Aandeel Fagron

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Fagron? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: BE0003874915
Tickercode: FAGR | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Fagron kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Fagron

Update 21 maart 2017: Aandeel Fagron ruim verdubbeld sinds crash

 

Update 21 juni 2016: Beleggers hebben interesse in claimemissie Fagron

In mijn artikel van vorig jaar november beschreef ik uitgebreid de problemen bij Fagron en trok ik de vergelijking met de situatie bij Imtech. Sindsdien is de koers gehalveerd en vandaag kwam het bedrijf met haar jaarcijfers. De reactie van beleggers is op zijn zachtst gezegd niet om naar huis te schrijven.

Aandeel Fagron

Grafiek van het aandeel Fagron

De koers reactie van -15% lijkt in de zesmaands grafiek van het aandeel Fagron een kleine beweging, het aandeel heeft de afgelopen maanden veel te verduren gekregen.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken

 • Bekendmaking van de jaarcijfers van het aandeel Fagron
 • Aangekondigde claimemissie
 • Is de tijd al aangebroken om in het aandeel Fagron te stappen?

Bekendmaking van de jaarcijfers van het aandeel Fagron

Vandaag kwam het zo geplaagde bedrijf eindelijk met haar jaarcijfers. De omzet in het vierde kwartaal kwam zoals verwacht lager uit dan een jaar eerder. Daarnaast was de omzet over het hele jaar 2015 iets lager dan verwacht, maar dit was zeker niet de reden voor de huidige koersval. Dat is het gevolg van de huidige schuldpositie van het bedrijf. Hieronder vindt u de cijfers op een rij:

   2015  Verwacht
 Omzet in miljoenen euro’s   473  478
 Netto schuld in miljoenen euro’s   524  457
     Verschil t.o.v. 2014 
 Omzet vierde kwartaal in miljoenen euro’s   116  -8,9%

 

U ziet dat de omzet redelijk in lijn is met de verwachtingen. Echter, de schuldpositie van het bedrijf is met € 524 miljoen fors hoger dan de verwachtte € 457 miljoen. De fors hogere schuld komt mede door een afschrijving van bijna € 226 miljoen op de Amerikaanse dochters van het bedrijf, waar al langere tijd problemen spelen.

Door de forse schuld is het eigen vermogen van de onderneming momenteel negatief en aangezien het op overnamegebied ontzettend stil is rond het bedrijf, is hier nog maar één oplossing voor: een kapitaalverhoging.

Aangekondigde claimemissie Fagron

Vanwege de dalende omzet en het negatieve eigen vermogen voelt het Belgische bedrijf zich eindelijk genoodzaakt om het kapitaal van de onderneming te verhogen. Het bedrijf voert momenteel onderhandelingen met investeerders over een private kapitaalinjectie. Daarnaast wil het bedrijf een publieke aandelenuitgifte opzetten.

De totale kapitaalsverhoging is € 220 miljoen. Dit zorgt natuurlijk voor een enorme verwatering van de bestaande aandelen. Met zo’n 32 miljoen uitstaande aandelen is de marktwaarde van de apotheekleverancier op de huidige koers iets minder dan € 180 miljoen.

Is de tijd al aangebroken om in het aandeel Fagron te stappen?

Zelf blijf ik nog ver bij het aandeel Fagron vandaan, totdat meer duidelijk is over de aankomende claimemissie. Het bedrijf gaf vandaag aan dat het nog te vroeg is voor een verwachting voor het komende jaar. Persoonlijk houd ik niet van onduidelijkheden bij bedrijven met hoge schuldposities, gezien de voorbeelden uit het verleden hoe dat kan aflopen.

Mocht het bedrijf de kapitaalverhoging succesvol doorstaan en de schuldpositie is naar een houdbaar niveau teruggebracht, dan stel ik mijn mening over het aandeel Fagron graag bij. Mijns inziens loopt u dan een stuk minder risico dan nu al te kopen en vervolgens te hopen dat alles wel goed komt.

Wanneer er meer duidelijkheid is binnen het bedrijf., kom ik graag met een nieuw artikel over het aandeel bij u terug.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.
 
Update 21 maart 2017: Aandeel Fagron ruim verdubbeld sinds crash

Update 21 juni 2016: Beleggers hebben interesse in claimemissie Fagron

Update 5 februari 2016: Het aandeel Fagronkomt met een kapitaalverhoging. 

Update 7 december 2015: Fagron: koers stabiliseert, maar voor hoelang?
De dag voor de halfjaarcijfers op 4 augustus, piekte Fagron nog op een koers van € 43. Sindsdien hebben beleggers weinig plezier meer aan het aandeel beleefd. Nu, nog geen vier maanden later, is de handel in het aandeel opgeschort op een laatst verhandelde koers van € 10,35. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd praat de onderneming al met banken over een uitstel van haar betalingsverplichtingen en is het “zo goed als zeker” dat het bedrijf eind dit jaar zijn bankcovenanten zal schenden. Waar kennen we zo’n soort persbericht nog van? Juist, Imtech! Hoe heeft het zover kunnen komen?

Redenen voor de crash van het aandeel Fagron

 • 4 augustus kwam Fagron met teleurstellende halfjaarcijfers. De daarop volgende dagen krijgt het aandeel flinke klappen te verduren.
 • Vandaag (30 november) schrijft de Belgische krant De Standaard dat alle potentiële overnamekandidaten zich terug hebben getrokken en een kapitaalverhoging onvermijdelijk is.
 • Daarnaast meldt Belgische zakenkrant De Tijd dat Fagron al met banken over een uitstel van zijn betalingsverplichtingen praat en dat een schending van de bankcovenanten zeer waarschijnlijk is.

Tegenvallende halfjaarcijfers aandeel Fagron

Tegenvallende halfjaarcijfers Fagron

Hoe snel het tij kan keren op de beurs, is bij menig belegger bekend. Fagron is hier een duidelijk voorbeeld van. Op 11 mei dit jaar maakt het bedrijf bekend de Amerikaanse partij AnazoaHealth over te nemen. Om deze overname te bekostigen geeft Fagron meerdere keren nieuwe aandelen uit. De bestaande schuldenberg van Fagron wordt door deze overname nog groter, maar omdat het operationele inkomen van het bedrijf de afgelopen jaren grote groei laat zien, maken beleggers zich hier (nog) niet druk om.

(bedragen in miljoenen euro’s) 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Operationeel inkomen 26,4 30 30,5 36 46,3 53,8 66,3 94,3
Totale schuld 169,2 232,2 275,8 365,5 459,8 503,7 649,5 816,8

Op 3 augustus dit jaar, nog geen vier maanden terug, lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht bij het bedrijf. Het aandeel noteert boven de € 43 en er hangen overnamegeruchten in de lucht. Na teleurstellende halfjaarcijfers op 4 augustus, gaat het bergafwaarts met het aandeel. Daags na bekend worden van de halfjaarcijfers verlagen ING en KBC al hun groeiverwachtingen over het bedrijf en begint bij beleggers door te dringen dat het aandeel de huidige groeiverwachtingen niet kan nakomen. Een week na de cijfers is het aandeel al met ruim 30% gedaald. De weken die volgen worden verschillende overnamekandidaten genoemd, maar wordt niet duidelijk welk bedrijf daadwerkelijk tot overname van Fargon bereid is.

Impact artikels Belgische kranten op aandeel Fagron

De in Brussel en Amsterdam genoteerde toeleverancier aan apotheken verloor deze ochtend binnen anderhalf uur een derde van zijn beurswaarde. Beleggers dumpten massaal het aandeel na een artikel in de Belgische krant De Standaard, dat meldde dat alle potentiële overnamekandidaten zich hebben teruggetrokken en dat een kapitaalverhoging onvermijdelijk is. Ook het artikel in de Belgische zakenkrant de Tijd, waarin werd vermeld dat het “zo goed als zeker” is dat Fagron aan het einde van dit jaar de bankcovenanten gaat schenden, geeft de koers van het aandeel op zijn zachtst gezegd geen steun.

 

Reactie van Fagron

Zojuist komt een reactie van Fagron door op de geruchten van deze Belgische kranten:
“Fagron deelt vandaag mee dat de gesprekken met de banken niet beëindigd zijn, maar een moeizaam verloop kennen met op heden weinig visibiliteit op een bindend bod.”

Daarnaast reageert het bedrijf op de geruchten van een kapitaalverhoging:
“Fagron is gesprekken aangegaan met haar financieringsbanken en deze gesprekken zijn op dit moment gaande. Een versterking van het eigen vermogen via een publieke of private kapitaalverhoging wordt hierbij niet uitgesloten. Zodra één van voornoemde pistes zich concretiseert of zich verdere ontwikkelingen voordoen, zal Fagron hierover opnieuw berichten in overeenstemming met haar wettelijke verplichtingen.”

Zoals hieruit valt op te maken geeft Fagron weinig duidelijkheid in haar reactie en bevestigd het min of meer de onzekerheid binnen het bedrijf. 16.30 is de handel in het aandeel hervat. Fagron heeft beleggers niet kunnen overtuigen met deze reactie en het aandeel noteert nog altijd zo’n 30% lager. Het is afwachten tot Fagron meer duidelijkheid geeft over de toekomstige plannen en potentiële overnamekandidaten. Tot die tijd verwacht ik dat het aandeel een speelbal van speculanten en handelaren wordt. Als u kort op de bal zit, is het vanwege de hoge volatiliteit een mooi aandeel om de komende tijd te volgen. In tijden van angst en onzekerheid handelen beleggers over het algemeen irrationeel en hierdoor ontstaan altijd kansen. Voor particuliere beleggers die weinig tijd hebben om hun posities in de gaten te houden, is Fagron momenteel een gevaarlijk aandeel waar uw geïnvesteerde vermogen snel kan verdampen. Daar staat tegenover dat mogelijk een hoog rendement in het verschiet ligt wanneer een overname alsnog doorgang vindt.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Waarom in aandelen van Fagron beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Fagron. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Fagron kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Fagron

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Aandeel Fagron: Bedrijfsinformatie Fagron

Fagron levert pharmaceutische materialen en apparatuur aan apotheken. Het bedrijf werd in 1990 opgericht in Rotterdam en is actief in 35 landen over de hele wereld en verkoopt aan 200.000 klanten. Fagron heeft meer dan 2.000 medewerkers. Fagron is tegenwoordig een Belgische vennootschap en heeft een notering in Brussel, maar is ook in Amsterdam verhandelbaar. Fagron is onderdeel van de Amsterdam Small Caps Index (ASCX).