Aandeel Picanol: kan dit aandeel nog stijgen?

Het aandeel Picanol heeft het erg goed gedaan de laatste anderhalf jaar, het bedrijf was in staat om de impact van het coronavirus aanzienlijk te vermijden. En het ziet er naar uit dat het aandeel Picanol zich opmaakt voor een nieuwe opwaartse beweging.

Picanol is al meerdere decennia de leider in de textielindustrie door de industrie te ontwrichten met een aantal nieuwe innovaties. Het bedrijf heeft zich sinds zijn oprichting echter op verschillende industriële gebieden gewaagd, wat het bedrijf enorm ten goede is gekomen. Kan het aandeel Picanol een goede belegging zijn? In dit artikel nemen we het aandeel onder de loep.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken omtrent het aandeel Picanol:

Aandeel Picanol: kan dit aandeel nog stijgen?

Aandeel Picanol herstelt zich goed ondanks de omstandigheden

Het aandeel Picanol heeft het de afgelopen anderhalf jaar uitzonderlijk goed gedaan en begint opnieuw de aandacht van beleggers te trekken. Het aandeel deed het ongelooflijk goed na de financiële crisis van 2008 met een waardestijging van 7700 procent in 8 jaar tijd. Echter, in 2017 en 2018 had het aandeel Picanol een slechte periode. Het aandeel kwam in een neerwaartse trend terecht als gevolg van een daling van de omzet. Dit, in combinatie met bibberige wereldwijde politieke en economische vooruitzichten, maakte het erg moeilijk voor Picanol om in een opwaartse trend te blijven.

Tijdens de huidige pandemie is echter gebleken dat Picanol uitzonderlijk veerkrachtig is, het bedrijf zag slechts een omzetdaling van één procent. Het aandeel is met 100 procent gestegen sinds de dieptepunten van maart 2020, maar het aantrekkelijke aan het aandeel Picanol is dat het zich mogelijk opmaakt voor een nieuwe beweging hoger. Een duidelijke vorming van een oplopende driehoekconsolidatie geeft een potentiële beweging hoger extra overtuiging.

Het bedrijf Picanol

Picanol is een in België gevestigde gediversifieerde industriële groep. Het bedrijf is actief op het gebied van werktuigbouwkunde, landbouw, waterbeheer, voeding en een reeks andere industriële domeinen. Picanol is gevestigd in Ieper en heeft een aantal productie-eenheden in Europa en Azië.

Geschiedenis van het bedrijf Picanol

Picanol werd in 1936 opgericht door Charles Steverlynck, een Belgisch industrialist. Het bedrijf heette toen Weefautomaten Picanol en kende een groot succes. Dertig jaar later werd het uiteindelijk in 1966 op de beurs van Brussel genoteerd.

Picanol was het eerste bedrijf ooit dat de automatische weefmachine in de etalage zette. Het bedrijf verkocht meer dan 160.000 machines. Met de opbrengst investeerde Picanol in nieuwe productiehallen in het centrum van Ieper met een capaciteit van 10.000 weefmachines per jaar. Picanol ging de textielindustrie verder ontwrichten met innovaties zoals de eerste elektronisch gestuurde schietspoelweefmachine en luchtstraalweefmachines met microprocessortechnologie.

Nieuws over het aandeel Picanol

16 maart 2021: Picanol Group verwerft minderheidsbelang in Rieter Holding AG

Picanol heeft op 16 maart een persbericht vrijgegeven dat het een minderheidsbelang in Rieter Holding AG heeft verworven. Het minderheidsbelang bedraagt in totaal 467.236 aandelen voor een prijs van 45,4 miljoen euro, wat overeenkomt met een prijs per aandeel van 107,5 CHF. Rieter Holding is een wereldwijd toonaangevende leverancier van systemen voor het spinnen van korte stapelvezels. De hoofdactiviteit van het bedrijf Rieter Holding is de ontwikkeling en fabricage van de machines, systemen en onderdelen die worden gebruikt voor de vezeltechnologie en voor de verwerking van natuurlijke en synthetische vezels tot garens.

Picanol bezit nu ongeveer 10 procent van het aandelenkapitaal van Rieter Holding. Het bedrijf streeft naar verdere diversificatie in de textielindustrie.

Picanol financiële resultaten

Picanol heeft in maart de jaarresultaten voor 2020 bekend gemaakt. De financiële resultaten lagen in lijn met de algemene verwachtingen die het bedrijf aanvankelijk had vooropgesteld. De tweede helft van 2020 was de belangrijkste motor achter de goede financiële resultaten. De inkomsten voor het volledige jaar daalden met ongeveer 1,5 procent. Een sterkere daling werd voorkomen doordat het bedrijf in de tweede helft van 2020 een omzetstijging van 1,9 procent kon boeken.

De winst over 2020 bedroeg 55,4 miljoen euro, in vergelijking met 41,7 miljoen euro in 2019, wat neerkomt op een stijging van 33 procent. Het bedrijf Picanol verklaarde dat de winst werd beïnvloed door wisselkoersverliezen op niet-afgedekte leningen en liquide middelen in Amerikaanse dollar. Als deze variabelen buiten beschouwing werden gelaten, zou de winst een groei van 38 procent hebben bedragen.

Het bedrijf verwacht dat 2021 moeilijk zal zijn om veerkrachtig te blijven door het effect van het coronavirus op de wereldeconomie, maar verklaart met vertrouwen dat het in staat zal zijn financiële resultaten te boeken die in lijn liggen met het succes dat het bedrijf in 2020 heeft behaald. Picanol zal zijn halfjaarlijkse financiële resultaten op 26 augustus bekendmaken.

Resultatenrekening aandeel Picanol

Balans aandeel Picanol

Aandeel Picanol: technische analyse

Het aandeel Picanol wordt al een aantal maanden in een zeer goed uitziende opwaartse trend verhandeld. Meer recent heeft het de aandacht getrokken van heel wat scherpzinnige beleggers. Momenteel is het aandeel Picanol bezig met de vorming van een potentiële consolidatie, die zou kunnen uitbreken naar de bovenkant en een nieuwe opwaartse beweging zou kunnen initiëren.

We hebben dit al eerder gezien in januari, toen het aandeel uitbrak uit een goed gedefinieerde consolidatie die de vorm aannam van een ‘cup-and-handle’ patroon. En opnieuw in maart, toen een kleine rechthoekige consolidatie brak dat een kleine opwaartse beweging in gang zette. De huidige consolidatie heeft verdere geldigheid vanwege een stijgende trendlijn die nu al vijf keer als diagonale steun heeft gefungeerd.

Als het aandeel Picanol uit de bovengrens van de consolidatie kan breken, namelijk het niveau van 80 euro, zou het op basis van voorzichtige technische richtlijnen de grens van 90 euro kunnen bereiken. Een langere termijn doel zou de hoogste koers van 2017 kunnen zijn, die rond 107 euro ligt.

Vooruitzichten aandeel Picanol

Het aandeel Picanol heeft het uitstekend gedaan en heeft een groot deel van de gevolgen van de pandemie te vermijden. Het bedrijf kon een kleine omzetdaling van 1,5 procent noteren, wat ongelooflijk knap is. Het toont aan dat Picanol een stuk weerbaarder is geworden. Picanol boekte in 2020 zelfs een betere winst dan in 2019. De winst bedroeg 55,4 miljoen, terwijl er in 2019 41,7 miljoen euro winst werd geboekt.

Het bedrijf blijft ook groeien met een recente kleine investering in Rieter Holding. De investering zal door Picanol gebruikt worden om hun activiteiten binnen de textielindustrie te diversifiëren.

Op technisch vlak ziet het aandeel Picanol er zeer interessant uit. Het aandeel bevindt zich momenteel in een zeer solide opwaartse trend en zou nog hoger kunnen bewegen als een uitbraak van de huidige consolidatie plaatsvindt.

Interesse in beleggen in aandelen? Lees dan zeker het artikel over ‘De beste aandelen in 2021’.

Beleggen in het aandeel Picanol via LYNX

Via het handelsplatform van LYNX kunt u beleggen in aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. U kunt uiteraard ook beleggen in het aandeel Picanol. Bekijk ons volledige aanbod.

Aandeel Picanol
Hirgent Cekaj

Hirgent Cekaj

Content writer

Hirgent Cekaj is content writer voor LYNX en student International Business. Naast het schrijven van artikelen voor LYNX, is hij zelf ook al enkele jaren actief in de valutamarkt en aandelenmarkten.