Technische analyse BEL 20: verschillende scenario’s

De BEL 20 index zit in een stijgende trend. Het feit dat de koers al enige tijd geen gezonde terugval heeft gekend, zorgt ervoor dat we op onze hoede zijn voor een kortstondige correctie. Vanuit een risk/reward standpunt, kijken we beter voor een swing trade na een gezonde correctie, of trades op korte termijn nog voor een potentiële correctie.

Trade voor potentiële correctie

De BEL 20 index noteert tijdens het schrijven van deze technische analyse rond 4.036 punten. Vandaag lijkt het risk-on sentiment te overheersen. Een eenvoudige blik op de 1 uur-grafiek leert ons dat de BEL 20 koers in een opwaarts kanaal beweegt. Indien we het koersverloop van vorige week bekijken samen met de RSI-indicator, zien we dat de divergentie wees op een mogelijke daling van de BEL 20 index. Dinsdag kregen we ook effectief een kortstondige daling van de koers. Sindsdien is de koers terug opgeveerd. We weten verder dat een gap in vele gevallen gesloten wordt. Op 5 mei is de BEL 20 index geopend met een gap. We kunnen de assumptie maken dat de BEL 20 koers deze waarschijnlijk zal sluiten. Verder zien we voorlopig een zeer lichte divergentie tussen de RSI-indicator en de BEL 20 koers.

Trade na potentiële correctie

Wanneer de BEL 20 index zou beslissen om een grotere pull back te maken, moeten we kijken naar de dag- of weekgrafiek om bepaalde belangrijke zones te bepalen. Indien we inzoomen naar de daggrafiek, en we een Fibonacci retracement nemen van de laatste impulsbeweging, zien we dat de 50% retracement, wat doorgaans de grootorde is van een gezonde pull back, rond 3.530 punten ligt. Vanuit het perspectief van swing trading, lijkt dit een gunstige zone om te kijken naar long posities. Verder vormt er zich een potentieel ommekeerpatroon op de daggrafiek. Het heeft nog geen zin om exacte zones te bepalen, aangezien we altijd wachten op een zekere reactie van de markt bij het bereiken van de zone. Het proberen vangen van een vallend mes is een foute strategie, die op lange termijn verlies met zich mee zal brengen.

Technische analyse aandeel KBC – update

In de technische analyse van 26 april, hebben we geduid op het feit dat KBC was uitgebroken na een consolidatieperiode. Het aandeel van de Belgische grootbank, lijkt goed op weg te zijn om de gap te sluiten. Wanneer de gap gesloten wordt, zal ook het potentieel ABCD-patroon voltooid zijn. Via het ABCD-patroon kan u door middel van de Fibonacci extension gaan bepalen waar mogelijke technische koersdoelen liggen. Het eerste koersdoel na een sterke impulsbeweging is de 27% Fibonacci extension van de prijsbeweging AB. Deze Fibonacci extension ligt rond € 70.

Technische analyse olie – update

In de technische analyse van 26 april, hadden we een voortzettingspatroon opgemerkt, samen met een divergentie tussen de koers van olie en de S&P 500. Olie (light sweet crude oil) lijkt nu aan een inhaalbeweging bezig te zijn. De olieprijs maakt hogere toppen en hogere bodems welke zijn aangeduid d.m.v. rode cirkels. Het technische koersdoel dat we bepaald hadden op basis van de triangle, blijft behouden, zijnde $ 73.

 

Ontvang wekelijks de technische analyse BEL20 per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de BEL20 index en/of een aandeel uit de index of een relevant aandeel wereldwijd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar klantendesk@lynx.be. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.
belegggingsexpert-kevin-verstraete

Gerelateerde artikelen