TA van Edward Loef – Stijgende trends in de AEX?

ABN AMRO Bank en AkzoNobel waren de afgelopen dagen in het nieuws. Hebben de koersgrafieken nog iets te vertellen?

ABN AMRO Bank vanaf mei op dagbasis

Vandaag kwam het aandeel ABN AMRO Bank negatief in het nieuws vanwege een schikking met het Openbaar Ministerie, omtrent gebrekkige witwasmaatregelen. De markt haalt haar schouders op, want de beurskoers loopt vandaag op naar de hoogste koers van dit jaar. Wanneer slecht nieuws goed wordt ontvangen, is het misschien ook een goed idee om de stijgende trend in de beurskoers van ABN AMRO Bank te respecteren. Dat wil zeggen, boven € 10,77 lijkt er ruimte voor een stijging naar de bovenkant van het stijgende trendkanaal rond € 12,50. Bij een actuele beurskoers rond € 11,00 is het koersrisico dus zeer beperkt vergeleken met de haalbare koerswinst.

AkzoNobel op weekbasis vanaf 2019 + relatieve sterkte index (RSI)

Het aandeel AkzoNobel kreeg vorige week in de financiële pers positieve aandacht, als gevolg van de rally naar recordhoogte. Enige technische nuancering lijkt wenselijk. In de eerste plaats is het gebruikelijk dat opwaartse koersuitbraken boven voormalige koerstoppen (zie grafiek) worden gevolgd door een terugtest. In de komende weken/maanden is een terugval te verwachten naar € 92. Een tweede argument is de relatieve sterkte index (RSI) op weekbasis, die is gestegen tot boven 70 en zelfs voorbij het piekniveau van eind 2019. Twee technische redenen dus om nu niet roekeloos op de rijdende trein te springen, maar geduldig af te wachten op de koersreactie.

AEX-index op dagbasis vanaf oktober 2020

De AEX-index toont vanaf het vierde kwartaal een mooie opgaande trend, zonder verstoring van het proces van hogere bodems of hogere toppen. Voor hen die twijfelen of nu instappen wel of niet verstandig is, geeft de technische analyse een dubbelzinnig antwoord. Immers, de AEX-index beweegt nu in het midden van een middellang stijgend trendkanaal. De kansen richting de stijgende weerstandlijn zijn daarom even groot als de risico’s van een terugkeer naar de stijgende steunlijn. De risico’s nemen toe naarmate de maand april vordert. In mei gaat immers de ‘Sell in May’- statistiek een voortgang van de rally in de AEX tegenwerken. Wees bewust van uw trading horizon.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen