TA van Edward Loef – Trendstatus Franse en Duitse beurs

Een fotomoment van drie belangrijke Europese beursbarometers toont de actuele stand van zaken.

Euro Stoxx 50 index op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Terwijl de AEX-index zojuist 13,2% koerswinst toont dit jaar, volgen de Euro Stoxx 50 index (+11,9%), de Franse CAC-40 (+11,9%) en de Duitse Xetra DAX (+11,1%) op de voet. Het beurssentiment is positief, zo blijkt uit het stijgende trendkanaal van de Euro Stoxx index in de afgelopen drie maanden. Of deze ontwikkeling doorzet blijft altijd een groot vraagteken. Daarom adviseert een beursgezegde dat de trendrichting je vriend is, totdat de vriendschap wordt gebroken. De vriendschap is boven een indexstand van 3900 zeer hecht, maar onder 3900 ontstaan er spanningen.

CAC-40 op maandbasis vanaf 1999 (log-schaal)

De hoogste beursnotering in 2007 werd in de Franse CAC-40 bereikt bij een indexstand op 6168,15. Daarna werd een grote koersdaling ingezet. Vorig jaar werd een hoogste stand in de CAC-40 opgemaakt bij een koersniveau op 6111,41. Het koersverschil bedroeg slechts één procent, waarna opnieuw een grote koersdaling volgde. Nu noteert de CAC-40 index minder dan één procent boven het koersniveau van de top uit 2007. Het is met zo’n kleine afwijking lastig om te beoordelen of de koersstijging doorzet of toch opnieuw weer afbreekt. Het oordeel hangt ook af van de vraag wat de beleggingshorizon is. Kijken op uurbasis of op maandbasis zou een bewuste keuze moeten zijn.

Xetra DAX op weekbasis vanaf eind 2019 (log-schaal)

De Duitse Xetra DAX is tot en met vorige week zeven handelsweken op rij hoger gesloten. Dat er af en toe een stapje terug wordt gedaan (zie rode weekcandles) is niet meer dan gezond en vormt boven de stijgende steunlijn (getrokken langs de correctiebodems van maart en oktober 2020) geen probleem. Deze handelsweek is nog maar twee dagen onderweg en er kan in de komende drie dagen van alles gebeuren om een achtste handelsweek op rij hoger te sluiten of juist even stoom af te blazen. De trendlijnen voorspellen niets, maar zijn slechts een hulpmiddel of in grote lijnen de trend nog positief beoordeeld kan of mag worden. Ondanks de rode weekcandle is de langetermijn trend positief.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen