TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

Dit jaar ontstond er een beeld omtrent een permanent laag renteniveau. Het ziet ernaar uit dat die gedachte door de werkelijkheid wordt ingehaald.

WisdomTree Broad Commodities ETF (AIGCP) vanaf oktober 2019

Vraaguitval naar goederen en diensten en een toenemende werkloosheid in combinatie met toenemende (baan)onzekerheid leidt volgens gangbare economische gedachten tot voorzichtiger bestedingsgedrag, dus ook minder vraag naar geld en daardoor ook een lager renteniveau. De breedgespreide commoditytracker WisdomTree Broad Commodities (AIGCP) registreert echter een opwaartse druk in de grondstoffenprijzen. De Amerikaanse 10-jaars rente (zie groene lijn in de grafiek) toont in hoge mate een verband met het het koersverloop van de grondstoffenindex. De markt prijst dus een ander (verwacht) scenario in dan economen ons willen doen geloven.

iShares 10-20 Year Treasury Bond ETF (TLH)

De Amerikaanse obligatietracker iShares 10-20 Year Treasury Bond ETF (TLH) heeft het proces van hogere bodems en hogere toppen begin augustus dit jaar afgerond na een test van het piekniveau in maart. Bij een stijgende lange Amerikaanse 10-jaars rente is het niet meer dan logisch dat de prijzen van het Amerikaanse schuldpapier minder waard worden. Dalende toppen in de koersgrafiek geven nu blijk van verkoopdruk en/of gebrek aan vraag. Was er in het eerste kwartaal van dit jaar nog sprake van een vluchthaven, nu lijkt deze functie uitgewerkt juist in een periode dat het coronavirus een tweede golfbeweging omhoog heeft ingezet. De New York Times berichtte gisteren over een Amerikaans begrotingstekort van een nieuw record ($ 3,1 biljoen).

US Dollar Index (DXY) in 2020

De Amerikaanse dollar is sinds medio maart bezig met een glijvlucht tegenover de belangrijkste overige valuta in de wereld. Of dit te maken heeft met wantrouwen of twijfels over de houdbaarheid van de Amerikaanse wereldmacht is een onderwerp van fundamentele aard. Technisch van belang is de ontwikkeling van het hoofdschouderpatroon in de afgelopen weken. Dit is een continuatiepatroon binnen de dalende trend en het ziet er dan ook naar uit dat de US dollar index op het punt staat een nieuwe snoekduik te nemen, dit keer richting ca. 89.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen