Impact Amerikaanse presidentsverkiezingen op de beurs

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen er zitten aan te komen, wordt het uitkijken wat de impact zal zijn op de beurs. Dinsdag 3 november weten we of Trump zijn ambtstermijn zal verlengen. Indien dat niet het geval is, wordt Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten.

De onderwerpen die worden besproken:

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Amerikaanse verkiezingen en de beurs

De Amerikaanse bevolking is op dit moment sterk gepolariseerd.  Ook de politieke partijen in Amerika, de Democraten en de Republikeinen, hebben nog nooit zo ver uit elkaar gestaan, waardoor de verkiezingsuitslag een directe impact zal hebben op de financiële markt.

Beleggers vragen zich terecht af hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen de markt zullen beïnvloeden. Daarom kijken we in dit artikel naar waar de breekpunten liggen voor zowel de Democraten als de Republikeinen. We maken een analyse van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de effecten op specifieke sectoren.

Het is belangrijk te onthouden dat de presidentsverkiezingen dit jaar niet de enige drijfveer is van de beurs. Hoe zal de situatie zijn omtrent het coronavirus? Misschien gaat het de goede kant op met de ontwikkeling van een vaccin tegen het najaar. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen helemaal geen invloed zouden hebben. Maar realistisch gezien zou de impact van de uitslag deels onderdrukt kunnen worden.

Presidentiële cyclus – Wall Street

Beleggers die al enige tijd meedraaien, hebben misschien al gehoord van de presidentiële cyclus. Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben een zekere invloed op de beurs. De mate van voorspelbaarheid vinden we terug in de presidentiële cyclus.

Wanneer we een blik op de geschiedenis werpen,  zijn er een aantal zaken die opvallen tijdens de vierjarige cyclus van een ambtstermijn. Doorgaans zijn de eerste twee jaren van een ambtstermijn de zwaarste voor Wall Street. Dat zijn namelijk de jaren waar de moeilijke en niet zo populaire beslissingen worden genomen zoals bijvoorbeeld belastingverhoging. De laatste twee van de vier jaar durende ambtstermijn zijn historisch gezien de beste jaren voor de aandelenkoers. Het parcour van Donald Trump is net iets anders gelopen dan de doorsnee presidentiële cyclus. Er heerst een perceptie dat de Republikeinen beter zouden zijn voor de bedrijven dan de Democraten. De term ‘beter’ is natuurlijk vaag, vandaar dat we het graag eens bekijken in termen van beurskoersen.

Volgens InvesTech Research heeft de brede S&P 500 index sinds 1928 onder de Republikeinen een geannualiseerd rendement van 7,7%, terwijl het geannualiseerd rendement onder de Democraten 13,3% zou zijn.

Verkiezingen VS Trump

Biden versus Trump

Laten we eens kijken waar de verschillen zitten in de programma’s van Biden en Trump. Het ziet er naar uit dat bepaalde sectoren geholpen zouden zijn bij een herverkiezing van Trump, terwijl andere sectoren net snakken naar de overwinning van Biden.

Belastingen voor bedrijven

Belastingen zijn altijd een groot en veelbesproken thema tijdens verkiezingen. President Trump heeft in 2017 de belastingen voor bedrijven doen dalen van 35% naar 21%.  Trump heeft niks gezegd over plannen om deze belastingvoet terug te verhogen. We kunnen veronderstellen dat het 21% blijft, mocht hij een tweede ambtstermijn vervullen. Biden heeft al te kennen gegeven dat hij de belastingvoet zou optrekken naar 28%. Een eerste reflex is om te denken dat dit negatief zal zijn voor de aandelenkoers van alle bedrijven. Maar het is iets genuanceerder dan dat. Waar zal het extra belastinggeld voor gebruikt worden? Sommige sectoren kunnen baat hebben bij fiscale stimuli. Denk hierbij aan de sector van de hernieuwbare energie. Biden heeft nog wel enkele belastingen die hij zou optrekken. De meest prominente is de verdubbeling van de GILTI-belasting. Deze belasting heeft als doelstelling om winsten die voortvloeien uit intellectueel eigendom in de VS te houden en niet door te sluizen via bijvoorbeeld royalty’s naar dochterondernemingen. Of Biden doorgaat met de belastingverhoging is nog maar de vraag. Mocht de economie nog in het slop zitten door de coronamaatregelen, is een verhoging van de belastingen alles behalve wat bedrijven nodig hebben.

Belastingen voor particulieren

De hoogste belastingschijf in Verenigde Staten is 37%. Biden zou deze willen optrekken naar 39,6%. Op het vlak van vermogenswinstbelasting wil Biden af van alle voordelige aftrekposten die nu bestaan. Dit zou wel enkel van toepassing zijn voor particulieren met een inkomen hoger dan $1 miljoen. Verder zijn er nog een aantal maatregelen van Biden die de belastingdruk zouden verhogen op de hogere financiële klasse en verlagen op de lagere en midden financiële klasse. Trump heeft op zijn beurt nog niks echt concreets, aangezien de coronacrisis op de proppen kwam. Maar uit publieke statements kunnen we wel afleiden dat hij terug de belastingen zou willen verlagen voor de middenklasse. Wanneer het verschil tussen werken en niet-werken groter wordt, zou dit normaal meer mensen aan de slag moeten krijgen. Dat is weer goed voor de economische activiteit van het continent.

China

Beide presidentskandidaten willen een level playing field waarbij Amerikaans intellectueel eigendom wordt beschermd. Trump heeft hier een standpunt ingenomen van Amerika tegen de rest van de wereld. Wanneer Biden de volgende Amerikaanse president wordt, zal hij het waarschijnlijk over een andere boeg gooien. Denk hierbij aan frontvorming met behulp van de bondgenoten Europa en Japan. China is op korte termijn economisch zeer machtig geworden en zal niet wijken voor hun plan ‘Made in China 2025’. Chinese aandelen zullen de komende jaren ongetwijfeld aan populariteit winnen.

Infrastructuurwerken

Zowel Biden als Trump zien de noodzaak om de overheidsbestedingen omhoog te trekken voor de Amerikaanse infrastructuur. Biden zou tijdens zijn ambtstermijn federaal $ 2 biljoen willen uittrekken om de infrastructuur aan te pakken. Bij Trump gaat het ‘slechts’ om $ 1 biljoen. Maar het verschil zit hem niet enkel in het bedrag, want Trump zou het geld zoeken in de privésector. Het is dus alles behalve zeker dat hij die som bij elkaar krijgt. Aandelen uit de constructie en industriële sector zouden er goed bij varen mocht Biden winnen. Ook een bedrijf zoals Caterpillar zou hoogstwaarschijnlijk de business zien groeien. Bedrijven die bezig zijn met 5G zou u ook kunnen plaatsen onder de noemer infrastructuur. Indien Biden wint, zal het interessant zijn om dergelijke bedrijven in het oog te houden.

Klimaat

Biden wil de focus leggen op hernieuwbare energie en lagere emissiestandaarden in het leven roepen. De $ 2 biljoen die klaarligt voor de infrastructuur, zou deels gaan naar het klimaat. De bedoeling is om te investeren in klimaattechnologie. Bedrijven die goed scoren op het vlak van ESG, kunnen onder het bewind van Biden wel varen. Lezers die meer willen weten over de ESG-score, kunnen het artikel lezen over ESG-beleggen. Onder Trump zou de regulering verder worden afgebouwd en het gebruik en productie van fossiele brandstoffen worden aangemoedigd. Bedrijven actief in de fossiele brandstof zullen wel varen bij een herverkiezing van Trump. Terwijl aandelen van bedrijven in hernieuwbare energie beter varen wanneer Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint.

Regulering

Één van de grote tegenstellingen tussen Republikeinen en Democraten is regulering. Republikeinen laten liever de vrije markt begaan, terwijl Democraten liever regels opleggen om alles in goede banen te laten verlopen. Mocht Trump de presidentsverkiezingen winnen, zouden de financiële aandelen kunnen stijgen. De financiële sector is namelijk na de bankencrisis van 2008 sterk gereguleerd. Trump wil dit afbouwen waardoor terug meer werkingskapitaal vrijkomt. Indien Biden als winnaar uit de verkiezingsslag komt, zal er hoogstwaarschijnlijk streng toegekeken wordenof de financiële instellingen alle regels en wetten volgen. Mogelijks komt er nog een hele boel regulering bij wat, een negatieve invloed kan hebben op de aandelenprijs van de financials.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg is één van de breekthema’s voor de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump’s standpunt is duidelijk. Hij wil een einde maken aan Obamacare, maar wat er in de plaats zou komen is nog niet duidelijk. Wel wil hij er alles aan doen om de prijs van geneesmiddelen te drukken. De farmaceutische sector heeft te lang vrij spel gehad, aldus Trump. Biden zou Obamacare verderzetten en meer geld vrijmaken om subsidies te krijgen voor de mensen die het nodig hebben. We kunnen concluderen dat een overwinning van Trump de minste impact zou hebben op de Amerikaanse gezondheidszorg zoals we ze vandaag kennen. Aangezien hij nog geen concrete plannen heeft die een alternatief voorzien van Obamacare, lijkt het ook niet aannemelijk dat hij tijdens zijn potentiële volgende ambtstermijn met een alternatief zal komen. Daarom zullen de aandelen uit de gezondheidssector waarschijnlijk de minste impact ondervinden als Trump wordt herverkozen. Wanneer het Biden wordt, kan de impact groot worden voor de gezondheidssector, zowel in positieve als negatieve zin.

Marihuana kunnen we deels onder de gezondheidszorg plaatsen. Trump is gekant tegen een volledige federale legalisering van Marihuana. Biden lijkt zich iets gematigder op te stellen waarbij cannabisaandelen, zoals Cronos Group en Aurora Cannabis, waarschijnlijk beter zullen presteren onder Biden dan onder Trump.

Media

Aandelen die actief zijn in de mediasector, zoals Twenty-First Century e.d., hebben ondanks de fake-news propaganda van Trump goed gepresteerd. Meer consumenten zijn het begonnen met het volgen van het nieuws, wat eigenlijk positief was voor de mediasector. Indien Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen, kunnen we verwachten dat de aandelen uit de mediasector goed zullen blijven presteren. Biden lijkt meer ingetogen, waardoor de Amerikanen bij een aanstelling van hem hoogstwaarschijnlijk de interesse in media zullen verliezen. Bijgevolg kunnen we minder goede prestaties verwachten van aandelen uit de mediasector.

Verkiezingen VS Biden

Hoe uitvoerbaar zijn de beleidsplannen?

Het promoten en uitwerken van beleidsplannen is één ding. Ze daadwerkelijk uitvoeren is een ander paar mouwen. In het Amerikaanse politieke systeem is er het Congres (het parlement), dat de controle uitvoert op de Amerikaanse regering en de Amerikaanse president.

Het Congres is onderverdeeld in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Op dit moment hebben de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Republikeinen in de Senaat. Het Huis van Afgevaardigden kan de president behoorlijk tegenwerken, waardoor beleidsplannen er moeilijk gestemd geraken.

Inspelen op de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in de Verenigde Staten. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Verkiezingen VS

Redactionele bronvermelding: Albert Halim – Shutterstock.com / Trevor Bexon – Shutterstock.com

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen