Artikel laten voorlezen

Beleggers lijken te bekomen van de nieuwe recordkoersen die op de borden staan. De S&P 500 sloot 0,19% hoger op 4.850 punten. De technologie-index Nasdaq 100 eindigde licht lager met 0,03% op 17.324 punten. De Dow Jones, bestaande uit vele blue chip-aandelen, steeg met 0,34% tot 38.003 punten.

Huidige problemen in de Rode Zee zullen binnenkort invloed hebben op de financiële resultaten van diverse bedrijven. Tesla heeft bijvoorbeeld besloten de productie in Duitsland twee weken stil te leggen vanwege vertragingen in leveringen. Volvo Car in Gent heeft de productie ook enkele dagen onderbroken wegens leveringsproblemen. Daarnaast waarschuwen Tesco, Marks & Spencer en Next voor hogere consumentenprijzen in de nabije toekomst. Tot nu toe zijn er geen significante stijgingen op de energiemarkt, maar dit zou snel kunnen veranderen als een aanhoudend conflict een olietekort veroorzaakt.

Voor vandaag staan er geen belangrijke macro-economische gebeurtenissen op de agenda in de VS. Later deze week zullen echter het BBP-cijfer, de PCE-prijsindex en de werkloosheidsclaims volgen. Op bedrijfsniveau rapporteren vandaag enkele grote namen voorbeurs hun cijfers, waaronder Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Verizon Communications en General Electric. Nabeurs komen dan weer
Netflix en Texas Instruments met kwartaalcijfers.

Er is meer nieuws over het incident met de Boeing 737 MAX. Zoals verwacht heeft de Federal Aviation Administration (FAA) aangegeven dat de Boeing 737-900ER visueel geïnspecteerd moet worden, aangezien beide modellen hetzelfde deurontwerp delen. Voorbeurs daalde Boeing enkele procenten, maar aan het einde van de handelsdag stond het aandeel weer op hetzelfde niveau als bij opening.

LYNX+ Platform, S&P 500 index, 23/01/2024

Blik op Azië en Europa

De centrale bank van Japan (BOJ) heeft besloten om de korte termijn rente op -0,1% te houden. De rendementen op 10 jarige Japanse staatsobligaties blijven rond 0%, en de staatsobligaties op langere termijn worden beperkt tot 1%. De inflatieprojecties zijn eveneens aangepast. In oktober ging de BOJ nog uit van een inflatie van 2,8% voor 2024, maar dit is nu bijgesteld naar 2,4%. De Japanse Nikkei 225 blijft vooralsnog onveranderd.

In Hong Kong is meer beweging vanwege het nieuws dat China een nieuw steunpakket overweegt om het vertrouwen in de financiële markt te herstellen, volgens Bloomberg. Dit pakket zou naar verluidt een bedrag van $278 miljard bevatten. De exacte details van het plan zijn nog in ontwikkeling, maar verdere informatie wordt later deze week verwacht. De beurs in Hong Kong staat momenteel 3,30% hoger en de Shanghai Composite noteert een toename van 0,50%.

In Europa steeg de BEL 20 met 1,02% naar 3.593 punten, met een algemene stijging binnen de index behalve voor KBC. De AEX sloot 0,86% hoger op 785,60 punten, met ASML als uitschieter met een stijging van meer dan 3%. De DAX en Euro Stoxx 50 stegen respectievelijk met 0,26% en 0,05%. Grote verliezers die de indices naar beneden trokken waren Enel (-4,20%) en Commerzbank (-4,22%).

Voor vandaag staan er geen kwartaalcijfers op de agenda in België en Nederland. Later deze week volgen echter resultaten van ASML, NSI, WDP, Signify, Quest for Growth en KBC Ancora.

Tot slot is er enige onrust binnen de ECB. Ongeveer 1.159 van de 4.500 personeelsleden namen deel aan een enquête over hun tevredenheid met voorzitter Christine Lagarde. Deze enquête werd ook gehouden tijdens het voorzitterschap van haar voorganger Mario Draghi. Hieronder vindt u de reacties op de vraag naar de algehele prestaties van de voorzitter van de ECB.

www.politico.eu/article/christine-lagarde-makes-poor-european-central-bank-staff-survey/

De futures wijzen op een groene beursopening in Europa. De winsten lopen op tot voorlopig 0,25 %.

Grubhub blijft blok aan het been van Just Eat Takeaway | LYNX Beursflash

Beursagenda

Dinsdag 23 januariJPY – BoJ rentebesluit
JPY – Inflatie (CPI)
03:30
06:00
Woensdag 24 januariEUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
15:45
16:30
Donderdag 25 januariDE – Bedrijfsverwachtingen
EUR – ECB rentebesluit
VS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
EUR – ECB persconferentie
VS – Nieuwe huizenverkopen
10:00
14:15
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:45
16:00
Vrijdag 26 januariJPY – Tokyo Basis CPI
JPY – BoJ notulen
DE – GfK consumentenklimaat
VS – PCE-prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Voorlopige huisverkopen
00:30
00:30
08:00
14:30
14:30
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-22/turkey-parliament-set-to-vote-on-sweden-s-nat0-bid-this-week-lrp42s0w

www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-23/china-mulls-stock-market-rescue-package-backed-by-278-billion?srnd=premium-europe

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.