TA van Edward Loef – Winnaars in de Europese sectoren

Deze eeuw blijkt de kans op een positieve maandafsluiting in de Europese bedrijfssectoren het grootst in de maanden april en oktober.

Koersresultaten enkele DJ Stoxx 600 sectoren in 2021 (afkortingen zijn tickersymbolen)

De kalendermaanden april en oktober bleken in de afgelopen twee decennia in termen van statistiek de beste troeven in handen te hebben voor een positieve maandafsluiting. De maand april scoort daarbij iets beter dan de maand oktober. Uit een data-onderzoek eind 2019 blijkt dat binnen de 18 Europese hoofdsectoren o.a. de banken (SX7P) en de automobielsector (SXAP) relatief sterker presteren dan de gemiddelde uitkomsten van de Europese DJ Stoxx 600 index (SXXP). Dit jaar bevestigt de performancegrafiek opnieuw relatief sterke belangstelling voor de twee genoemde sectoren. Een reden om nog even met extra belangstelling te focussen op de automobiel- en bankaandelen.

NATIXIS

Op 5 maart dit jaar scherpte de koerssprint in Porsche en Volkswagen de focus van de actieve beleggers aan, met de suggestie om op zoek te gaan naar individuele out performers. Uit een data-onderzoek blijkt o.a. een out performance in het aandeel Natixis S.A. (= Franse financierings- en investeringsbank) mede dankzij een koerssprint van ruim 29% in februari. Eind maart bedroeg de koerswinst 46,4%. Op basis van een procentuele verandering in vier maanden (zie ROC(4)-histogram) blijkt in februari dit jaar de beurskoers zelfs verdubbeld. Dat is in historisch opzicht uniek en geeft ons ook een statistische boodschap. Het grootste deel van de koersrally lijkt nu wel gerealiseerd.

ING GROEP vanaf december 2019 op dagbasis

Het aandeel ING Groep presteert tot dusver dit jaar met een stijging van 36% bovengemiddeld sterk indien vergeleken met de 21% koerswinst in de Europese DJ Stoxx 600 Banks index (SX7P). Het is een alom bekend feit dat na de maand april een statistisch moeilijker trendfase aanbreekt voor aandelenbeleggers die hopen op aanhoudende stijgende koersen. Chart technisch bezien is het proces van opeenvolgende hogere bodems intact en dat biedt in de loop van deze maand april bij trend extrapolatie nog uitzicht op een stijging naar ca. € 11 tot € 11,50.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen