TA van Edward Loef – Het bezit van de zaak…

…is het einde van het vermaak, zo beweert een spreekwoord. Geldt dit ook in de technische analyse filosofie?

Relatieve sterkte analyse op maandbasis: Nasdaq-100 ten opzichte van de Dow Jones Index

Eén van de drie basisprincipes in de technische analyse filosofie veronderstelt dat alle informatie in de beurskoers verdisconteerd zit. Dat zou betekenen dat het geen zin heeft om verder te zoeken naar de argumenten pro of contra een verwachting. De markt illustreert via de prijs de consensus tussen vraag en aanbod. Het is juist daarom interessant om de koersprestaties van de Nasdaq-100 index te vergelijken met de koersprestaties van bijvoorbeeld de Dow Jones Industrial Average. De relatieve sterktelijn (zie grafiek) toont de uitkomsten die tot en met januari dit jaar op een voorkeur duiden voor de Nasdaq-100. Die voorkeur kantelt nu.

Amazon.com (AMZN) op dagbasis vanf juli 2020

Op 30 april berichtte Het Financiële Dagblad over de bedrijfscijfers van Amazon. De conclusie luidde: “Amazon overtreft verwachtingen”. De eerste impressie is daardoor positief. De invalshoek van de technische analyse filosofie zou in de optiek van traders in Wall Street anders luiden. Er is een spreekwoord dat zegt ‘News known is news discounted’. Het is een technische variant op ‘het bezit van de zaak’-gezegde. Op 29 april sloot de beurskoers van Amazon onder de (hogere) openingskoers. In de afgelopen dagen sloot de beurskoers ook telkens onder de openingskoers. Niet het nieuws, maar de reactie op het nieuws onthult een boodschap waar traders en beleggers op moeten letten.

MICROSOFT Corp. (MFST)

“Microsoft voldoet aan verwachtingen”. Dit bericht op 29 april jl. bevestigde wat de beurskoers in aanloop naar de publicatie van de bedrijfscijfers liet zien. Een proces van opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen in de beurskoers in de afgelopen maanden getuigt van positieve verwachtingen onder aandelenbeleggers in dit technologiebedrijf. Belangrijk wordt nu het technische principe van een oude weerstand die nieuwe steun moet bieden na een opwaartse koersuitbraak. De winstnemingen in het aandeel Microsoft moeten nu wel worden opgevangen nabij de voormalige top in februari jl. rond $ 245.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen