TA van Edward Loef – Euro schiet omhoog

De V.S. wacht op een nieuw stimuleringspakket. Komt er nog wel een Brexit-deal? In de valutamarkt profiteert de euro.

EUR/USD op uurbasis vanaf juli 2020

EUR/USD koers 2-12-2020

In de valutamarkten lijkt na een wat rommelige fase een voorkeursbehandeling uit te gaan naar de euro. In het valutapaar EUR/USD was er in de periode augustus t/m eind vorige maand gebrek aan vertrouwen omtrent de invloed van positieve of negatieve fundamentele factoren. De markt lijkt nu eindelijk richting te kiezen met een voorkeur voor de euro. In EUR/USD wordt de bandbreedte van de zijwaartse tradingrange tussen afgerond $ 1,1650 en $ 1,2050 aan de bovenzijde verlaten. Dat betekent dat er ca. 350 pips opgeteld kunnen worden boven de weerstand op $ 1,2050 om een koersdoel rond $ 1,24 te rechtvaardigen als ware er sprake van een ‘pendulum swing’.

EUR/GBP op uurbasis afgelopen drie maanden

EUR GBP 2-12-2020

De onderhandelingen omtrent wel of geen Brexit deal zou gaan om nog zo’n 5% van de totale deal tussen de Europese Unie en het Verenigde Koninkrijk. Het lijkt moeilijk voorstelbaar dat er geen deal ligt rondom de jaarwisseling. De valutamarkt spreekt een voorkeur uit voor de euro, want een dalend trendkanaal wordt op overtuigende wijze aan de bovenzijde verlaten. De uitbraak geschiedde bij EUR/GBP 0,90 na een bodem rond EUR/GBP 0,8870. Er kan dus EUR/GBP 0,0130 worden opgeteld bij EUR/GBP 0,90 om door te stijgen naar EUR/GBP 0,9130 tot EUR/GBP 0,9150. Meestal geeft een trendbreuk vroegtijdig een verandering aan in het verwachtingspatroon van de markt.

EUR/JPY vanaf december 2017

EUR/JPN koers 2-12-2020

Wat op kleine schaal is te zien in het koersverloop van EUR/GBP is in de lange termijn trend van EUR/JPY nu ook te herkennen. Een dalend (meerjarig) trendkanaal werd een aantal maanden geleden opwaarts verlaten. De neerwaartse reacties leverden hogere bodems op en het lijkt nu een kwestie van tijd dat in EUR/JPY een proces van hogere toppen prominenter zichtbaar wordt. Er is bij trendextrapolatie ruimte naar EUR/JPY 132. Uit de recente uitbraak boven de koerstoppen van de afgelopen weken (= weerstand EUR/JPY 125) blijkt een duidelijke voorkeur voor een verdere opmars van de euro.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen