Technische Analyse BEL20: BEL20 stelt geduld op de proef & langetermijnanalyse aandeel Aperam

Technische analyse BEL20: daggrafiek

Vorige week hebben we de nadruk gelegd op het belang van het niveau rond 3.200 punten. De koers van de BEL20 lijkt deze zone al meerdere malen getest te hebben. De regel die ikzelf hanteer is; hoe meer een niveau getest wordt, hoe zwakker het wordt. Dit is het omgekeerde van wat de traditionele technische analyse voorschrijft. Echter, ik raad u aan om zelf deze theorie te backtesten, om zo met een hogere zelfzekerheid uw toekomstige beleggingsbeslissingen te nemen.

Op zich kunnen we verwachten dat de BEL20 in de consolidatiezone blijft tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Technisch gezien heeft de prijs op de daggrafiek wel enkele bullish formaties. Enerzijds is er de hamer die gevormd werd op 22 oktober. De hamer is een bullish trendveranderingspatroon dat vaak gevormd wordt aan een steunzone. Anderzijds vormen de candles van 21, 22 en 23 een morning star. Dit patroon geeft aan dat de verkoopdruk aan het afnemen is en er mogelijk een stijgende koers zit aan te komen.

 

Aandeel Aperam langetermijnanalyse

Een veelgebruikte en zeer eenvoudige strategie om bodems en toppen te lokaliseren is divergentie met behulp van de RSI-indicator. Ook kan het een zeer grote koersbeweging zijn (pullback) i.p.v. een trendommekeer. Het zal duidelijk worden a.d.h.v. onderstaande grafiek.

We gebruiken de weekgrafiek van het aandeel Aperam met enkel de RSI-indicator geplot. Voor het vinden van een bodem, zoeken we naar een periode op de grafiek waar de RSI-indicator een hogere bodem neerzet, terwijl de prijs een lagere bodem neerzet. Voor het vinden van een top, zoeken we naar een periode op de grafiek waar de RSI-indicator een lagere bodem neerzet en de prijs een hogere top.

Scenario 1 en 4 geven mogelijke bodemvorming aan. De prijs maakt een lagere bodem, terwijl de RSI-indicator een hogere bodem neerzet. Scenario 2 en 3 geven een topvorming aan. De prijs maakt een hogere top terwijl de RSI-indicator een lagere top neerzet. Let wel: scenario 2 en 3 zijn niet zo duidelijk als scenario 1 en 4, maar daarom is het niet minder relevant. Waar verwachten we dat de prijs onderhevig wordt aan grotere verkoopdruk? De meest voordehandliggende regio’s zijn de twee rood gemarkeerde supply zones.

Scenario 4 is een zeer duidelijke divergentie. Ook speelt de divergentie zich af over een lange tijdsperiode. Dit signaleert technisch dat er een trendommekeer komt op de lange termijn.

Volgende week dinsdag krijgen de beleggers de Amerikaanse presidentsverkiezingen voorgeschoteld. Het is aanbevolen waakzaam te zijn voor een sterk verhoogde volatiliteit. Bent u nieuwsgierig naar de impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de beurs? U leest het in het uitgebreide blogartikel over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Technieken en indicators die we hebben gebruikt in deze analyse:

Ontvang wekelijks de technische analyse BEL20 per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de BEL20 index en/of een aandeel uit de index.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar klantendesk@lynx.be. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.
belegggingsexpert-kevin-verstraete
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen