TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

De uitkomsten van OPEC-vergaderingen zijn soms erg belangrijk. Vooral als het gaat om de vraag of de oliekraan weer opengedraaid kan worden of niet.

WTI oliecontract op uurbasis + relatieve sterkte index (RSI) in de afgelopen drie maanden

De olieprijzen zijn in de afgelopen maanden fors gestegen. In de afgelopen 12 maanden is er zelfs sprake van een stijging van ruim 200% in het WTI-termijncontract (= West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil). Stijgende trendlijnen langs de bodemniveaus in de laatste drie maanden leggen een opwaartse versnellingsfase bloot. In aanloop naar de recente prijspiek, is een stijgende wig zichtbaar. Dit is een klassiek eindpatroon na een rallyfase. De eerste neerwaartse prijsdruk is al zichtbaar en deze werd ook aangekondigd door lagere toppen in de relatieve sterkte index. Die uitkomst van de OPEC-vergadering kan wel eens een flinke terugval in gang zetten.

Royal Dutch Shell op dagbasis vanaf eind 2019

De koersontwikkeling van Royal Dutch Shell vanaf eind 2019 toont een historische dalingsfase van ca. € 27 naar € 10 in maart 2020. De eerste herstelpoging is stukgelopen bij een koersniveau tussen € 17,83 en € 18,56. De actuele beursnotering wordt zojuist gesignaleerd bij € 17,65. Een stijgende trend is ingezet na een test van de maart bodem, maar de weerstandzone wordt nu cruciaal. Een daling van de olieprijs zou bij winstnemingen een logische verklaring zijn, maar het is afwachten wat de OPEC straks beslist over de olieproductie. Let op de stijgende steunlijn.

Koersverloop afgelopen drie maanden Nasdaq-100 (rood), Dow Jones Index (groen), S&P (blauw)

In de afgelopen drie maanden heeft de Nasdaq-100 index (zie rode lijn) de leiding genomen in de stijgingsfase in Wall Street van de drie meest bekende Amerikaanse beursindices. Hierin is in de afgelopen weken verandering gekomen. De verkoopdruk in de technologie-zware Nasdaq-100 zorgt voor verkoopdruk in de technologie-belangen die in de Dow Jones Industrial Average (zie groene lijn) en S&P 500 index (zie blauwe lijn) zijn vertegenwoordigd. Een snelle blik registreert nu lagere toppen in ontwikkeling. Dat betekent dat beleggers in de komende dagen wat vaker intraday de koersgrafieken moeten controleren op mogelijke koersschade.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen