Geschatte leestijd: 11 minutes

Beleggen in goudmijnaandelen
Beleggen in goudmijnaandelen is een strategie die veel beleggers aantrekt vanwege het hoge winstpotentieel. Zeker in tijden van economische onzekerheid en hoge marktvolatiliteit komt goud vaak als winnaar bovendrijven.

Goud wordt namelijk gezien als een veilige haven en heeft historisch gezien aanzienlijke waarde behouden, ook tijdens financiële crises en periodes van hoge inflatie.

In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van beleggen in goudmijn aandelen, evenals een lijst met 10 interessante goudmijnaandelen om in overweging te nemen. Bent u op zoek naar een online broker waarmee u wereldwijd in talloze goudmijnaandelen kunt beleggen? Klik dan hier.

Beleggen in goudmijnaandelen

Nu de reeks aanzienlijke renteverhogingen bijna tot een einde komt en de dreiging van een economische recessie nog steeds aanwezig is, kan goud mogelijk zijn status als waardevolle kapitaalbescherming in perioden van hoge inflatie waarmaken. Na een stijging van +18% in 2019 en +27% in 2020, nam de goudprijs in 2021 een adempauze en daalde met ongeveer -5%. In 2022 was er, ondanks hoge inflatiecijfers, slechts een minimale stijging voor het gele edelmetaal nadat de prijs voor een troy ounce (31,1 gram) in maart na het uitbreken van de inflatie aanvankelijk het hoogste punt ooit bereikte rond de $ 2070.

Het jaar 2023 lijkt vooralsnog een goed jaar voor goud te worden. Het edelmetaal kende een sterke start en stond begin mei op een winst van ruim 15%. Na de correctie van de afgelopen maanden is daar nog zo’n 4% van over. Wie gelooft in een verdere stijging van de goudprijs kan daarvan mogelijk profiteren door middel van goudmijnaandelen.

Wat zijn goudmijnaandelen?

Goudmijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die zich actief bezighouden met het uitgraven van plekken op aarde waar goud zich in de grond bevindt. Het zoeken en opgraven van goud is een kostbare bezigheid. Bedrijven moeten personeel betalen, maar ook machines, apparatuur en vergunningen behoren tot de kosten. De meest doorslaggevende factor voor een goudmijnbedrijf is de marge, oftewel het verschil tussen de kosten voor productie en de verkoopprijs van het goud.

Een goudmijnbedrijf heeft slechts één factor zelf in de hand, en dat is de productie. Helaas voor deze bedrijven beslissen ze niet over de goudprijs. Wanneer een bedrijf meer winst wil maken, moet vrijwel altijd de productie opgeschroefd worden. Om kosten te besparen worden kleine mijnbedrijven constant overgenomen door grotere spelers. Dit heeft ertoe geleid dat er enkele zeer grote spelers in de markt actief zijn, die vaak veel goedkoper en efficiënter kunnen werken.

Let op de ‘hefboom’ bij goudmijnaandelen

Goudmijnaandelen zijn doorgaans zeer volatiel en bewegen met een soort van hefboom ten opzichte van de bewegingen van de goudprijs. Wanneer de goudprijs bijvoorbeeld stijgt met 1 procent, is de kans groot dat de goudmijnaandelen stijgen met een factor van 2, 3, 4 of zelfs meer. Dit is afhankelijk van factoren als de marktkapitalisatie (beurswaarde) en de goudvoorraad.

Dit komt doordat kleine koersbewegingen van de goudprijs grote invloed kunnen hebben op de winstgevendheid van deze bedrijven. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Wanneer de goudprijs daalt, is de kans groot dat de goudmijnaandelen zakken met een multiplier.

Voordelen van beleggen in goudmijnaandelen

Hedge tegen inflatie: Goud heeft historisch gezien op de lange termijn een sterke correlatie met de inflatie, waardoor het een effectieve manier kan zijn om de koopkracht van uw kapitaal te beschermen.

Veilige haven: In tijden van economische onzekerheid en marktvolatiliteit zoeken beleggers vaak hun toevlucht in goud vanwege de historische stabiliteit van het edelmetaal.

Portfoliodiversificatie: Beleggen in goudmijnaandelen kan dienen als diversificatiestrategie, omdat goud zich doorgaans anders gedraagt (negatieve correlatie) dan traditionele aandelen en obligaties.

Mogelijkheden voor groei: Als de goudprijs stijgt, kunnen goudmijnaandelen aanzienlijke winsten opleveren, vaak met een hefboomeffect in vergelijking met de prijs van fysiek goud.

Nadelen en risico’s van beleggen in goudmijnaandelen

Volatiliteit: Goudmijnaandelen kunnen aanzienlijke prijsschommelingen vertonen, waarbij de winsten, maar ook de verliezen snel kunnen oplopen.

Operationele risico’s: De mijnbouwindustrie kent aanzienlijke operationele risico’s, zoals mijnongevallen, technische problemen en politieke onrust in de regio’s waar de mijnen zich bevinden.

Afhankelijkheid van goudprijs: De prestaties van goudmijnaandelen zijn sterk afhankelijk van de prijs van goud. Als de goudprijs daalt, zullen de aandelen van goudmijnbedrijven doorgaans eveneens in waarde dalen. Goudmijnbedrijven hebben dus een geringe invloed op hun eigen financiële resultaten.

Kapitaalintensief: Goudmijnbedrijven vereisen aanzienlijke kapitaalinvesteringen voor exploratie, mijnbouw en infrastructuur, wat hun financiële positie negatief kan beïnvloeden.

Belangrijke factoren bij de selectie van goudmijnaandelen

  • Schulden: Bij goudmijnaandelen is het belangrijk om te kijken naar hoeveel schulden er op de balans staan. De debt/equity ratio kan worden gebruikt om snel inzicht te krijgen in de schuldenratio. Het zegt namelijk iets over de solvabiliteit, de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Dit is belangrijk gezien de goudprijs sterk fluctueert en goudmijnbedrijven moeten ook in mindere tijden solvabel genoeg zijn om aan alle (betaal)verplichtingen te blijven voldoen.
  • Reserves: Een sterk goudmijnbedrijf heeft ook grote reserves. Reserves slaan enerzijds op de kwaliteit en kwantiteit van de goudmijnen die het bedrijf ter beschikking heeft. Anderzijds op de financiële reserves. Is er genoeg geld aanwezig om bepaalde mijnen te kunnen onderhouden of kopen? Dit is een belangrijke factor die u dient mee te nemen in uw analyse.
  • Cash cost & AISC (All-in sustaining costs): Deze ratio’s vertellen u veel over de continuïteit van het bedrijf bij een bepaalde goudprijs. De cash cost geeft weer welke goudprijs noodzakelijk is om bepaalde kosten te dekken. Bij de cash cost gaat dit om kosten zoals loonkosten, royalty’s, energie-, verbruik- en transportkosten. Wanneer we kijken naar het gemiddelde van de bedrijven actief in de goudsector, komen we uit op een goudprijs van rond de $ 800 per troy ounce.

    De AISC is een ratio in de goudmijnsector die gebruikt wordt sinds 2013. Het is eigenlijk een aanvulling op de cash cost met administratieve kosten, werkkapitaal en interestkosten. Het geeft met andere woorden een transparanter en duidelijker beeld van het kostenplaatje om het goudmijnbedrijf en de mijnen draaiende te houden. In 2022 bereikten de gemiddelde all-in sustaining costs (AISC) in de goudmijnindustrie een recordhoogte van $ 1276 per troy ounce.

Beste goudmijnaandelen

In de onderstaande tabel hebben we een lijst met 10 interessante goudmijnaandelen voor u samengesteld. Daaronder volgen korte analyses van een goud-ETF en drie goudmijnaandelen.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
Wheaton Precious Metals Corp. WPM 18,82 41,55 6,32 % -2,60 % -1,24 % 42,88 %
SSR Mining Inc SSRM 2,75 13,48 -13,98 % -6,13 % -7,03 % 2,82 %
Royal Gold Inc RGLD 7,14 108,67 -3,59 % -1,59 % -1,58 % 25,69 %
Agnico Eagle Mines Ltd. AEM 23,29 47,01 -9,58 % -3,23 % -0,63 % 25,23 %
ALAMOS GOLD INC AGI 4,53 11,44 13,16 % -4,11 % -5,38 % 76,54 %
Sandstorm Gold Ltd SAND 1,39 4,69 -10,84 % -3,30 % -10,84 % -12,50 %
Newmont Mining Corp. NEM 31,31 39,40 -16,53 % -2,67 % 2,85 % -2,93 %
AngloGold Ashanti Ltd. (ADRS) AU 7,63 18,18 -6,39 % -1,09 % 5,09 % 48,29 %
Barrick Gold Corp. GOLD 26,70 15,21 -11,47 % -2,19 % -4,40 % 7,19 %

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX)

Via ETF’s kunt u heel eenvoudig een positie krijgen in een mandje van diverse goudmijnaandelen. Met de VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) belegt u bijvoorbeeld in de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld die voornamelijk actief zijn in de mijnbouw van goud en zilver. Deze ETF belegt in aandelen en heeft als doel om de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR) te volgen. Het betreft een herbeleggende ETF, waarbij het dividend dus niet wordt uitgekeerd maar wordt herbelegd.

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) | Beleggen in de beste goudmijn ETF's

De VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF heeft in totaal 51 posities. Een aantal van de grootste posities van deze tracker zijn: Newmont Mining, Barrick Gold, Franco Nevada en Wheaton Precious Metals. Met een total expense ratio van 0,53% zijn de kosten relatief hoog. De Gold Miners ETF heeft momenteel ruim $ 709 miljoen aan belegd vermogen. Met deze of een andere soortgelijke ETF belegt u eigenlijk heel eenvoudig in de beste goudmijnaandelen uit de industrie.

Grafiek VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) | Beleggen in de beste goudmijn ETF's

Dundee Precious Metals Inc (DPM)

Dundee Precious Metals Inc. fungeert als een Canadees mijnbouwbedrijf dat betrokken is bij de exploratie, ontwikkeling, productie en verwerking van edelmetalen, voornamelijk goud en koper. Het bedrijf heeft mijnen en projecten in diverse regio’s, waaronder Bulgarije, Servië, Namibië en Armenië. Dundee Precious Metals houdt zich actief bezig met het winnen van mineralen uit de aarde en hun daaropvolgende verwerking om edelmetalen op te leveren. Het bedrijf streeft naar duurzaamheid en naleving van milieu- en sociale normen binnen zijn activiteiten. De focus ligt op het toevoegen van waarde aan de geproduceerde mineralen en het maximaliseren van rendementen uit zijn mijnbouw- en verwerkingsinspanningen.

De omzet is sinds 2016 elk jaar gestaag gestegen, maar daalde lichtjes in 2022. Zoals bij de meeste goudmijnen kunnen de winsten wispelturig zijn, schommelend tussen positief en negatief. Dundee kon de afgelopen drie opeenvolgende jaren sterke winsten overleggen. De verwachte K/W voor 2023 is 5,5 en dat is historisch gezien de laagste waardering ooit voor het bedrijf. Dundee betaalt bovendien een dividend van 0,05 CAD per kwartaal, wat neerkomt op een dividendrendement van 2,6%.

Grafiek aandeel Dundee Precious Metals Inc (DPM) | Beleggen in de beste goudmijnaandelen

Agnico Eagle Mines (AEM)

Agnico Eagle Mines Limited is een Canadees mijnbouwbedrijf dat gespecialiseerd is in de exploratie, ontwikkeling en productie van edelmetalen, met name goud. Het bedrijf heeft diverse mijnbouwprojecten en actieve mijnen in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Europa.

Het bedrijf legt de nadruk op operationele efficiëntie en duurzame mijnbouwpraktijken. Het streeft ernaar zowel ecologische als sociale verantwoordelijkheid te waarborgen en positieve bijdragen te leveren aan de gemeenschappen waarin het opereert. Kortom, Agnico Eagle Mines Limited is betrokken bij het volledige proces van prospectie, ontwikkeling, mijnbouw en verwerking van edelmetalen, met de focus op goud, terwijl het efficiënte en verantwoorde mijnbouwpraktijken bevordert.

Agnico Eagle Mines Limited toont een aanzienlijk hogere productiegroei en lagere schuldniveaus in vergelijking met sectorgenoten. De omzet steeg in 2022 met +50% van $ 3,82 miljard tot $ 5,74 miljard, aangedreven door diverse acquisities. De winst daalde echter met 31% tot $ 1,53 per aandeel. Dit kwam mede door de kosten van de overname van Kirkland. 

De verwachte K/W voor dit jaar ligt op 12,8x en de verwachting voor 2024 ligt op 21,4x, wat wel aan de hogere kant is. Het huidige dividend van $ 1,60 zorgt voor een dividendrendement van 3,45%. Agnico wist het dividend al 16 jaar op rij te verhogen. Agnico Eagle keert sinds 1983 consequent contant dividend uit.

Grafiek aandeel Agnico Eagle Mines (AEM) | Beleggen in de beste goudmijnaandelen

Newmont Mining (NEM)

Newmont Mining is een mijnbedrijf dat zich bezighoudt met het ontginnen en exploiteren van grondstoffen zoals goud, zilver, koper, zink en lood. De focus van het bedrijf ligt op de ontginning van goud. Ze hebben goudmijnen in de Verenigde Staten, Australië, Peru, Ghana, Suriname, Mexico en Argentinië. Newmont Corp is het grootste goudmijnbedrijf ter wereld en het enige goudmijnaandeel in de S&P 500. Het bedrijf is voortgekomen uit een fusie tussen de bedrijven Goldcorp uit Canada en Newmont mining uit de VS.

Newmont Corp behoort tot de beste goudmijnaandelen ter wereld, omdat het al jaren een gevestigde waarde is met een mooi potentieel. Het bedrijf heeft de grootste reserves in de goudmijnindustrie, een debt/equity ratio van 0,32 (onder 0,4 wordt als goed beschouwd). Ondanks de ambities om tegen 2023 de AISC sterk te verlagen blijft ook in het 2e kwartaal van 2023 de AISC op $ 1,196.

In 2023 komt de omzet naar verwachting uit op $ 11,8 miljard en in 2024 verwachten analisten een omzetstijging van 10% tot $ 13,12 miljard. Een verwachte nettowinst van $ 1,76 miljard 2023 en $ 2,09 miljard in 2024 betekent dat het aandeel wordt verhandeld op 18,1x de verwachte winst voor dit jaar en 14,9x voor volgend jaar.

Het bedrijf betaalt bovendien een dividend uit van $0,40 per kwartaal. Dat komt overeen met een dividendrendement van 3,93%.

Grafiek aandeel Newmont Mining (NEM) | Beleggen in de beste goudmijnaandelen

“Jullie platform is één van de weinige platformen waarin je in Nederland direct Australische goudmijnaandelen kan handelen.”Willem Middelkoop over LYNX

Beleggen in goudmijnaandelen via LYNX?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in goudmijnaandelen. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s en CFD’s.

Geraadpleegde bronnen:

https://www.gold.org/goldhub/gold-focus/2023/04/gold-miners-costs-reached-record-high-2022-dropped-final-quarter-year

https://www.lynxbroker.de/boerse/boerse-kurse/aktien/die-besten-aktien/die-besten-gold-aktien/

Gold Miners ETF – download KID informatie

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.