TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

Eén week geleden werd een belangrijke vraag op de agenda geplaatst: Moeten we opnieuw bang zijn voor een bankcrisis?

 ING GROEP vanaf oktober 2019

Het realiseren van koerswinst in beursgenoteerde Europese banken vraagt om een alerte houding onder de aandeelhouders. Het voorheen alom gepropageerde ‘buy & hold’-beleid in financiële waarden voegt al jarenlang geen enkele toegevoegde waarde gelet op de langetermijn negatieve trends. In het algemeen kan worden vastgesteld dat beursnoteringen boven een 120-daags gemiddelde een teken van (positieve) kracht is. Maar op het moment dat de beurskoers onder het 120-daags gemiddelde terecht komt, dan komt de langetermijn trend in gevaar. Het aandeel ING Groep test vandaag het 120-daags gemiddelde bij een dalend 20-daags gemiddelde. Dit is een objectieve waarneming van verkoopdruk. Passieve en actieve beleggers stellen zich allebei nu de vraag: Negeren of juist acteren?

 

ABN AMRO BANK in 2020 + 20/120-daags gemiddelden

Een 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde is voor optimistisch ingestelde beleggers een positief technisch fenomeen. Dit jaar bleek langetijd echter het omgekeerde van toepassing. Dat betekent dat de ‘buy & hold’ meestal een verliesgevende strategie is. Halverwege vorige maand keerde het optimisme gelukkig weer even terug in het aandeel ABN AMRO Bank. Dit blijkt helaas een tijdelijk fenomeen, want de beurskoers van dit bankaandeel viel afgelopen vrijdag terug onder het 120-daags gemiddelde bij een dalend 20-daags gemiddelde. Optimisme (lees: hoop) is dan niet langer gerechtvaardigd. Als dat de situatie is wat kan je dan doen? Antwoord: negeren of in actie komen.

AEX-index op uurbasis

De koersontwikkeling van de AEX-index toont in de afgelopen twee maanden een duidelijk dalend trendkanaal. De dalende weerstandlijn heeft meerdere onderlinge raakvlakken, waardoor de betekenis van deze aanbodindicator aan kracht wint naarmate de tijd verder verstrijkt. Bij de opmaak van deze TA-blog rond 16:00 uur wordt opnieuw het laagste niveau opgezocht sinds 21 juni dit jaar. Een daling onder de recente bodem (ca. 535) is vroeg of laat te verwachten. Het zal eerder vroeg dan laat worden want september staat erom bekend dat het historisch de slechtste koersprestaties heeft geboekt van alle beursmaanden. Statistieken bieden natuurlijk geen garantie, maar bij de intrede van de herfst weet iedereen toch dat de blaadjes neigen te vallen?

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen