Technische analyse aandeel Umicore

Het aandeel Umicore lijkt relatieve sterkte te tonen in vergelijking met de BEL20-index en andere BEL20-aandelen. Hieronder een technische analyse met een educaties doeleinde.

Technische analyse aandeel Umicore: weekgrafiek

Laat we eens kijken welk verhaal de weekgrafiek van het aandeel Umicore ons vertelt.

De koers van Umicore heeft een neerwaartse trendlijn doorbroken eind 2019. Dit zet het licht op oranje om naar koopsignalen te zoeken. Na het doorbreken van de trendlijn maakte het aandeel Umicore een hogere top. De top van februari 2020 is namelijk hoger dan de top van april 2019. De koers maakte vervolgens een sterke pullback naar een sterke demandzone die paars is gearceerd. Dit is de zone waar de meest optimale longpositie kon ingenomen zijn. De reactie hoger vormt meteen ook onze hogere bodem. Het aandeel Umicore heeft nu een hogere bodem en een hogere top gemaakt. Dit geeft ons het idee om enkel longsignalen te zoeken.

Het aandeel Umicore respecteerde de door ons geprefereerde Fibonacci retracementzone 61,8 – 76,4%. Wanneer dit het geval is, is het eerste technische doel de 38,2% Fibonacci niveau. Echter is dit niveau al bereikt. Het volgende target is de top die gevormd werd rond €50 per aandeel Umicore. Het einddoel is de 27,2% Fibonacci extension en deze komt te liggen rond €55 per aandeel Umicore.

Om ons technisch verhaal extra kracht te geven bekijken we waar de prijs zich bevindt ten opzichte van de moving average. Indien de koers van Umicore boven de 50 EMA beweegt, bevestigt dit ons ‘longidee’. Indien de koers van het aandeel Umicore onder de 50 EMA beweegt op dit moment, annuleert dit ons ‘longidee’.

Let op: de EMA wordt hier enkel gebruikt als confirmatie van ons technisch idee. Een EMA kan nooit individueel gebruikt worden om een beleggingsidee te vormen aangezien dit veel valse signalen geeft.

Technische analyse aandeel Umicore: 4-uurgrafiek

De 4-uurgrafiek beschouwen we voor deze analyse als de kortetermijngrafiek van het aandeel Umicore. We merken dat de trendlijn is doorbroken waardoor we voor deze beweging meteen een Fibonacci op het been  AB toepassen. Idealiter komt de prijs terug naar onze geprefereerde 61,8 – 76,4% retracementzone. Deze is op de grafiek gearceerd in het paars. Mocht de koers van Umicore terugvallen tot deze zone, komt dit overeen met de trendlijn die voor steun kan zorgen.

We proberen in elke technische analyse verschillende concepten en indicatoren aan bod te laten komen. In dit artikel bekijken we de stochastic oscillator. Deze momentumindicator kan ons het koopsignaal aangeven. Wanneer de prijs zakt, zal de oscillator ook zakken. Het koopsignaal krijgen we wanneer vervolgens de K%-lijn de D%-lijn opwaarts doorbreekt. Wie liever sneller het signaal krijgt, kan ook op de lagere timeframes de oscillator volgen en op hetzelfde signaal wachten. Een timeframe die u kan gebruiken is bijvoorbeeld 1-uurgrafiek. Wees er u wel van bewust dat een lagere timeframe, meer valse signalen kan opleveren. Werk altijd met een stoploss order ter bescherming.

Wanneer het aandeel Umicore doet wat we verwachten, kan een eerste doel 27% Fibonacci extension zijn wat komt te liggen rond €41 per aandeel Umicore. Mocht onze analyse correct zijn, is het ook mogelijk om de longpositie in het aandeel aan te houden. Op de langetermijngrafiek hadden we namelijk bepaald dat het ultieme target rond €55 ligt.

Elke week trachten we nieuwe concepten te gebruiken om u de praktische kant te tonen van een technische analyse. Voor elk gebruikt concept of indicator hebben we een afzonderlijk artikel voor u klaarstaan op het Kennisportaal van LYNX. Hieronder vindt u deze terug:

Ontvang wekelijks de technische analyse BEL20 per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de BEL20 index en/of een aandeel uit de index.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar klantendesk@lynx.be. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.
belegggingsexpert-kevin-verstraete
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen