-indicator.

Wat zeggen analisten over het aandeel Bekaert?

Het aandeel Bekaert wordt op zeer regelmatige basis opgevolgd door slechts vier grote banken. De consensus is om het aandeel te kopen of te houden.

Datum Beurshuis Advies Koersdoel
24-Feb KBC Securities Kopen 35
08-Feb DeGroof Petercam Kopen 38
05-Dec ING Houden 30
23-Nov Kepler Capital Markets Houden 26

 

Vooruitzichten aandeel Bekaert

De toekomst voor het aandeel Bekaert ziet er veelbelovend uit. Om te beginnen heeft Bekaert al een aantal structurele veranderingen doorgevoerd vóór de pandemie die het aandeel ten goede kwam. Deze structurele veranderingen waren zichtbaar tijdens de tweede helft van 2020, toen Bekaert verrassend goede financiële resultaten aankondigde. Het bedrijf kon zich snel aanpassen aan de veranderende omgeving door het coronavirus. Bekaert zou dit kunnen blijven doen op 3 maart, wanneer het de jaarresultaten bekendmaakt. De nadruk zal ongetwijfeld liggen op de positieve evolutie in 2020 om de veerkracht van het bedrijf aan te tonen.

Als we naar de toekomst kijken, kunnen we zeggen dat Bekaert enorm zou kunnen profiteren wanneer het coronavirus eenmaal voorbij is. Het economisch herstel zal voor Bekaert veel nieuwe kansen creëren om van te profiteren. Het bedrijf heeft in de tweede helft van 2020 al een toename van het verkoopvolume gezien, wat laat zien dat de toekomst er veelbelovend uitziet voor het bedrijf.

Ook technisch ziet het aandeel er veelbelovend uit. Het heeft een einde kunnen maken aan de sleur waarin het zich de afgelopen jaren bevond toen het een einde maakte aan een drie jaar lange neerwaartse trend. Gezien de gunstige omstandigheden waarin het bedrijf zich momenteel bevindt, kunnen de prijzen in de nabije toekomst veel hoger oplopen.

Alle ogen zijn momenteel gericht op 3 maart, wanneer Bekaert volgens de planning hun jaarresultaten voor 2020 zal rapporteren. Een aantal analisten beweren dat de resultaten positief zullen uitkomen. Om te weten of dat het geval zal zijn, zullen we moeten afwachten.

Zelf aandelen van Bekaert kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Bekaert. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Hirgent Cekaj

Hirgent Cekaj

Content writer

Hirgent Cekaj is content writer voor LYNX en student International Business. Naast het schrijven van artikelen voor LYNX, is hij zelf ook al enkele jaren actief in de valutamarkt en aandelenmarkten.

Meer:

Gerelateerde artikelen