TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

Wanneer iedereen zich gepositioneerd heeft in dezelfde trendrichting, verwacht dan het tegenovergestelde.

USD/EUR op uurbasis vanaf begin december 2020

Op 2 februari dit jaar bleek de US dollar tegenover de euro sterker te worden. Dat moet erg raar zijn geweest voor al die traders die eind 2020 massaal gokten op een verdere daling. Het leermoment is uiteraard dat draaipunten ontstaan wanneer iedereen dezelfde kant op speculeert. In dit voorbeeld zijn er geen verkopers meer, dus ging de US dollar omhoog in plaats van omlaag. Doorbraken van trendlijnen voorspellen niets, maar zijn wel een bewijs van een verandering van trendrichting. De meest recente beweging boven de dalende trendlijn van februari duidt op een positieve draai boven USD/EUR 0,8250. U begrijpt hoeveel onrust dat geeft bij hen die op een daling speculeren.

Zilver future op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Op 1 februari dit jaar berichtte de website van het Belgische ‘De Tijd’ in een live marktverslag dat het Reddit-leger kleine beleggers zich op zilver stortte. Vervolgens stroomde de inbox vol met vergelijkbare berichten. De termijnprijs van zilver steeg fors en veroorzaakte prijsgaten in de koersgrafiek, maar op 2 februari volgde een terugtrekkende beweging. De technische analyse trok een grens bij $ 27 waaronder de kopers van zilver zich gaan realiseren op het verkeerde been te zijn gezet. De zilverprijs toont nadien overlappende stijgingen en dalingen met een zijwaarts resultaat. De kopers voor het eerste uur haken af, verkopers krijgen vrij spel en lagere toppen zijn het resultaat. Een daling naar $ 24,50 of lager is waarschijnlijk de beloning voor impulsief kuddegedrag.

AEX-index op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Beleggers kunnen veel zien door goed te kijken. Hogere prijsniveaus boven vorige koerstoppen duiden op de aanwezigheid van genoeg marktpartijen die bereid zijn om tegen (nog) hogere koersen tot aankoop over te gaan. Het koersverloop aan het einde van de tweede week in februari toont zulk gedrag. Het idee is vervolgens dat de verkopers die in de laatste week van januari tot verkoop besloten aankijken tegen gederfde winst. Zij kunnen deze ‘fout’ rechtzetten door zich te melden bij een terugval naar de vorige koerstop. Nu blijkt dat de kopers opeens weg zijn. Hierdoor verandert de hoop in angst en geldt de oorspronkelijke AEX-top in januari dit jaar (nabij 666,66) weer als weerstand.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen