Artikel laten voorlezen

De eerste beursdag van de week startte sterk. Vooral de technologie-index Nasdaq 100 steeg opvallend, met zo’n 2,08% tot 16.636 punten. De S&P 500 won 1,42%, eindigend op 4.763 punten, en de Dow Jones steeg met 0,60% naar 37.661 punten. Op sectorniveau waren het de halfgeleiders die het voortouw namen. Enkel de energiesector sloot gemiddeld in het rood af.

Een aandeel dat veel aandacht trok, was dat van Nvidia. Het steeg naar een nieuwe recordhoogte van $522 per aandeel. Nabeurs ging het nog eens $5 omhoog, naar $527. Als dominante leverancier van hardware voor kunstmatige intelligentie, kondigde Nvidia gisteren de lancering aan van drie nieuwe chips om hun positie verder te verstevigen. Bank of America voorspelt dat Nvidia, dankzij hun AI-dominantie, de komende twee jaar ongeveer $100 miljard aan vrije cashflow kan genereren. De bank schat dat hiervan $30 à $35 miljard zou kunnen worden ingezet voor de inkoop van eigen aandelen. Dit nieuws lijkt muziek in de oren van beleggers, die daardoor tot enthousiaste aankopen overgaan.

Voor vandaag staat er weinig op de macro-economische agenda. Het enige noemenswaardige punt is de handelsbalans, maar dit zorgt doorgaans niet voor significante volatiliteit op de beurzen.

LYNX+ Platform, Nasdaq 100 index, 09/01/2024

Blik op Azië en Europa

In Azië is het beursbeeld gemengd. De Japanse Nikkei 225 index noteert een mooie stijging van 1,16%, terwijl de Hang Seng index en de Shanghai Composite minder beweging tonen, met respectievelijk een lichte stijging van 0,07% en een daling van 0,22%. Deze bewegingen volgen op de publicatie van de jaarlijkse inflatiecijfers in Japan, die uitkwamen op 2,1%, zoals verwacht.

Samsung Electronics, een belangrijke speler in Azië, gaf een waarschuwingssignaal af. Het bedrijf rapporteerde dat de operationele winst in het laatste kwartaal van 2023 met 35% daalde tot $2,13 miljard, vergeleken met dezelfde periode in 2022. Dit markeert het zesde opeenvolgende kwartaal met een daling. Als producent van onder andere chips voor laptops en smartphones, kampte Samsung met dalende vraag en hevige concurrentie. Concurrenten zoals SK Hynix en Micron Technology presteren anders: Micron Technology rapporteerde in december betere dan verwachte resultaten en voorziet een sterk 2024, mede door toenemende vraag naar geheugenchips.

In Europa zagen we overwegend positieve cijfers. De BEL 20 index steeg met 0,50% naar 3.736 punten, ondersteund door het herstel van Argenx, dat met 3,63% steeg. Argenx wordt door klanten van LYNX in België en Nederland ook gezien als een van de grootste overnamekandidaten voor 2024. Het kwartaalrapport Q1 2024 is beschikbaar voor download.

De Nederlandse AEX-index sloot met een bescheiden stijging van 0,05%, eindigend op 779 punten. Het aandeel Shell had een drukkend effect op de index, voornamelijk als gevolg van de aanzienlijke daling in de olieprijs, die met meer dan 4% afnam op de beurs.

Een positieve noot binnen de Nederlandse markt was Pharming. Dit bedrijf kondigde aan dat de omzet uit hun product Ruconest met ongeveer 10% kan stijgen, mogelijk tot wel $227 miljoen. Pharming beschikt bovendien over een comfortabele cashflow, die op zowel korte als middellange termijn gunstig is voor de verdere ontwikkeling van de medicijnen die het in de pijplijn heeft. Deze financiële positie biedt het bedrijf een solide basis voor toekomstige groei en ontwikkeling.

Beursagenda

Dinsdag 9 januariDE – Industriële Productie
EUR – Werkloosheidscijfer
VS – Handelsbalans
08:00
11:00
14:30
Woensdag 10 januariVS – Fed-lid Williams spreekt21:15
Donderdag 11 januariEUR – ECB maandrapport
VS – Jobless claims
VS – Inflatie (CPI)
VS – Jobless claims
VS – Federale begroting
10:00
14:30
14:30
14:30
20:00
Vrijdag 12 januariCNY – Inflatie (CPI)
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – WASDE rapport
02:30
14:30
18:00

Gebruikte bronnen:

www.investopedia.com/nvidia-gains-as-bank-of-america-names-it-top-sector-pick-on-genai-dominance-8422964

www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-08/samsung-profit-tumbles-35-as-chip-weakness-persists

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.