TA van Edward Loef – Iedereen is aan het gokken

Op 29 december 2020 berichtte Bloomberg: “Traders Boost Bets Against Dollar to Highest in Almost a Decade”. Iedereen short betekent einde oefening.

USD/EUR op uurbasis vanaf begin november 2020

Volgens persbureau Bloomberg zou eind 2020 het aantal speculatieve transacties anticiperend op een aanhoudende daling van de Amerikaanse dollar zijn verdubbeld tot de grootste omvang sinds maart 2011. In de daarop volgende twee maanden startte een bodemproces en werd een stijgingsfase gestart. De koersgrafiek op uurbasis toont in de afgelopen maand ook een bodemproces. Zojuist noteert de US dollar tegenover de euro op de hoogste stand van dit jaar. Het proces van hogere bodems in de uurgrafiek dwingt de ‘shorts’ hun posities daarom kritisch te herzien.

GameStop Inc. (GME) 5-minuten grafiek vanaf 22 januari 2021

In het aandeel GameStop zijn recent zeer grote koersuitslagen te zien die bij de opening van de beurshandel tot koersgaten in de grafiek leidden (zie oranje prijsvensters). Dat betekent dat er marktpartijen zijn die geen gelegenheid hebben gekregen om openstaande posities goed te beheersen. Vaak worden zulke koersgaten (‘gaps’) enige tijd later weer met beursnoteringen gevuld. In de koersgrafiek van het aandeel Gamestop op 5-minutenbasis is deze ervaringsregel goed te zien. De trendlijnen langs bodems of toppen geven ook aanwijzingen. Boven $ 250 keert de opwaartse speculatie terug met als risicogrens $ 200, maar onder $ 200 nemen neerwaartse risico’s toe met als risicogrens $ 250. Bij een actuele koers rond $ 225 liggen beide opties open.

Zilver future op uurbasis in 2021

Beleggers en traders kunnen uiteraard het nieuws volgen omtrent de oorzaken van de recente koersstijging van zilver. Het nieuws vertelt niet in welke richting de zilverprijs zich zal ontwikkelen. Alleen de verklaring voor wat is er is gebeurd volstaat met wijsheden achteraf. Ook in de koersgrafiek van de zilverprijs blijkt er een koerssprong te zijn gemaakt, waarbij op maandagochtend een gat is ontstaan tussen $ 27,04 en $ 28,25. Deze ‘break away gap’ is na de prijsexplosie min of meer weer gesloten in de ingezette terugtrekkende beweging. Deze reactie moet nu beperkt blijven tot boven $ 27, want anders dreigen de kopers die zich gisteren op zilver hebben gestort opeens op het verkeerde been te staan. Een felle neerwaartse reactie is dan de beloning voor impulsief handelen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen