Laatste beursnieuws

LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call. Hierin behandelen de beleggingsspecialisten het laatste beursnieuws en aandelen nieuws van vandaag.

LYNX Beursnieuws: elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws? Meld u aan voor de LYNX Morning Call via onze gratis e-mailservice: aanmelden beursupdate e-mail.

VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

Nu de zomer voorbij is en het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, zien we weer wat onrust op de financiële markten ontstaan.  Uit onderzoek van de ING blijkt dat beleggers een nieuwe aandelencrash verwachten bij een tweede coronagolf. In een enquête van ING zegt ruim tweederde van de ondervraagden een koerscorrectie te verwachten bij een tweede hevige uitbraak van het coronavirus. De helft verwacht echter niet dat de crash zo hevig zal zijn als tijdens de eerste golf. In de VS zien we grote koersschommelingen ontstaan. Vorige week maandag openden de beurzen fors in het rood, maar afgelopen vrijdag zagen we juist weer een krachtig herstel. Toch was het de vierde week op rij, waarbij de Amerikaanse indices de week met verlies eindigden.

Op vrijdag ging de S&P 500 met 1,60% omhoog tot 3.298 punten. De technologie-aandelen deden het weer beter; de Nasdaq Composite won 2,26% bij een stand van 10.913 punten. Apple steeg met 3,72% tot $ 243,75 en NVIDIA ging 4,37% hoger de dag uit op $ 515,19.

Een chipmaker die het vannacht lastig had, is SMIC uit China. De VS hebben gisteren namelijk sancties ingevoerd op de chipmaker. Leveranciers van bepaalde apparatuur aan SMIC zullen een exportvergunning moeten aanvragen. Het Amerikaanse Ministerie van Handel beweert namelijk dat er een “onaanvaardbaar risico” bestaat dat aan SMIC verkochte apparatuur wordt gebruikt voor “militaire doeleinden”. De koers van het aandeel SMIC dook met bijna 5% omlaag op de beurs in Hongkong. De vraag is of dit verbod wel standhoudt. Vanochtend werd namelijk ook bekend dat de Amerikaanse rechter een verbod op de app TikTok heeft verboden.

Goud verliest glans (op korte termijn)

De goudprijs tikte vorige maand nog koersen boven de $ 2000 aan. Iedereen had het over goud en steeds meer particulieren en professionals voegden de grondstof toe aan de portefeuille. Daarna werd het stiller en belandde de goudprijs in een descending triangle patroon. Deze neerwaartse driehoek werd vorige week gebroken en de goudprijs is enkele procenten gedaald. Het korte termijn koersdoel ligt nu rond de $ 1800. Op lange termijn is deze daling veel minder ernstig. Een daling tot circa $ 1800 biedt mogelijk juist mooie instapkansen voor de lange termijn.

Europa opent hoger

Na een mooi slot op vrijdag in de VS kunnen Europese indices natuurlijk niet achterblijven. De AEX-index staat voorbeurs 1,33% hoger op 538 punten. Ook de Duitse en Belgische beurs gaan ruim 1% hoger openen. Afgelopen week ontstond er wat angst bij beleggers omtrent de ontwikkelingen rond het coronavirus. Deze week krijgen we wellicht te zien of die angst reëel is. We krijgen later deze week cijfers over de inkoopmanagersindices en natuurlijk het Amerikaanse arbeidsrapport.

Op het Damrak staat het aandeel ASML in de schijnwerpers. De Nederlandse chipmachinefabrikant is een leverancier van de hierboven besproken Chinese chipmaker SMIC. SMIC heeft bij het bedrijf in het Brabantse Veldhoven een geavanceerde EUV-lithografiemachine ter waarde van $ 100 miljoen besteld. De benodigde exportvergunning werd, deels vanwege Amerikaanse druk, nog niet afgegeven. De maatregelen betekenen dat deze verkoop mogelijk voorlopig niet door kan gaan.

Financiële Agenda

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.

Het laatste beursnieuws via de LYNX Morning Call

Start uw handelsdag met het laatste beursnieuws via de LYNX Morning Call. Een uitgebreid artikel met het laatste aandelen nieuws en financieel nieuws van vandaag.

Wat heeft de LYNX Morning Call in petto voor u?

Nog voor openingen van de Europese beurzen verschijnt de LYNX Morning Call met de belangrijkste nachtelijke gebeurtenissen omtrent de Amerikaanse en Aziatische beurzen en een vooruitblik op de Europese beurzen voor de komende handelsdag.

Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

LYNX Beursnieuws update

De LYNX Beursupdate is een e-mailservice waarmee u dagelijks de LYNX Morning Call ontvangt in uw mailbox.

In één oogopslag bekijkt u het belangrijkste beursnieuws op uw telefoon, computer of tablet. Ontvang voor 9:00 uur het laatste beursnieuws en koersinformatie. U krijgt meteen ook een openingsindicatie van de voornaamste Europese aandelenindexen, waaronder de AEX en DAX.