Artikel laten voorlezen

Gisteren werd een daling van 0,6% op maandbasis in de Amerikaanse productie waargenomen. Daarnaast werden de jobless claims bekendgemaakt, die uitkwamen op 231.000, hoger dan de verwachte 221.000. Dit is één van de zwakste cijfers in ongeveer twee jaar tijd. Deze resultaten, zwakker dan verwacht, lijken de Federal Reserve ervan te overtuigen geen verdere renteverhogingen door te voeren. De markt lijkt deze interpretatie te delen, aangezien de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties daalden. Ook technisch gezien ziet de situatie er momenteel niet sterk uit. Deze daling bood aandelen de mogelijkheid tot herstel. De Amerikaanse indices begonnen de dag zwak, maar tegen de slotbel stond de Dow Jones slechts 0,05% in het rood, met een slotkoers van 34.942 punten. De S&P 500 sloot met een winst van 0,27% op 4.509 punten, en de Nasdaq 100 eindigde 0,34% hoger op 15.828 punten.

Op sectorniveau presteerde de media- en entertainmentsector het sterkst. Op aandelenniveau sloot Intel 6,75% hoger na een opwaardering door een beurshuis. Ook Microsoft steeg met 1,75% na de aankondiging van hun nieuwe Mala 100-chip, die in de VS wordt geproduceerd voor gebruik in kunstmatige intelligentie. Waar winnaars zijn, zijn vaak ook verliezers, en gisteren waren dat Cisco en Walmart. Cisco daalde bijna 10% na een aanzienlijke verlaging van de omzetverwachtingen. Walmart’s marktkapitalisatie daalde met meer dan 8% na pessimistische uitspraken van CEO Doug McMillon over de koopkracht van de consument, waarbij hij zelfs waarschuwde voor een potentieel deflatiescenario. Andere retailers zoals Costco Wholesale, Dollar Tree, Dollar General en Kroger zagen ook hun aandelenwaarde dalen.

Op macro-economisch vlak staan in de VS de bouwvergunningen op de agenda, maar verder niets bijzonders.

LYNX+ Platform- Nasdaq 100 index, 17/11/2023

Blik op Azië en Europa

In Azië daalde het aandeel Alibaba nadat het bedrijf aankondigde af te zien van plannen om hun cloudafdeling af te splitsen. Dit besluit volgt op een exportverbod van de VS op enkele belangrijke chips naar China, wat het voor Alibaba moeilijk maakt om waarde te creëren voor de aandeelhouders. Deze daling van Alibaba’s aandeel had ook invloed op de bredere markt, met de Hang Seng-index die meer dan 2% lager staat. De resultaten van de topontmoeting tussen Biden en Xi Jinping hebben beleggers blijkbaar niet overtuigd, aangezien de Shanghai Composite 0,25% lager staat. De Japanse Nikkei 225-index heeft echter een sterke week achter de rug en staat ook vandaag 0,25% hoger.

LYNX+ Platform, Hang Seng index, 17/11/2023

In Europa ondervonden sommige beurzen gisteren verliezen. De BEL 20 sloot 0,70% lager op 3.506 punten, terwijl de AEX 1,17% lager stond op 753 punten. Ook de AMX en AScX eindigden respectievelijk 0,92% en 1,16% in het rood. De DAX kon echter met 0,46% stijgen, mede dankzij Siemens als sterke speler.

Vandaag spreekt Christine Lagarde om 9:30 uur op een congres in Frankfurt. Om 11:00 uur worden de Europese inflatiecijfers bekendgemaakt. Met de dalende olieprijzen is het mogelijk dat de inflatieverwachtingen naar beneden worden bijgesteld. Op het niveau van individuele aandelen kijken beleggers uit naar de kwartaalcijfers van Bekaert en EVS Broadcast Equipment.

Beursagenda

Vrijdag 17 novemberEUR – Lagarde van de ECB spreekt
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
11:00
11:00
14:30

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-16/stock-market-today-dow-s-p-live-updates?srnd=markets-vp

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.