TA: ‘Deutsche Bank: is drie keer scheepsrecht?’

Op maandag 8 juli trok de koersgrafiek van Deutsche Bank de aandacht. Twee dagen later werd het beleggersvertrouwen in Deutsche Bank getest. Wordt driemaal aandacht nu scheepsrecht?

Deutsche Bank op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Op 27 december 2018 (niet zichtbaar in getoonde uurgrafiek) kwam er in het aandeel Deutsche Bank slechts tijdelijk een einde aan de eindeloos dalende trend bij een intraday dieptepunt op € 6,6780. Op slotkoersbasis sloot Deutsche Bank die dag op € 6,75 (= laagste slotnotering van 2018). In de periode 28 december 2018 t/m 17 mei 2019 werd een herstelpoging ondernomen, maar uiteindelijk volgde een nieuwe dalingsfase onder genoemde koersniveaus. Deze maand probeert Deutsche Bank zich weer boven het bodemniveau van 27 december te herstellen. Twee keer probeert de technische analyse tot een positieve conclusie te komen. Dit is de derde poging, waarbij wordt aangenomen dat de stijgende steunlijn van de afgelopen twee maanden succesvol zal worden getest rond € 6,70.

Deutsche Bank op uurbasis in de afgelopen drie maanden

EUR/USD op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Er wordt in de financiële markten volop gespeculeerd over de verwachte aanstaande renteverlagingen in Europa (komende week) en in de Verenigde Staten (eind juli). De Amerikaanse president Donald Trump ziet niet graag dat de US dollar sterker wordt en daardoor de export frustreert. Tegelijkertijd kan de Eurozone wel een verzwakking van de euro gebruiken. De valutamarkt worstelt zichtbaar met de tegengestelde belangen, want het valutapaar EUR/USD weet in de loop van juli niet echt goed raad met het kiezen van een duidelijke richting. De herstelpoging na de plotselinge daling van $ 1,1412 naar $ 1,1192 werd voor slechts 38,2% gecorrigeerd. Het lijkt erop dat een daling naar de dieptepunten van april en mei rond EUR/USD 1,1110 aanstaande is. Dit scenario wint bij een daling onder de stijgende steunlijn aan waarschijnlijkheid.

EUR/USD op uurbasis in de afgelopen drie maanden

AEX-index op dagbasis vanaf 2018

De AEX-index sloot op donderdag 18 juli bij een stand op 571,57 weliswaar boven de openingskoers van de handelsdag, maar wist intraday geen hogere notering boven de hoogste stand van woensdag 17 juli (= AEX 574,86) te bereiken. De dagcandle kleurde daarom rood als gevolg van het koersverlies op basis van dagelijkse slotkoersen. Vandaag wordt een nieuwe poging ondernomen om de weg naar boven te continueren. Bij de opmaak van dit rapport werd een hoogste notering intraday bereikt bij AEX 575,97 echter het lijkt erop dat wordt aangestuurd op een slotstand onder de openingskoers van hedenochtend (< AEX 574,41). De laagste notering vandaag werd gezet bij AEX 570,48. De laagste notering ligt hoger dan het intraday dieptepunt van 18 juli. Het proces van hogere toppen en hogere bodems is nog intact. Een uitbraak boven 576,90 blijft een hoopvolle speculatieve gedachte.

AEX-index op dagbasis vanaf 2018

Volg een LYNX Masterclass met Edward Loef:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen