TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

Optimistisch ingestelde beleggers met een oog voor koersgrafieken zijn altijd alert op (mogelijke) opwaartse koersuitbraken. IMCD en FACEBOOK verdienen aandacht.

IMCD vanaf juni 2019

Het AEX-aandeel IMCD trekt vandaag de aandacht naar zich toe. De beurskoers opende op de hoogste stand van dit jaar (€ 85,90). Deze openingskoers ligt boven de hoogste notering van 19 februari dit jaar. Op 19 februari dit jaar leek de beurskoers van IMCD echter uit te breken boven de koerstop van juli vorig jaar, maar dat blijkt achteraf een ‘bull trap’ (= mislukte uitbraak). Nu kopen geeft daarom wellicht een onbehaaglijk gevoel. Indien de uitbraak succesvol is dan kan de bandbreedte tussen € 60 en € 83 naar boven omklappen met als resultaat een koersdoel rond € 96. Vanaf de actuele notering is er 13% koerspotentieel. Dat betekent dat ca. 4% koersrisico aanvaardbaar mag zijn, want dan bedraagt de ratio meer dan 3:1. Boven € 80 zijn de risico’s nog te overzien.

FACEBOOK INC. A (FB) op weekbasis vanaf juni 2017

Het aandeel Facebook (FB) is vorige week op een overtuigende wijze de weerstandszone tussen $ 210 en $ 220 gepasseerd. Koersuitbraken met een uitbraakmarge groter dan drie procent betekent in de regel een technisch betrouwbaar koopsignaal. Eigenlijk wordt daarmee bedoeld dat boven $ 226 de beurskoers van Facebook nu de bandbreedte van de zijwaartse koersfluctuaties in de afgelopen twee jaar tussen $ 210 en $ 135 mag omklappen voor een indicatief koersdoel rond $ 285. De actuele koers bevindt zich rond $ 239. Er is dus ruimte voor een stijging van ca. $ 46 per aandeel. Het risico van een terugval naar het uitbraakniveau blijft idealiter beperkt tot ca. $ 226. Dat vraagt om een risico-acceptatie van ca. $ 13 per aandeel. De ratio 46/13 is groter dan 3:1. Dat is een ratio die altijd aandacht verdiend bij aankoopbesluiten om en nabij uitbraak/weerstandniveaus.

SPDR Select Sector Consumer Discretionary versus SPDR Select Sector Consumer Staples ETF

Bij veel economen, analisten en beleggers is het puzzelen om erachter te komen of de bodem in de aandelenmarkten is gezet. Mogelijk is er nieuwe opgaande cyclus gestart? De koersgrafiek van de SPDR Select Sector Consumer Discretionary ETF (XLY) toont wispelturig gedrag in de afgelopen twee jaar. Sinds medio 2017 zijn de marktprestaties van aandelen in de duurzame consumentengoederensector achtergebleven bij de koersresultaten van aandelen in de voeding- en dranksector (= SPDR Select Sector Consumer Staples ETF). De uitbraak in de relatieve sterkte van de cyclische duurzame consumentengoederentracker (XLY) suggereert terugkerend geloof in een verwacht economisch herstel.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen