Goudmijnaandelen hebben sterke koersstijgingen laten zien met dank aan de sterk opgelopen goudprijs. Nu de goudprijs al enige tijd stabiliseert is het een goed moment om te kijken of er nog meer in het vat zit voor de goudproducenten. In dit artikel bespreken we waar u op moet letten en we sluiten af met een aantal interessante goudmijnaandelen.

 

De beste goudmijnaandelen voor 2021

Alles over goudmijnaandelen

Wat is goud?

Goud is misschien wel het belangrijkste edelmetaal ter wereld. Er wordt al duizenden jaren om het glanzende metaal gevochten. Zowel de uiterlijke aantrekkingskracht en schaarste maken het metaal gewild. Goud heeft eeuwenlang gefungeerd als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Chr. werd goud zelfs nog veelvuldig gebruikt voor munten.

Goud is een schaars edelmetaal dat niet kan worden bijgedrukt of geproduceerd. Al het goud is namelijk al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf. Veel van dit goud ligt nog onder de grond of is zelfs nog niet eens gevonden. Daarom zijn er over de gehele wereld ruim 3000 beursgenoteerde bedrijven die op zoek gaan naar goud en andere grondstoffen.

Wat zijn goudmijnaandelen?

Goudmijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die zich actief bezighouden met het uitgraven van plekken op aarde waar men vermoedelijk goud gaat vinden. Het zoeken en opgraven van goud kost veel geld. Bedrijven moeten personeel betalen, maar ook machines, apparatuur en vergunningen behoren tot de kosten. De meest doorslaggevende factor voor een goudmijnaandeel is de goudprijs.

Een goudmijnbedrijf heeft slechts één factor zelf in de hand, en dat is de productie. Helaas voor deze bedrijven beslissen ze niet over de goudprijs. Wanneer een bedrijf tot de beste goudmijnaandelen wil behoren, moet de productie opgeschroefd worden. Om kosten te besparen worden kleine mijnbedrijven constant overgenomen door grotere spelers. Dit heeft ertoe geleid dat er enkele zeer grote spelers in de markt actief zijn, die vaak veel goedkoper en efficiënter kunnen werken.

Goudmijn aandelen hebben een hefboom

De goudmijnaandelen bewegen vaak met een soort van hefboom bovenop de bewegingen van de goudprijs. Wanneer de goudprijs bijvoorbeeld stijgt met 1 procent, is de kans groot dat de goudmijnaandelen stijgen met een factor van 2, 3, 4 of zelfs meer. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Wanneer de goudprijs daalt, is de kans groot dat de goudmijnaandelen zakken met een multiplier. Dit komt doordat kleine koersbewegingen van de goudprijs een grote invloed kunnen hebben op de winstgevendheid van deze bedrijven.

Goudmijn aandelen als belegging

Veel traditionele beleggers hebben liever geen goud in de portefeuille aangezien het niet rendeert. Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, dus enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement. Fundamenteel gezien is het erg lastig om te zeggen wat de intrinsieke waarde van goud is. Uiteraard zijn er wel productiekosten, maar daarna komt de vraag tot stand door vraag en aanbod. Beleggers in goud dienen rekening te houden met macro-economische aspecten en economische cycli. Goud rendeert historisch gezien bijvoorbeeld beter in tijden van economische neergang en onrust. Een kleine hoeveelheid aan goud of andere grondstoffen in uw portefeuille komt de spreiding en dus het risico ten goede. Goud heeft namelijk weinig correlatie met andere activa klassen, wat zorgt voor een lager neerwaarts risico van een gespreide beleggingsportefeuille.

Geïnteresseerd in alle ins en outs en mijn verwachtingen voor de goudprijs? Bekijk dan zeker dit artikel:Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?”

Belangrijke factoren bij de selectie van goudmijnaandelen

  • Schulden:
    Bij de goudmijnaandelen is het belangrijk om een kijkje te nemen naar hoeveel schulden er op de balans staan. De debt/equity ratio is belangrijk voor de bedrijven die actief zijn in de grondstoffenmarkt. Het zegt namelijk iets over de solvabiliteit, en het is belangrijk dat het goudmijnbedrijf daarbij alles op orde heeft. De goudprijs kan namelijk sterk fluctueren en het bedrijf moet ook in mindere tijden solvabel genoeg zijn om aan alle (betaal)verplichtingen te blijven voldoen.
  • Reserves:
    Een sterk goudmijnbedrijf heeft ook grote reserves. Reserves slaan enerzijds op de kwaliteit en kwantiteit van de goudmijnen die het bedrijf ter beschikking heeft. Anderzijds op de financiële reserves. Is er genoeg geld aanwezig om bepaalde mijnen te kunnen onderhouden of kopen? Dit is een belangrijke factor die u dient mee te nemen in uw analyse.
  • Cash cost & AISC (All-in-Sustaining-Costs):
    Cash cost en AISC ratio zijn belangrijk voor de fundamentele goudmijnbeleggers. Deze zeggen namelijk iets over de continuïteit van het bedrijf bij een bepaalde goudprijs. De cash cost geeft weer welke goudprijs noodzakelijk is om bepaalde kosten te dekken. Bij de cash cost gaat dit om kosten zoals loonkosten, royalty’s, energie-, verbruik- en transportkosten. Wanneer we kijken naar het gemiddelde van de bedrijven actief in de goudsector, komen we uit op een goudprijs van +/- $ 600/ounce. De AISC is een ratio in de goudmijnsector die gebruikt wordt sinds 2013. Het is eigenlijk een aanvulling op de cash cost met administratieve kosten, werkkapitaal en interestkosten. Het geeft met andere woorden een transparanter en duidelijker beeld van het kostenplaatje om het goudmijnbedrijf en de mijnen draaiende te houden.

Technische analyse van de goudprijs 

Technische analyse van de goudprijs is erg belangrijk om de toekomstige koersontwikkelingen van de goudprijs in kaart te brengen. In 2019 en 2020 is de goudprijs stevig opgelopen en ook werd er op $ 2063 een nieuwe all-time high bereikt. Vanaf de hoogste stand ooit is de goudprijs echter aan een correctie begonnen. De afgelopen maanden zien we dat er een dalend trendkanaal is ontstaan. De goudprijs laat een correctie zien, maar bevindt zich op de lange termijn nog wel altijd in een stijgende trend.

Het is nu wel zaak om goed op de steun rond $ 1764 te letten. Als de goudprijs onder dit niveau zakt en ook de stijgende trendlijn breekt, verslechtert het technische beeld. Een daling richting de $ 1661 of zelfs lager wordt dan weer mogelijk. Indien de goudprijs uit het dalende trendkanaal breekt, dat overigens ook op een bullflag lijkt, wordt de stijgende trend hervat. Nieuwe all-time highs worden dan weer aannemelijk.

Technische analyse goud

Wat zijn de beste goudmijnaandelen van 2021?

In 2020 is de goudprijs met 27% gestegen. Onder andere de coronacrisis zorgde voor veel vraag naar het glanzende edelmetaal. Enerzijds vanwege de paniek die in maart 2020 ontstond als gevolg van de dalende aandelenbeurzen, maar ook de enorme uitbreiding van de geldhoeveelheid dreef de prijs op. Verder zagen we op geopolitiek niveau ook veel instabiliteit en onzekerheden ontstaan, waardoor beleggers naar veilige havens als goud grepen. Ook de lage rente heeft bijgedragen aan de goede prestaties van goud, maar inmiddels zien we de rente herstellen en komt de goudprijs onder druk te staan.

De hogere rentes geven ook aan dat beleggers inflatie verwachten. Tijdens inflatoire periodes zien we grondstoffen vaak hard stijgen dus dat zou eventueel goed kunnen uitpakken voor de goudprijs. Hieronder bespreken we met welke goudmijnaandelen u kunt profiteren van een hogere goudprijs. Eerst bespreken we de goudmijn ETF.

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX)

Uit onderzoek van Refinitiv Metals Research bleek dat de vraag naar goud gerelateerde ETF’s in 2020 is verdrievoudigd. Via ETF’s kunt u heel eenvoudig een positie krijgen in een mandje van aandelen. Met de VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) belegt u bijvoorbeeld in de grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die voornamelijk actief zijn in de mijnbouw van goud en zilver. De ETF belegt in aandelen en heeft als doel om de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR) te volgen. Deze ETF keert geen dividend uit, want het te ontvangen dividend wordt herbelegd.

De ETF heeft in totaal 54 posities. Een aantal van de grootste posities van deze tracker zijn: Newmont Mining, Barrick Gold, Franco Nevada en Wheaton Precious Metals. Met deze of een andere soortgelijke ETF belegt u eigenlijk heel eenvoudig in de beste goudmijn aandelen uit de industrie.

goudmijn aandelen etf

Newmont Goldcorp (NEM)

Newmont Mining heeft in 2019 het Canadese Goldcorp overgenomen en werd daarmee het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. Het bedrijf heeft een beurswaarde van ruim $ 46 miljard en circa 31.6000 werknemers en aannemers in dienst. Newmont is het enige mijnbouwbedrijf (actief in goud) dat onderdeel uitmaakt van de S&P 500 index. Het bedrijf heeft een goede spreiding van goudmijnen in de VS, Australië, Ghana, Peru en Suriname. In 2019 wisten ze de de levensduur van een belangrijke mijn in Australië te verlengen tot 2040. Newmont GoldCorp produceert naast goud ook koper en zilver.

De omzet van Newmont Goldcorp zit sinds 2019 in de lift. Waar de opbrengsten in 2017 en 2018 nog zo rond de $ 7,3 miljard lagen, zijn deze in 2019 gestegen tot ruim $ 9,7 miljard. In 2020 is de omzet naar verwachting (cijfers volgen nog) zelfs alweer verder gestegen tot circa $ 11 miljard. De gestegen grondstoffenprijzen komen ook duidelijk tot uiting in hogere winsten. In 2020 is naar verwachting een winst gerealiseerd van circa $ 2,8 miljard. De K/W is het afgelopen jaar ondanks de forse koersstijging daarom ook, maar mondjesmaat gestegen tot circa 18, wat nog steeds erg aantrekkelijk oogt. Door slimme innovaties en schaalvoordelen lukt het Newmont om steeds goedkoper goud te produceren. Het bedrijf heeft in sommige mijnen bijvoorbeeld autonome transporttrucks rijden.

Newmont Goldcorp doet goede zaken in Mexcio waar het de Peñasquito Polymetallic Mijn in bezit heeft. Dit is de op vier na grootste zilvermijn ter wereld en de op één na grootste in Mexico. Uit deze mijn haalt het bedrijf ruim 1,5 miljoen ounce aan goud, wat goed is voor 20% van de gehele goudproductie van Newmont Goldcorp. Indien de goudprijs gedurende het jaar hoog blijft of zelfs nog verder oploopt, kan dat de omzet uiteraard een extra boost geven. Het bedrijf heeft een sterk track record, een mooie positieve vrije kasstroom en een aardige leverage op de goudprijs. Recentelijk werd het dividend verhoogd tot $ 0,40 per kwartaal. Dit komt bij de huidige koers neer op een dividendrendement van 2,76%.

Conclusie

Een robuust goudmijn aandeel dat een sterke balans heeft en tegen een stootje kan. Het management is innoverend en heeft een duidelijke toekomstvisie. Met een K/W van 18 is het aandeel nog steeds aantrekkelijk.  Doordat het bedrijf naast goud ook actief is in koper en zilver, is het risico iets kleiner. Uiteraard kunnen de forse winsten en de aantrekkelijke vooruitzichten als sneeuw voor de zon verdwijnen als de goudprijs een klap omlaag maakt.

goudmijn aandeel newmont koers

Barrick Gold (ABX)

Barrick Gold is na Newmont Goldcorp de bekendste en grootste mijnbouwer ter wereld en door zijn robuustheid geliefd bij goudmijn beleggers. Ook deze mijnbouwer wist zich door diverse overnames tot de gigant te maken die het nu is. In 2019 nam het Randgold Resources over, waarmee het enkele belangrijke mijnen in bezit kreeg. Hierdoor heeft het bedrijf nu twee belangrijke noteringen. Op de NYSE handelt het bedrijf in dollars onder het symbool GOLD. Op de Canadese beurs wordt het aandeel verhandeld in CAD en is het aandeel te vinden onder de ticker TSX.

Barrick Gold delft naast goud ook zilver en koper. Het bedrijf bezit mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Peru, Argentinië, Australië en de Dominicaanse Republiek. Een zeer grote en lucratieve mijn in Nevada wordt samen met hierboven besproken Newmont uitgebaat. Barrick Gold heeft één van de laagste cash cost van de industrie. De kosten (AISC) voor het produceren van een ounce goud lagen in het derde kwartaal van 2020 op $ 966 per ounce, één van de laagste in de sector.

In het derde kwartaal van 2020 steeg de operationele cashflow met 80% (kwartaal op kwartaal) tot $ 1,9 miljard. Ook de free cash flow steeg met 151% tot het recordniveau van $ 1,3 miljard. Door de forse stijging van de goudprijs en de overname van Randgold steeg de omzet in 2020 naar verwachting met 25% tot ruim $ 12 miljard. Het kwartaaldividend werd eind vorig jaar al met 12,5% verhoogd tot $ 0,09 per kwartaal. Dit komt neer op een dividendrendement van 1,7%. De koers/winst-verhouding is met 12,75 lager dan die van vele sectorgenoten. De angst van beleggers is echter dat de grondstoffenprijzen weer zullen wegzakken. Als deze echter consolideren rond de huidige niveau’s of zelfs herstellen dan zal de koers van Barrick Gold mogelijk een enorme inhaalslag laten zien.

goudmijn aandeel barrick gold koers

Roya Gold (RGLD)

Met Roya Gold belegt u niet in een goudproduct, maar in een bedrijf dat investeert in mijnexploitanten en dat hen ook ondersteunt bij de financiering van hun projecten. Op deze manier biedt Roya Gold blootstelling aan edelmetalen zonder veel van de risico’s van het investeren in traditionele producenten. Roya Gold staat genoteerd op de Nasdaq onder de ticker RGLD. 

Het bedrijf haalt 72% van de omzet uit stream-belangen. Het bedrijf maakt contractuele afspraken met mijnbouwprojecten om metaal te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Hierdoor ontloopt Roya Gold de risico’s en de kosten die gepaard gaan met het opereren van mijnen. De overige 28% van de omzet komt uit royalty belangen. Het gaat hier meestal om belangen in onroerend goed die recht geven op een percentage van de inkomsten of metalen geproduceerd uit een mijnbouwproject, na aftrek van bepaalde kosten.

Deelname aan 40 producerende mijnen

In ruil daarvoor neemt Royal Gold rechtstreeks deel aan het succes van de mijnexploitant. Royal Gold betaalt bijvoorbeeld slechts $ 435 per ounce goud voor een van zijn grootste projecten, Mount Milligan in Canada. De huidige goudprijs is meer dan vier keer zo hoog, rond de $ 1.800. Royal Gold verdient uitstekend met dit businessmodel. Een ander interessant aspect van deze slimme strategie is dat het bedrijf niet afhankelijk is van het succes van één of enkele mijnen. In plaats daarvan genereert Royal Gold nu inkomsten uit 40 goudmijnen die al produceren wereldwijd. Nog eens 18 mijnen bevinden zich in de ontwikkelingsfase. Royal Gold is ook betrokken bij meer dan 130 andere grondstofprojecten op zes continenten die zich in de verkennings- en evaluatiefase bevinden. Ongeveer 79% van de productie is goud, de rest gaat om zilver en koper.

Een ander duidelijk voordeel van het slimme businessmodel is dat er in vergelijking met goudproducenten nauwelijks werknemers nodig zijn. Het bedrijf heeft iets meer dan 20 hooggekwalificeerde medewerkers in dienst die voor de investeringen zorgen. De producent Newmont Mining aan de andere kant heeft ruim 30.000 medewerkers in dienst.

Jaarlijks dividend stijgt sinds 2001

Bijzonder opmerkelijk is dat Royal Gold ondanks de forse prijsschommelingen op de grondstoffenmarkt al 20 jaar op rij (!) het dividend heeft verhoogd. Recentelijk werd het jaarlijkse dividend verhoogd van $ 1,12 naar $ 1,20 per jaar ($ 0,30 per kwartaal). De gemiddelde jaarlijkse dividendgroei sinds 2001 bedraagt ​​maar liefst 17%. De gestage dividendverhogingen zijn alleen mogelijk doordat in tijden van lage edelmetaalprijzen bijzonder lucratieve royalty- en streamingdeals kunnen worden afgesloten met de mijnbouwbedrijven. Royal Gold profiteert dus ook van tijden waarin de edelmetaalprijzen dalen.

Indrukwekkend: 15% omzetgroei per jaar over 13 jaar

In de afgelopen 13 jaar was de gemiddelde omzetgroei maar liefst 15%. In het afgelopen boekjaar 2019/20 bedroeg de winst per aandeel $ 2,43. In het huidige boekjaar 2020/21 verwachten analisten een stijging van 49% tot $ 3,63 winst per aandeel. Eventuele verdere stijgingen van de goudprijs zullen de winsten ten goede komen. Met $ 1,1 miljard in cash is het bedrijf financieel goed gepositioneerd voor nieuwe projecten en aanhoudende groei.

Waardering

Met een aandelenkoers van $ 105 en een marktkapitalisatie van ongeveer $ 7 miljard is Royal Gold een middelgroot edelmetaalbedrijf dat, met uitstekend management en een uniek bedrijfsmodel, bijna elk jaar winst genereert. De K/W van 28 lijkt wat aan de hogere kant, maar is gezien de sterke jaarlijkse groei goed te verantwoorden. Bijzonder opmerkelijk is de grote diversificatie met investeringen in ongeveer 40 producerende mijnen wereldwijd. Dit maakt het aandeel ook interessant voor meer conservatieve beleggers .

goudmijn aandeel roya gold koers

Bonus: Corvus Gold (KOR)

Dit kleine mijnbouwbedrijfje is gevestigd in Canada. Corvus Gold is een zeer kleine speler, maar wordt geleid door een ervaren managementteam dat een groot aandelenbelang heeft. Corvus heeft een beurswaarde van slechts $ 375 miljoen en is een goudmijn aandeel voor de ‘speculanten’. Het goudmijnaandeel is de afgelopen jaren al hard opgelopen en houdt zich bezig met de zoektocht naar goud in Nevada.

Het bedrijf heeft op een groot aantal gebieden patenten en men hoopt in de nabije toekomst een grote hoeveelheid aan goud en zilver te winnen. De projecten bevinden zich voornamelijk nog in de vroege fase tot geavanceerde verkenning. Uit onderzoek blijkt dat er diep onder de grond in Nevada nog veel goud ligt. Corvus focust zich sterk op het zogeheten Greater Bullfrog Gold District in Nevada, waar overigens meerdere bedrijven actief zijn.

De koers lijkt recentelijk te zijn opgevangen door een voormalige top uit 2019. Technisch kan dit een interessant instapniveau zijn voor dit aandeel. U dient er echter rekening mee te houden dat dit goudmijn bedrijfje zich nog in de opstartfase bevindt. Er zijn voorlopig nog veel kosten en de omzet is nog $ 0.

goudmijn aandeel corvus gold koers

Zelf goudmijnaandelen zoeken?

Hierboven hebben we uiteraard slechts enkele interessante goudmijnaandelen besproken. Er zijn echter honderden bedrijven die zich bezighouden met mijnbouw. Via LYNX heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van de Markt Scanner.

Met deze Markt Scanner is het mogelijk om snel en eenvoudig een bepaalde markt te scannen op basis van instrument, locatie, filtercriteria en parameters. In onderstaande voorbeeld heb ik gezocht op mijnbouw bedrijven die actief zijn in goud, maar u kunt bijvoorbeeld ook zoeken op zilver, koper of op een groep van edelmetalen. Wellicht vindt u net dat ene pareltje.

LYNX markt scanner goud

“Jullie platform is één van de weinige platformen waarin je in Nederland direct Australische goudmijnaandelen kan handelen.” – Willem Middelkoop over LYNX

 

 

 

Wilt u meer weten over beleggen in goudmijnaandelen via LYNX?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in goudmijnaandelen. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s en CFD’s. Bekijk ons aanbod

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.