TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Sommige aandelen lijken bevangen door een hittesteek. Dat blijkt na een technisch onderzoek naar individuele aandelen in de Amerikaanse nutssector.

SPDR Select Sector Utilities ETF (XLU) + 20/120-daags gemiddelden

Deze week viel de recente ‘golden cross’ op in de Amerikaanse tracker van beursgenoteerde bedrijven met activiteiten in de nutssector. De SPDR Select Sector Utilities Fund ETF (XLU) noteert nu boven haar 20-daags gemiddelde die nu boven het 120-daags gemiddelde is beland. Nader onderzoek toont in de grafiek een beurskoers boven een stijgende steunlijn. Dat is positief. Ook zijn de ontwikkelingen in het MACD-histogram afgeleid van de (roze) relatieve sterktelijn ten opzichte van SPDR S&P 500 Trust ETF (SPY). Sinds de piek in maart van de RS-lijn zien we in de afgelopen maand een milde verbetering. De nutssector lijkt zich op te maken voor een fase van outperformance.

VIVINT SOLAR INC. (VSLR) op weekbasis (log-schaal) + relatieve sterkte t.o.v. Utilitiestracker XLU

Natuurlijk zijn er allerlei individuele Amerikaanse aandelen op een of andere wijze gelinkt aan de nutssector. Eén aandeel dat hierin opvalt is het beursgenoteerde Vivint Solar (VSLR). Zonne-energie wordt belangrijker zeker nu de olie- en gasindustrie door toedoen van het coronavirus de discussie over wenselijke klimaatverbeteringen extra brandstof geeft. Dat blijkt ook wel uit de enorme koers-sprong van Vivint Solar als gevolg van een overname door een ander beursgenoteerd bedrijf, getiteld SunRun, genoteerd aan de Nasdaq. In de afgelopen 12 weken steeg Vivint Solar Inc. met ruim 260%. De relatieve sterktelijn tegenover de XLU-tracker is dan ook helemaal uit het dak gegaan.

SunRun (RUN) op weekbasis vanaf 2015

In de normale koersgrafiek afgebeeld op lineaire schaal blijkt de beurskoers van het Amerikaanse SunRun te ontvlammen.I In de afgelopen vijf weken ging het hard, want de beurskoers verdubbelde van $ 20 naar $ 40. Menig aandelenbelegger vraagt zich wellicht af of de kopers van dit aandeel misschien gek geworden zijn. Het antwoord is niet eenvoudig te geven. De markt heeft altijd gelijk. En degenen die zich op de aandelenmarkt wagen kunnen weinig anders doen dan de richting van de beurskoers respecteren. Het enige dat beleggers zelf onder controle hebben zijn de persoonlijke aankooplimieten en omvang van het aantal stukken dat men wil verhandelen. De technische analyse laat zich niet gek maken. Maar bij een beurskoers rond $ 27 zal het sentiment opnieuw beoordeeld worden.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen