TA van Edward Loef – Geldverbranding in schone energie

De beleggingshype in schone energie is nog steeds actueel, maar er lijkt nu vooral veel geld te worden verbrand.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG) vanaf 2019

In de afgelopen 12 maanden is er veel belangstelling ontstaan voor ‘hydrogen’-beleggingen. De energietransitie van fossiele energie richting waterstofbrandstof heeft de fantasie van veel beleggers op hol doen slaan. iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG) lost de keuzeproblematiek op van individuele aandelenkeuzes en toont het beleggerssentiment met behulp van trendlijnen en koers-patronen. De stijgende steunlijn is eind februari dit jaar gesneuveld en in de maanden maart en april is een symmetrische driehoek gevormd. De reputatie van deze driehoek als ‘continuatiepatroon’ wordt nu via een neerwaartse uitbraak bevestigd. Beleggers in schone energie-aandelen verbranden nu hun vermogen.

FuelCell Energy Inc. (FCEL) vanaf 2020 (log-schaal) + 200-daags gemiddelde

In november gaf de beurskoers van FuelCell Energy Inc. (FCEL) speculanten genoeg technische brandstof om honderden procenten koerswinst te realiseren bij een beursnotering rond $ 4,00. Drie maanden later bleek de beurskoers op 10 februari dit jaar gestegen naar $ 29,44, waarna winstnemingen de beurskoers omlaag drukte. Bij een beurskoers rond $ 20 werd een ‘doorgeprikte ballon’ vermoed. Het speculatievirus bleek inderdaad over de top, want de beurskoers van FuelCell Energy inc. is inmiddels ruimschoots gehalveerd bij een actuele notering rond $ 8,65. Er kan nog meer lucht ontsnappen richting $ 3,00 tenzij institutionele marktpartijen bij een test van het 200-daags gemiddelde zich geroepen voelen om te anticiperen op de grote toekomstbelofte van schone brandstofaandelen.

SunHydrogen Inc. (HYSR) vanaf mei 2016

Een sterke aanwijzing voor hypegedrag in de ‘renewable energy’-sector toont de koersontwikkeling van het aandeel SunHydrogen Inc. (HYSR) dat in de ‘Over-the-Counter-Market’ wordt verhandeld. Een stijging van bijna 3000 procent spreekt uiteraard tot grote verbeelding van de speculant die de logica van de energietransitie wel denkt te begrijpen. Minder begrijpelijk is de tactiek om zonder kleerscheuren grip te krijgen op de koersdynamiek van SunHydrogen. Trendlijnen zijn richtsnoeren waar vraag en aanbod met elkaar in evenwicht kunnen geraken. Vermoedelijk zal in de loop van de komende zes maanden een beurskoers rond $ 0,05 de beurskoers weer tijdelijk doen opvlammen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen