TA van Edward Loef – Bergklimmen met Gerberit en Lonza

De beurskoersen in de Zwitserse aandelen Geberit en Lonza lijken (nog) geen berg te hoog.

Geberit vanaf 2020 op dagbasis (semi-log schaal) + 200 daags gemiddelde

Het aandeel Geberit toont sinds het dieptepunt in maart vorig jaar een fraai stijgend trendkanaal. Mogelijk heeft de beurskoers van deze Zwitserse multinational in sanitair vanwege de lockdown-maatregelen geprofiteerd van extra klussen binnenshuis. De beurskoers noteerde begin 2021 rond CHF 560. De technische analyse beoordeelde toen een aantrekkelijke rendement-/risicoverhouding, waarbij een stijgingspotentieel van ca. CHF 170 werd geanalyseerd. Het koersdoel bij ca. CHF 730 is nu gehaald en dat roept vragen op over de nog resterende opwaartse kansen. De koersgrafiek toont nu nog enige ruimte naar CHF 775, maar de neerwaartse risico’s binnen het stijgende trendkanaal zijn dit keer groter dan begin dit jaar.

Lonza Group op maandbasis vanaf 2020 + relatieve sterkte t.o.v. SMI-index

Begin dit jaar werd ook het aandeel Lonza Group aan de hand van de koersgrafiek en een afgeleid 12-maands gemiddelde beoordeeld op kansen en risico’s. De ervaring leerde dat “de stijgende hellingshoek van dit gemiddelde functioneert als veerkrachtig vangnet tijdens correctiefasen”. Het bewijs hiervoor werd tijdens de correctiefase in maart dit jaar aangetoond. De beurskoers sloot onder het 12-maands gemiddelde, maar een maand later er weer boven. Het aandeel breekt zelfs uit naar een nieuw hoogtepunt. De relatieve prestaties (zie roze RS-lijn) registreren nu ook weer een fase van outperformance. Dit is een krachtige technische conditie om het aandeel vast te houden.

D’Ieteren Group vanaf 2020 + relatieve sterkte t.o.v. BEL-20 index

De beurskoers van D’Ieteren Group (Belgische importeur en distributeur van auto’s) toont sinds maart dit jaar een sterkere stijging dan de BEL-20 index. Naarmate de tijd verstreek werd de fase van outperformance (zie roze RS-lijn) duidelijk zichtbaar aan de hand van de stijgende hellingshoek. De beurskoers toont na zeven handelsmaanden ruimschoots het vijfvoudige rendement van het Belgische marktgemiddelde. Ook het (blauwe) 20-daags gemiddelde vertoont een stijgende lijn. Beleggers die op zoek zijn naar voortschrijdend inzicht worden feitelijk voldoende geholpen door slechts te kijken naar de hellingshoeken van de instrumenten in de koersgrafieken.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Landschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als ‘Certified Financial Technician’ en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen