TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

De Europese banksector loopt zich mogelijk warm voor een nieuwe aanloop richting hogere beurswaarderingen.

Europese DJ Stoxx 600 index vanaf 2020 op dagbasis + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 index

In de afgelopen 12 jaar zijn de beurskoersen in de Europese bankensector gemiddeld gehalveerd in waarde. Vorig jaar werd in de DJ Stoxx 600 Banks sector een dubbele bodem gevormd, na de vrije val als gevolg van de coronapandemie. Twee maanden geleden werd de koerstop van juni 2020 gepasseerd en medio december succesvol getest als nieuwe steun. Interessant is de hogere bodem begin deze maand, waardoor een stijgende steunlijn kan acteren als nieuwe springplank voor een opwaarts vervolg. In het laatste kwartaal van 2020 presteerde de Europese bankensector sterker dan het brede marktgemiddelde van de DJ Stoxx 600 index. Wie optimistisch is, kijkt dus naar bankaandelen.

Credit Agricole op uurbasis vanaf eind november 2020

Het aandeel Credit Agricole liet in de laatste maand van 2020 een flitsende rally zien, maar is nu al enige weken op zoek naar stabiliteit. Na de top rond € 11 is de beurskoers gecorrigeerd naar € 9,75. Begin dit jaar bleek een hoger gelegen bodem bij € 10,16 de basis voor een opwaartse uitbraak boven de dalende weerstandlijn van het correctieproces. Deze weerstandlijn werd eind vorige week getest en lijkt nu een springplank te bieden voor een nieuwe rallypoging naar ca. € 10,80. Vanaf de huidige beurskoers rond € 10,25 biedt dat ruim 5% winstpotentieel van actieve day traders.

Banco Santander op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Het technisch beeld in de koersontwikkeling van Banco Santander wijkt niet heel veel af van de trend in de Europese banksector. Vanaf de bodem eind oktober tekent zich een stijgende steunlijn af die vandaag wordt getest. Deze stijgende steunlijn valt samen met een horizontale weerstandlijn rond € 2,70. Deze weerstandlijn zou nu de rol van nieuwe steun moeten gaan vervullen, want anders zou een neerwaartse trendbreuk de technische condities doen verslechteren. Vooralsnog tekent zich een stijgende driehoekformatie af met bullish karakteristieken en zijn op dit moment de koersrisico’s relatief beperkt, ten opzichte van het opwaarts koerspotentieel.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen