Laatste beursnieuws

LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Wubbe Bos, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call. Hierin behandelen de beleggingsspecialisten het laatste beursnieuws en aandelen nieuws van vandaag.

LYNX Beursnieuws: elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws? Meld u aan voor de LYNX Morning Call via onze gratis e-mailservice: aanmelden beursupdate e-mail.

Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

De beurzen sloten de vorige beursweek af in het groen. De AEX25 sloot vrijdag op 570,52. De BEL20 ging vlot richting de 3.442,06 tijdens de sluitingsbel. De DAX30 sloot vrijdag tijdens de nabeurs op 12.705,70 punten.

De Dow ging 1,44% hoger op vrijdag en sloot op 26.075,30. De Nasdaq Composite ging er het minst op vooruit. De technologiebedrijven staan 0,66% hoger en sloten de Nasdaq op 10.617,44 punten. De brede S&P 500 klom 1,05% tot 3.185,04 punten.

Op de beurs van Amsterdam en Brussel was bankaandeel ING één van de koplopers. ING zal 42 bankkantoren sluiten in Nederland. Dit komt neer op zo’n 25% van het ING-kantorennet. De coronacrisis zou niet aan de oorsprong liggen van de sluitingen maar wel het proces bespoedigd hebben, aldus Ruud van Dusschoten, bestuursvoorzitter van ING Nederland. Verder zat Galapagos ook bij de beste van de klas met een stijging van 3,5%.

Wanneer we kijken naar de uitblinkers op de Amerikaanse beurzen, zien we dat op vrijdag de luchtvaartaandelen de grootste stijgingen lieten zien. United Airlines Holdings, Delta en American Airlines Group klommen allen respectievelijk 8,29%, 5,61% en 6,8%. Deze Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen hadden het enorm moeilijk in het begin van het jaar toen quasi wereldwijd alle vluchten geschrapt werden. Ondanks de nieuwe signalen van een opflakkering van het coronavirus, lijken de beleggers zich geen al te grote zorgen te maken.

Gilead en BioNTech geven markt een boost

Het optimisme van de beleggers op vrijdag werd aangewakkerd door hoopgevende signalen omtrent het coronavaccin. Gilead zei dat hun kandidaat voor de behandeling van het coronavirus, Remdesivir, wees op verbetering van het klinisch herstel en een reductie van de sterfte met 62%. Verder wees BioNTech, de partner van Gilead, op het feit dat Remdesivir mogelijks in december al klaar zou zijn voor goedkeuring. De koers van Gilead sloot meer dan 2% hoger en BioNTech besloot 7,24% hoger.

Aandeel Tesla kan hoger

Het aandeel Tesla heeft nog nooit zoveel interesse gehad van ‘shorters’ als de dag van vandaag. Beleggers hebben op dit moment een totale shortvolume van $ 20 miljard. Tesla breekt hiermee alle records. Nog nooit heeft een aandeel dergelijk shortvolume tegenover zich gehad. Shorters maken winst wanneer de prijs daalt en maken verlies wanneer de prijs stijgt.

Wanneer shorters hun positie willen sluiten, moeten ze aandelen Tesla terugkopen. Dit kan ervoor zorgen dat de koers van Tesla nog hoger gaat, een zogenaamde short squeeze. Wanneer de prijs van Tesla blijft stijgen, zullen vele shorters hun verlies willen nemen. Dit zal resulteren in een aanzienlijk koopvolume, shorters moeten namelijk de aandelen terugkopen om hun positie te sluiten. Zo’n short squeeze zou Tesla nog een pak hoger kunnen duwen de komende tijd. Aangezien Tesla een recordbedrag aan shorters tegenover zich heeft, lijkt het geen vraag ‘of’ er een short squeeze zal volgen maar ‘wanneer’ de short squeeze er zal komen.

Laatste nieuws coronavirus

Het coronavirus blijkt wereldwijd wild om zich heen te blijven slaan. Florida had zondag een record nieuwe besmettingen. Het te betreuren record staat nu op 15.299 nieuwe gevallen op dagbasis. Het totale aantal besmettingen in Florida is opgelopen tot 269.811. Ondanks de nieuwe opflakkering opent het themapark Disney toch de deuren in Florida. De loskoppeling van de economie en het coronavirus wordt met de dag duidelijker. Overheden lijken de episode van begin dit jaar niet te willen herhalen.

Volgens data van Johns Hopkins zouden er wereldwijd 12,7 miljoen coronabesmettingen geregistreerd zijn waarvan meer dan 7 miljoen patiënten volledig hersteld zijn. Amerika blijft met Brazilië, Rusland en India bij de hardst getroffen regio’s. Opvallend in Europa; in België zijn er meer besmettingen geregistreerd dan in Nederland. Dit zou volgens de Belgisch overheid te maken hebben met het feit dat België een strenger telsysteem hanteert. Het feit dat niet ieder land hetzelfde telsysteem gebruikt, maakt het niet nuttig om cijfers te vergelijken.

Mogelijks nieuwe spanningen tussen Amerika en Europa

Frankrijk, één van de grootste economieën van Europa, zal geconfronteerd worden met nieuwe Amerikaanse importtarieven. Dat maakte de Verenigde Staten vorige week vrijdag bekend. De nieuwe importtarieven zouden van toepassing zijn op cosmetica en handtassen. Het zou om een extra belasting gaan van € 1,1 miljard als reactie op de digitale belasting van Frankrijk.

Frankrijk heeft in 2019 een nieuwe digitale belasting ingevoerd. Zo wil het land bekomen dat iedere digitale multinational die omzet en winst realiseert in Frankrijk, ook daadwerkelijk in Frankrijk belast wordt. Voor de effectieve inning van deze digitale taks, wacht Frankrijk nog op een akkoord met de OESO, Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Een aantal Europese landen hebben zich al achter Frankrijk geschaard na eerdere dreigingen van president Trump. Het lijkt erop dat de twee grote economieën het hard tegen hard zullen spelen.

Europa opent hoger

De aandelen lijken uit de startblokken te schieten. De AEX25 noteert voorbeurs 1,32% hoger. Hetzelfde verhaal voor de Duitse DAX30 en Euro Stoxx 50 met respectievelijk stijgen van 1,83% en 1,51%. De Belgische BEL20 doet het meer ingetogen en staat voorbeurs 0,60% hoger

Financiële agenda

Het laatste beursnieuws via de LYNX Morning Call

Start uw handelsdag met het laatste beursnieuws via de LYNX Morning Call. Een uitgebreid artikel met het laatste aandelen nieuws en financieel nieuws van vandaag.

Wat heeft de LYNX Morning Call in petto voor u?

Nog voor openingen van de Europese beurzen verschijnt de LYNX Morning Call met de belangrijkste nachtelijke gebeurtenissen omtrent de Amerikaanse en Aziatische beurzen en een vooruitblik op de Europese beurzen voor de komende handelsdag.

Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

LYNX Beursnieuws update

De LYNX Beursupdate is een e-mailservice waarmee u dagelijks de LYNX Morning Call ontvangt in uw mailbox.

In één oogopslag bekijkt u het belangrijkste beursnieuws op uw telefoon, computer of tablet. Ontvang voor 9:00 uur het laatste beursnieuws en koersinformatie. U krijgt meteen ook een openingsindicatie van de voornaamste Europese aandelenindexen, waaronder de AEX en DAX.