TA van Edward Loef – AMX-winnaars imponeren

De AEX- en AMX-indices presteren afgelopen tijd min of meer gelijk. Winnaars dit jaar zijn o.a. AMG en FlowTraders.

Advanced Metallurgical Group (AMG) vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden en ratio AMG/AMX

De kunst van beleggen of traden met behulp van technische analyse is in aanleg eenvoudig en functioneel. Tenminste, als je niet de intentie hebt om te voorspellen. Het is al vaak geduid in deze blog, focus op voortschrijdend inzicht door te kijken naar de beurskoers ten opzichte van bijvoorbeeld een kortetermijn gemiddelde (20-daags) of langetermijn gemiddelde (120-dagen). Een beurskoers boven beide gemiddelden geeft een reden voor een ‘houden’-tactiek. Momenten van zwakte nodigen uit de ‘buy’-tactiek toe te passen. In het aandeel AMG is die ‘buy’-tactiek nu van toepassing. Fijn is ook dat sinds oktober vorig jaar AMG sterker presteert dan de AMX-index.

FlowTraders vanaf 2020 met 20/120-daags gemiddelden + ratio FLOW / AMX

Het aandeel FlowTraders en het aandeel AMG behoren tot de top-3 van best presterende aandelen dit jaar in de AMX. Het best presterende AMX-aandeel PostNL werd op 18 september en 6 oktober 2020 al technisch positief beoordeeld. Het aandeel FlowTraders is vorige maand uitgebroken boven de koerstoppen van 2020. Dit jaar toont de relatieve sterktelijn (zie roze RS-lijn) een proces van hogere bodems, dus het aandeel FlowTraders is een outperformer. Dat is op zichzelf voldoende om antwoord te geven op de vraag ‘kopen, houden of verkopen?’.

AMX-index op weekbasis vanaf 2018 + 4/24-weeks gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

De ‘large caps’ in de AEX-index krijgen vaak de voorkeur van aandelenbeleggers naarmate de onzekerheid toeneemt. De ‘midkap’-aandelen van middelgrote beursgenoteerde ondernemingen presteren daarentegen vaak beter indien er meer vertrouwen is in de toekomst. Dit heeft te maken met o.a. het verschil in de liquiditeit tussen AEX- en AMX-fondsen. In de afgelopen weken is sprake van een relatieve verslechtering van de AMX-index ten opzichte van de AEX-index. Nieuwe records worden gevestigd, maar aandelenbeleggers worden wel voorzichtiger, zo lijkt de boodschap.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen