TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

Gaten in de koersgrafiek worden soms niet, maar vaak alsnog gevuld met beursnoteringen. Het aandeel Galapagos heeft onder andere hier nog een taak te verrichten.

GALAPAGOS in 2020 + 20/120-daags gemiddelden

Een Amerikaans technisch gezegde beweert ‘Gaps should be filled’. Met andere woorden, koersgaten in de grafiek moeten worden opgevuld. Dat is niet altijd het geval, maar wellicht kan het enorme gat in de grafiek van Galapagos tussen € 156,45 en € 122 op 19 augustus worden opgevuld. Vandaag veerde de beurskoers op met een sprong boven de slotkoers van eind vorige week op € 118,95. Punt van aandacht is deze; veel aandelenbeleggers werden in negatieve zin verrast vorige maand en waren te laat met verkopen. Deze marktpartijen zullen door koersherstel blijven zitten in de hoop alsnog te verkopen, tegen een waardering voorafgaand aan de vrije val. Boven het stijgend 20-daags gemiddelde lijkt die wens weer iets toegenomen.

INOVIO PHARMACEUTICALS (INO) + 20/120-daags gemiddelden

De interpretatie van koersgrafieken wordt uiteraard beïnvloed door de wijze van presenteren. Grafieken in deze blog worden afgebeeld via een liggende rechthoek. Wanneer dezelfde informatie in een staande rechthoek wordt getoond, is de aanblik toch net weer anders. Datzelfde geldt voor de koersgrafiek van het aandeel Inovio Pharmaceuticals (INO), dat op 22 september nog op lineaire schaal werd gepubliceerd. Een uitbraak boven $ 20 zou nodig zijn voor een tweede ronde met explosieve koersstijgingen. De beurskoers implodeert vandaag en laat een koersgat in de grafiek zien onder $ 15,85. De ruim 30% koersdaling wordt opgevangen rond $ 10,50, waar een stijgende steunlijn langs de bodems van december 2019 en februari 2020 zichtbaar is in de grafiek op logaritmische schaal. Eigenlijk zijn procentuele veranderingen zuiverder bij aandelen met een hoge beweeglijkheid.

PINTEREST INC. (PINS) vanaf 2019 met onder andere oranje ‘gap’ vensters

De beurskoers van Pinterest Inc. (PINS) slaagt erin om boven de koerstoppen van februari dit jaar en de hogere toppen van 2019 uit te breken. Dat is in principe een positief teken. Vooral ook omdat de stijgende steunlijn getrokken langs de bodems van de afgelopen maanden de beurskoers omhoog duwt. Negatief is de mogelijke ontwikkeling van de stijgende wig, die vaak voorkomt aan het einde van een stijgende trend. Een neerwaartse reactie zou ook logisch zijn, met het oog op de ‘gaps should be filled’-theorie (zie de oranje prijsvensters). Tussen $ 31 en $ 25,37 ontstond eind juli een koersgat. De grafiek toont aan dat zulke gaten uiteindelijk weer worden opgevuld. PINTEREST lijkt daarom rijp voor een flinke koerscorrectie.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen