TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

“The Trend is your Friend” of “Der Trend ist mir Fremd” ? Trendvolgers respecteren de richting van de markt met een goede reden: de markt is machtiger dan het individu.

ADYEN + 20/120 daags gemiddelden versus Unibail met 20/120-daags gemiddelden

Een trend heeft tijd nodig om tot ontwikkeling te komen. Trendvolgende indicatoren, zoals de 20-daags en 120-daags koersgemiddelden, hebben 20 respectievelijk 120 slotkoersen nodig om de korte- en lange- termijn richting aan te duiden. Twee verschillende koersgrafieken (links: Adyen en rechts Unibail Rodamco Westfield) maken aandelenbeleggers in één oogopslag duidelijk wat de richting van de trend is. Een nieuw hoogtepunt en een nieuw dieptepunt maakt duidelijk wie er machtiger zijn. En met behulp van de 20/120-regel van LOEF, kunnen grafieklezers tijdens de trend hun voordeel doen.

Koersprestaties Adyen en Unibail Rodamco Westfield na 24 augustus 2020

Op 24 augustus 2020 werden Adyen en Unibail Rodamco Westfield als voorbeeld getoond ter inspiratie van het verbeteren van de rendement-/risico verhouding bij het maken van beleggingskeuzes. Het aandeel Adyen blijkt een maand na toelichting met ca. 12% in waarde te zijn gestegen, terwijl het aandeel Unibail Westfield Rodamco met ruim 25% is gedaald. Wanneer beleggers vrienden zijn van stijgende trendcondities en vijandig staan tegenover dalende trends, dan kan het respecteren van de trend dus 37% koersresultaat schelen. Nu is dit vandaag wellicht een extreem voorbeeld, maar wat nu als er wat breder wordt gekeken dan slechts twee aandelen? De AEX-index bestaat uit 25 individuele aandelentitels. Wat is vandaag de trendstatus?

AEX-index vanaf 24 augustus 2020 + 20/120-daags gemiddelden bijgewerkt t/m 15:45 uur

Het is voor veel aandelenbeleggers lastig om individuele aandelenkeuzes te maken. Een belegging in de AEX-beleggingsfonds en de AEX-aandelentracker lost dit vraagstuk op. Maar dan nog is het marktsentiment van invloed op de trend. De AEX-index noteert vandaag onder haar afgeleide 20-daags (blauwe) gemiddelde en onder haar afgeleide 120-daags (rode) gemiddelde. Dat oogt niet echt positief, maar gelukkig beweegt het 20-daags gemiddelde nog boven het 120-daags gemiddelde. Maar die 20/120-regel lijkt deze nog vriendelijke trendstatus, spoedig te veranderen in een vijandige trendstatus.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen