TA van Edward Loef – Daling rente raakt bankaandelen

De banken verbeterden recent hun winstmarges dankzij de stijging in de lange rente. Nu daalt de 10-jaar rente.

Duitse 10-jaars rente (vanaf 2018)

Vanaf een piekniveau in de Duitse 10-jaars rente in 1981 (niet getoond) boven 11% heeft zich stapsgewijs een daling tot onder 0% voltrokken, met een dieptepunt in maart vorig jaar. Daarna werd alles anders. De uitbraak van het coronavirus heeft geleid tot een extreme geldschepping, waardoor na jarenlange angst voor deflatie nu vrees voor inflatie is ontstaan. Een waaier aan drie dalende trendlijnen (‘fan’lijnen in vakjargon) is opwaarts gebroken. De rentedaling in de afgelopen weken is vermoedelijk tijdelijk van aard en kan op dit moment worden aangemerkt als gebruikelijke terugtest van de dalende weerstandlijn, tenzij de rente weer wegzakt onder -0,35%.

Deutsche Bank vanaf juni 2019

De koersontwikkeling van het aandeel Deutsche bank heeft vanaf het dieptepunt in maart vorig jaar vermoedelijk extra kunnen profiteren van de stijging in het lange segment van de kapitaalmarktrente. Echter, nu de 10-jaars rente in Europa en de V.S. daalt ontstaat er verkoopdruk en zien we winstnemingen in de bankaandelen. Het stijgende wigpatroon en de mislukte opwaartse koersuitbraak (‘thrust’ in vakjargon) in de beurskoers van Deutsche Bank geeft een excuus om een koersgat (zie oranje venster in de grafiek) op te vullen met koersnoteringen. Maar dat zou een daling onder de stijgende steunlijn impliceren en daardoor een trendwijziging. Deutsche Bank levert zojuist ruim 7,5% in ten opzichte van eind vorige week.

Xetra DAX index op weekbasis 2 april t/m 11 juni (12:00 uur)

Candlestickgrafieken – ofwel kaarsgrafieken – laten aan de hand van de lontjes aan de bovenkant en onderkant van de kaarsen (= verschil tussen openings- en slotkoers) extra hun licht schijnen op wat mogelijk voor ons ligt. De lange lontjes in de eerste drie weken aan de onderzijde van de kaarsen in de Xetra DAX index duiden op onderliggende zwakte, maar uiteindelijk eindigden deze handelsweken toch positief. De rode weekcandle die bij opmaak van deze blog rond 12:00 uur zichtbaar is duidt nu op verkoopdruk. De lengte van de kaars valt binnen de bandbreedte van de openings- en slotkoers van vorige week. Dit is een bearish ‘harami’-patroon, wat met enige filosofie ook wel wordt aangeduid als de zwangerschapstekenen van een trendomkeer (omlaag).

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen