TA van Edward Loef – MACD-verkoopcondities in de AEX

Wilt u ook ‘methodisch beslissen voor betere beleggingsresultaten?’ Meld u zich dan aan voor de TA masterclass op 24 juni aanstaande.

AEX-lijngrafiek op uurbasis

De lijngrafiek op uurbasis afgeleid van de AEX-index verloopt nogal wispelturig in de afgelopen tijd. Elkaar overlappende bewegingen in april leken halverwege vorige maand plaats te maken voor een dalingsfase. Het tegendeel werd aangetoond. Een stijgingsfase werd ingezet, maar eind vorige week werd een steile stijgende steunlijn neerwaarts gebroken voor een ca. 23,6% Fibonacci-retracement (zie horizontale blauwe lijn). Onder AEX 730 dreigt een lagere top. Zodra de oranje stijgende steunlijn neerwaarts wordt doorbroken, kan het 38,2% Fibonacci-retracement bij AEX 713 worden opgezocht. Dit is een gebruikelijk correctiepercentage. Een correctiefase groter dan 50% van de recente rally (dus onder ca. AEX 707) zou het dalingsrisico naar AEX 700 vanzelfsprekend vergroten. Onder de 700-puntengrens moet dan rekening worden gehouden met AEX 680.

AEX-index op dagbasis met de MACD-signaallijn

In de koersgrafiek van de AEX-index op dagbasis toont de groene lijn de uitkomst van het 26-daags exponentieel gemiddelde afgetrokken van het 12-daags exponentieel gemiddelde. De zwarte lijn is de zgn. ‘signaallijn’ en reflecteert het 9-daags exponentieel gemiddelde van de uitkomst van de groene MACD-lijn. Samen vormen deze lijnen de Moving Average Convergence Divergence (MACD-indicator). De opwaartse en de neerwaartse kruisingen activeren technische koop- en verkoopalerts. Het begin en einde van stijgende en dalende trends wordt zo eenvoudig zichtbaar. De recente neerwaartse kruising waarschuwt nu voor verkoopdruk in de AEX-index.

AEX-index op weekbasis met de MACD-signaallijn

De ontwikkeling van koerstrends neemt meestal enige tijd in beslag. De voortschrijdende krachten die de MACD-indicator herbergt via de toepassing van exponentieel gemiddelden geeft op weekbasis veel rust. Er zijn niet veel koop- of verkoopssignalen in de AEX-index in de weekgrafiek zichtbaar, maar daardoor wordt een hoop onnodige ruis aan informatie weggenomen. Het MACD-koopsignaal in september 2020 werd vorige maand pas opgeheven via een MACD-verkoopsignaal. Dit betekent dat beleggers die korter op de bal spelen prioriteit kunnen geven aan verkoopsignalen op dagbasis om actief van de grotere trendontwikkeling proberen te profiteren.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen