TA van Edward Loef – Technologie duwt de AEX

De recordreeks in de AEX krijgt dankzij drie bekende technologiewaarden een nieuwe impuls.

Koersperformance ASMI, ASML, BESI en AEX in 2021

Bij elke blik op de koersgrafieken is uiteraard sprake van een fotomoment in de koersdynamiek. De AEX-index noteert bij de opmaak van deze blog ca. 1,5% hoger ten opzichte van de slotkoers in de vorige handelsweek. De aandelen ASML Holding (+7,6%), ASMI International (+7,5%) en BE Semiconductor Industries (+7%) blijken deze week de grootste winstmakers tijdens het vestigen van een nieuw hoogtepunt in de AEX-index (+1,5%). Deze drie AEX-aandelen presteren ruim het dubbele koersresultaat ten opzichte van de prestaties van de Amsterdamse beursgraadmeter (AEX). De geneugten van het positieve beursklimaat zijn dus vooral ingegeven door technologiewaarden.

Signify in 2021 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Tot begin deze maand presteerde het aandeel Signify zowel in absolute zin als in relatieve zin sterk. De sterke prestaties kwamen o.a. tot uitdrukking via het proces van opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen. Het loont om te kijken naar dit proces van vraag en aanbod, want het illustreert de mate van gretigheid om te kopen versus haast om te verkopen. De koersdaling een week geleden onder de recente twee koersbodems na het vestigen van een dubbele top (en daarna lagere top) vertelde een duidelijke negatieve boodschap. Vandaag viel de beurskoers (intraday) zelfs terug tot een correctiebodem in mei dit jaar. Verkopen op herstel is dan ook de trendvolgende gedachte nu.

AEX-index + 5% zigzag indicator

De klassieke benadering in de technische analyse tracht via de reeks bodems en toppen trends te kanaliseren. Twee bodems zijn al voldoende om een trendlijn te fabriceren. Een evenwijdig getrokken weerstandlijn langs de stijgende trendlijn getrokken vanaf de bodem in de AEX-index in maart 2020 is al voldoende om de fantasie te prikkelen omtrent het resterende stijgingspotentieel nu. Bij een indexstand rond AEX 747 lijkt er ca. 70 indexpunten koerswinst haalbaar. De 5% zigzaglijn illustreert de 5% afwijking ten opzichte van de hoogste of laagste slotnotering en bevindt zich nu rond AEX 709. Het is een eenvoudige techniek waarmee beleggers hun eigen risicotolerantie kunnen begrenzen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen